Στην οικονομική στήριξη των νησιών του Αιγαίου, μέσω αναστολής αύξησης του ΦΠΑ η οποία θα νομοθετηθεί άμεσα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, θα προχωρήσει η κυβέρνηση καθώς όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της Συνόδου για το Μεταναστευτικό, για το ζήτημα αυτό μίλησε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και με τους ηγέτες της Ισπανίας και της Γερμανίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν να δεχτούν τη δημιουργία hot spot στο έδαφός τους, και πως όσες χώρες θελήσουν να φιλοξενήσουν τέτοιες δομές, οι οποίες θα διαχωρίζουν τους μετανάστες ως προς το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, θα το κάνουν σε εθελοντική βάση. Αφησε να εννοηθεί πως η Ελλάδα θα είναι μία από αυτές και πως θα δεχτεί μετανάστες από άλλες χώρες, στη βάση της επανένωσης οικογενειών.

Την ίδια ώρα η Ανγκελα Μέρκελ επιβεβαίωνε πως όσοι μετανάστεςεντοπίζονται στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας από γερμανικές αρχές και οι οποίοι έχουν εισέλθει στο σύστημα Euroduc από την Ελλάδα και την Ισπανία, θα επιστρέφονται σε αυτές τις χώρες

Ανακοίνωσε ειδικότερα ο Ελληνας πρωθυπουργός ότι έχει δώσει εντολή να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Είπε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον Ζ. Κ. Γιούνκερ όταν είχε έρθει στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.Το συζήτησαν ξανά χτες και σήμερα, είπε, έχει δώσει εντολή σήμερα, η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί αυτή την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά.

Για το θέμα ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τηλεφωνικά την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

Οσο διαρκεί η κρίση

Τόνισε ότι πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη.Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

Είχαμε μια πολύ δύσκολη σύνοδο Κορυφής, φαίνεται ότι δεν ισχύει ότι μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Σχολίασε ότι αυτά που γνωρίζαμε ως ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ε.Ε., την αλληλεγγύη, ουμανισμό, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο, δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους 28″. Τόνισε ότι η Ε.Ε. είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις: Μια ακραία συντηρητική, σωβινιστική και μια δημοκρατική ουμανιστική.

«Αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και την ταυτότητά μας», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας και διευκρίνισε

-Ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά την επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

-Επίσης ο κίνδυνος που απετράπη ήταν, η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, να μετατεθεί στις Καλένδες, με πραγματικό σκοπό – για όσους το εισηγούνται – να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

-Ακόμη, ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν οι όποιες δευτερογενείς ροές συνεχίζουν να υφίστανται προς την Κεντρική Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν με συνοριακούς ελέγχους και τη de facto δημιουργία ενός μικρού δυτικοευρωπαϊκουΣένγκεν.

Ένας ακόμη κίνδυνος που επίσης αποφεύχθηκε, είπε ο Αλ. Τσίπρας, ήταν η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, να μετατεθεί στις Καλένδες, με πραγματικό σκοπό – για όσους το εισηγούνται – να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

Είπε στη συνέχεια τι εξασφάλισε ο Αλ. Τσίπρας:

-Τονίστηκε ρητά ότι η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, δηλαδή να αφορά και τις τρεις διαστάσεις του ζητήματος: την εξωτερική, τη διαχείριση των συνόρων, και την εσωτερική διάσταση και να βασίζεται στις αξίες και τις αρχές μας.

-Τονίστηκε μετά από παρέμβαση της Ελλάδας η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ/Τουρκίας. Παράλληλα συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία (που φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες).

Υπογραμμίσθηκε ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα (την οποία είχε αναστείλει) και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ/Τουρκίας.