Οι 12 χειροποίητες, εντυπωσιακές καρέκλες στην τεράστια βεράντα ανήκουν στην περίφημη συλλογή Missoni Horoscope Collection. Το σπίτι στη Μαρμαρίδα, ένα από τα δημοφιλέστερα παραθαλάσσια θέρετρα της Τουρκίας, «βλέπει» στο ανακαινισμένο κάστρο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Η Ρόδος ακριβώς απέναντι από την Μαρμαρίδα με τα αρχαία ερείπια, τα λασπόλουτρα και τις παραλίες όπου αναπαράγονται οι θαλάσσιες χελώνες, φιλοξενεί στις θάλασσές της τα mega yachts των γειτόνων μας. Το υπερπολυτελές ξενοδοχείο του μεγαλοεπιχειρηματία Φερίτ Σαχένκ, ένα από τα λίγα τόσο όμορφα και «ιδιαίτερα» εξάστερα στο διεθνές σκηνικό, είναι γεμάτο από προσωπικότητες και τούρκους super stars όπως ο sexy Κιβάνς Τατλιτούνγκ. Ο Τατλιτούνγκ, όταν κάνει την εμφάνισή του στις παραλίες της Μαρμαρίδας, του Μπόντρουμ, του Κουσάντασι, δημιουργεί πανικό, με τους απίστευτους κοιλιακούς και τα ξανθά πλούσια μαλλιά του να λάμπουν στον ήλιο. Υπερπολυτελή resorts, μεγαλοεπιχειρηματίες, κορυφαίοι stars τηλεοπτικών σειρών και top models. Η οικογένεια Κοτς ανήκει στην πεντάδα με τις ισχυρότερες επιχειρηματικές οικογένειες στην Τουρκία. Ο Ραχμί Κοτς ο οποίος βρισκόταν για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη για τις εκλογές. Παρέμεινε για λίγα μόλις εικοσιτετράωρα στη πατρίδα του. Ο συμπαθής Κοτς βρίσκεται και πάλι αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα. Πληροφορούμαι ότι επισκέπτεται πολύ συχνά τον Ηλία και την Κορίνα Μεταξά στο yacht «Corelia».

I found my love in Porto Fino

Το σκάφος ανήκει στα «παλιότερα» luxury sail yachts των ναυπηγείων Perini Navi. Η μπλε θαλαμηγός με τα τεράστια πανιά και το elegant interior design κατασκευάστηκε πριν από 25 χρόνια στα ιταλικά φημισμένα ναυπηγεία. Το «Corelia» είναι ένα από τα ωραιότερα και πλέον γνώριμα ιστιοφόρα στις διεθνείς θάλασσες. Οι καμπίνες του έχουν φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες. Οι συχνές λοιπόν επισκέψεις του Κοτς στο ζεύγος Μεταξά αποτελούν την επιβεβαίωση ότι η ελληνοτουρκική φιλία (σε επιχειρηματικό επίπεδο) παραμένει ισχυρή. Τα τουρκικά παράλια συναγωνίζονται τα ελληνικά νησιά αλλά και τα spots της Νότιας Ιταλίας όσον αφορά την προσέλευση τουριστών υψηλών εισοδημάτων. Το Πόρτο Φίνο και το Κάπρι παραμένουν όμως τα κορυφαία. Στενή φίλη η οποία πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα από το Κάπρι, κατευθυνόμενη στο Σορέντο, δεν μπορούσε παρά να «κλείσει» στο φακό της δύο νεαρές καλλίγραμμες Ελληνίδες οι οποίες κυκλοφορούσαν στα γραφικά δρομάκια με τα καπέλα και τις «στρογγυλές» λευκές τσάντες που έγραφαν Κάπρι 100%. Οι ιταλοί και γάλλοι designers, οι οποίοι φωτογραφίζουν τις καμπάνιες τους με τα top models στην περιοχή, εξακολουθούν να επιλέγουν σαν «μουσικό χαλί», το κλασικό «I found my love in Porto Fino» της Δαλιδά. Στο μαγευτικό, κοσμοπολίτικο Κάπρι του Campari και της Σαρλίζ Θέρον, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου διαθέτει μια τεράστια κατοικία. Οι ίδιοι οι Dolce & Gabbana την θεωρούν από τις καλύτερες στη Νότια Ιταλία. Πρόκειται για εκλεπτυσμένο γούστο με ελληνική σφραγίδα.
Ο «Οιδίπους τύραννος», ο συλλέκτης, τα βιβλία…

Παραμένω στην Ιταλία και τη μυθική Πομπηία. Ο διάσημος σκηνοθέτης Μπομπ Γουίλσον θα παρουσιάσει από τις 5 έως τις 7 Ιουλίου τον «Οιδίποδα τύραννο». Ο Μπομπ, λάτρης της Ιταλίας, περισσότερο όμως της Ελλάδας, επισκέπτεται κάποιες φορές μέσα στο χειμώνα την Αθήνα. Απλά και μόνο για να συναντήσει αγαπημένους φίλους. Τα καλοκαίρια, όταν βέβαια το επιτρέπουν οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις, περνάει αρκετό χρόνο στη χώρα μας. Αγαπημένες του περιοχές η Υδρα, όπου φθάνει πάντα με το yacht φίλων του επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο των κατασκευών όπως επίσης και το Πόρτο Χέλι. Στη συγκεκριμένη περιοχή συναντάει τον ιρανικής καταγωγής συλλέκτη Χοροσβάνι, αλλά και το συμπαθές βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας. Τον low profile Βίλεμ και την πληθωρική Μάξιμα. Ο Γουίλσον τρέφει πραγματικό πάθος για τους αρχαίους έλληνες συγγραφείς. Διαβάζει βιβλία τους, ακόμα και όταν βρίσκεται στο deck μιας θαλαμηγού με «ελληνικά χρώματα» ή στην κατάλευκη βεράντα μινιμαλιστικού ύφους κατοικίας με θέα το Αιγαίο…

Η δωρεά της Εθνικής στη μνήμη Δουζίνα

Βρισκόμουν με μια μεγάλη συντροφιά σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας. Ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες, κάποιες γυναίκες οι οποίες έχουν συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στο παρελθόν, στο τεράστιο έργο που επιτελεί η ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων). Η κουβέντα ήρθε στη σπουδαία Ρέα Δουζίνα, η οποία έφυγε πριν από μόλις λίγους μήνες από τη ζωή. Η Ρέα υπήρξε διακεκριμένη δικηγόρος και επί σειρά ετών νομική σύμβουλος της ΕΛΕΠΑΠ. Η Δουζίνα εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην Εθνική Τράπεζα. Υπήρξε δεξί χέρι της Λούκας Κατσέλη. Με τη Λούκα τη συνέδεε στενή φιλία. Η Εθνική Τράπεζα λοιπόν δώρισε στη μνήμη της Ρέας Δουζίνα έναν υπερσύγχρονο, ψηφιακό τομογράφο στο νοσοκομείο Αγιος Σάββας. Η Ρέα έφυγε χτυπημένη από τον καρκίνο στα 62 της χρόνια.