Mε 410 ψήφους υπέρ η γερμανική Βουλή / Bundestag ενέκρινε με ονομαστική ψηφοφορία την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Κατά ψήφισαν 226 βουλευτές ενώ επτά βουλευτές απείχαν.

Την περασμένη Τετάρτη η συμφωνία είχε εγκριθεί από την ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωομάδα συμφώνησε τον τερματισμό του προγράμματος για την Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια. Το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα λήξει στις 20 Αυγούστου όπως είχε προγραμματιστεί.

Οι υπουργοί οικονομικών του ευρώ αποφάσισαν να παρατείνουν τις χορηγηθείσες πιστώσεις καθώς επίσης και μια δεκαετή παράταση της αποπληρωμής τους. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει 15 δισ. Ευρώ από το τελευταίο πρόγραμμα ως μαξιλάρι ρευστότητας, ώστε να μην απαιτηθεί να καταφύγει στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Επιπλέον, προγραμματίζονται οι καταβολές των κερδών που πραγματοποίησαν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών του ευρώ με την αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Σολτς: Με μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων η ολοκλήρωση του προγράμματος

«Στην Ελλάδα έγιναν πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Επρόκειτο για μια μεγάλη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, της Βουλής, αλλά προπάντων των πολιτών της Ελλάδας, οι οποίοι ανέλαβαν μεγάλο βάρος» και «αυτό που κάνουμε τώρα είναι σωστό», είναι ένα «δείγμα αλληλεγγύης» και ένα «μήνυμα ότι μαζί είμαστε ισχυροί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς κατά την διάρκεια της συζήτησης η οποία διεξάγεται σήμερα στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με θέμα την επικύρωση της απόφασης του Eurogroup για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

«Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να σταθεί και πάλι στα πόδια της», τόνισε και πρόσθεσε ότι «τώρα τα περιθώρια θα γίνουν κάπως μεγαλύτερα» και θα μεγαλώνουν όσο μεγαλώνει η οικονομική επιτυχία της χώρας.

«Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το γ΄ πρόγραμμα βοήθειας, βάσει σχεδίου στις 20 Αυγούστου. Έτσι θα εγκαταλείψει την ομπρέλα διάσωσης έπειτα από οκτώ χρόνια και έχει την ευκαιρία να σταθεί πάλι στα δικά της πόδια. Αυτό είναι μια καλή είδηση. Δείχνει ότι η Ευρώπη έχει μια μεγάλη δύναμη, ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος και ότι μέσω της συνεργασίας μπορούμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε το μέλλον», δήλωσε ο κ. Σολτς, εισηγούμενος την επικύρωση της συμφωνίας και τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις και ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ έκανε λόγο για «μια μεγάλη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, της Βουλής, αλλά προπάντων των πολιτών της Ελλάδας», οι οποίοι, όπως είπε, ανέλαβαν μεγάλο βάρος.

Εξηγώντας την απόφαση του Eurogroup, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το μεγαλύτερος μέρος της βοήθειας που προσφέραμε ως Ευρωπαίοι ήταν η δυνατότητά μας να δανειζόμαστε και ανέφερε ότι πολλές φορές στην πολιτική αντιπαράθεση κάποιοι μπερδεύουν αυτή την διαδικασία με απευθείας πληρωμές. «Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και παραμένει λάθος, ακόμη και αν το επαναλαμβάνει κανείς. Τα δάνεια που παίρνουμε από κοινού από τις αγορές μέσω του EFSF και του ΕΜΣ βεβαίως και αποπληρώνονται», τόνισε και υπενθύμισε ότι «και η Γερμανία αποπλήρωσε μόλις πριν από λίγα χρόνια δάνεια που είχε λάβει σε περίοδο μεγάλης δυσκολίας».

«Είναι σωστό αυτό που κάνουμε τώρα», επανέλαβε ο κ. Σολτς και διευκρίνισε ότι δεν χρειάστηκε τελικά να διατεθούν όλα τα χρήματα που είχαν προβλεφθεί για το γ΄πρόγραμμα. Η τελευταία δόση, πρόσθεσε, στοχεύει στο να «συνοδεύσει» την αποπληρωμή των δανείων μέσω πρόσβασης στις χρηματαγορές.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), ο οποίος αμφισβήτησε την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κ. Σολτς μίλησε για «λάθος πληροφορία» και τόνισε ότι το ΔΝΤ συμμετέχει. «Αυτή τη στιγμή τρέχουν 10 δισεκατομμύρια ευρώ του ΔΝΤ ως δάνεια τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι το 2024 και τα οποία έχουν έναν ρόλο στο πρόγραμμα. Και επειδή βεβαίως το ΔΝΤ φροντίζει για τα χρήματά του, θα συμμετάσχει και στην εποπτεία μετά το πρόγραμμα», δήλωσε και επισήμανε ότι δεν είχε νόημα να δοθεί το επιπλέον ποσό του 1,6 δισεκ. Από το ΔΝΤ, από την στιγμή που ούτως ή άλλως δεν χρειάστηκαν τελικά όλοι οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος. «Το ΔΝΤ συμμετέχει. Θα συμμετάσχει στην εποπτεία μετά το πρόγραμμα και ο πολιτικός στόχος των αποφάσεων της Βουλής επιτυγχάνεται», συνέχισε ο κ. Σολτς, αναφερόμενος στην παλαιότερη απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου που έθετε την συμμετοχή του Ταμείου ως προϋπόθεση για την συγκατάθεση του Βερολίνου.

«Θέλουμε να μην σταματήσουν οι προσπάθειες της Ελλάδας, αλλά επιθυμούμε η πολιτική στην Ελλάδα να συνεχίσει να προσανατολίζεται στο μέλλον σύμφωνα με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα των τελευταίων χρόνων», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς και επισήμανε ότι τώρα «τα περιθώρια θα γίνουν κάπως μεγαλύτερα» και θα γίνονται όλο και μεγαλύτερα, όσο μεγαλύτερη θα είναι η επιτυχία της ελληνικής οικονομίας.

«Με αυτή την εποπτεία μετά το πρόγραμμα εξασφαλίζουμε ότι στο μέλλον η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια», επισήμανε, για να κλείσει λέγοντας ότι η απόφαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αποτελεί δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ταυτόχρονα μήνυμα ότι ενωμένοι είμαστε πολύ ισχυροί.

«Μήνυμα απαραίτητο, διότι έχουμε ένα κοινό νόμισμα, το ευρώ. Θέλουμε να είμαστε μια οικονομική δύναμη που μπορεί να βλέπει σαν ίσος προς ίσον τις ΗΠΑ και την Κίνα και άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του μέλλοντος. Και αν θέλουμε αυτό να το πετύχουμε, μπορούμε να το πετύχουμε μόνο ως Ευρωπαϊκή Ένωση από κοινού και δείχνοντας ότι επειδή μένουμε ενωμένοι είμαστε σε θέση να λύνουμε τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και κάλεσε τους συναδέλφους του να υπερψηφίσουν την εισήγηση της κυβέρνησης.