Λευκός άνδρας ηλικίας 38 ετών διέπραξε την Πέμπτη «στοχευμένη», κατά την αστυνομία, επίθεση στην αίθουσα σύνταξης της εφημερίδας Capital Gazette στην Αννάπολις, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, και βυθίζοντας στο πένθος αυτή τη μικρή, συνήθως ήσυχη πόλη, περίπου μία ώρα δρόμο με το αυτοκίνητο από την Ουάσιγκτον.

Επρόκειτο για «στοχευμένη επίθεση εναντίον της Κάπιταλ Γκαζέτ», είπε ο Μπιλ Κραμπφ, αξιωματικός της αστυνομίας στην Αννάπολις, προσθέτοντας πως η εφημερίδα είχε δεχθεί απειλές μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτός είναι ο δράστης του μακελειού

Το κτίριο όπου στεγάζεται η εφημερίδα έχει εκκενωθεί

Τέσσερα από τα θύματα του οπλοφόρου υπέκυψαν επιτόπου, το πέμπτο υπέκυψε στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε. Αλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, πάντως ελαφρά.

Οι αστυνομικοί που διενεργούν την έρευνα εστιάζουν στη σχέση του δράστη με την εφημερίδα.

Ο δράστης, που ζει στο Μέριλαντ, κατονομάστηκε από την ίδια την Κάπιταλ Γκαζέτ και την εφημερίδα Baltimore Sun ως Τζάροντ Ράμος, 38 χρονών. Οι δύο εφημερίδες επικαλέστηκαν πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Το 2012, είχε κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του Ερικ Χάρτλι, τότε δημοσιογράφου και επιφυλλιδογράφου της Κάπιταλ Γκαζέτ, και του Τόμας Μάρκαρτ, τότε διευθυντή της εφημερίδας. Το 2015, η δικαιοσύνη δικαίωσε την εφημερίδα και τον πρώην συνεργάτη της, σύμφωνα με τη Μπάλτιμορ Σαν, στην οποία ανήκει η Κάπιταλ Γκαζέτ.

Ο άνδρας άνοιξε πυρ μέσα στα γραφεία της Κάπιταλ Γκαζέτ στις 14:40 τοπική ώρα (21:40 ώρα Ελλάδας). Κατόπιν, κρύφτηκε κάτω από γραφείο, πριν τελικά παραδοθεί σε αστυνομικούς, σύμφωνα με τον Στιβ Σου, τοπικό αξιωματούχο της Κομητείας Αν Αρουντέλ, στην οποία υπάγεται διοικητικά η Αννάπολις, πόλη 38.000 κατοίκων στην ανατολική πλευρά των ΗΠΑ.

Ο δράστης «δεν συνεργάζεται ιδιαίτερα» στην ανάκριση, δήλωσε ο Σου στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Παρά το μακελειό, οι δημοσιογράφοι διαβεβαίωσαν ότι το σημερινό φύλλο της εφημερίδας θα κυκλοφορήσει κανονικά. «Μπορώ να σας το πω: θα κυκλοφορήσει μια έκδοση αύριο», ανέφερε ένα από τα στελέχη της, ο Τσέις Κουκ.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι, ξέραμε αυτούς τους δημοσιογράφους», ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Αννάπολις, Γκάβιν Μπάκλεϊ.

Συγκλονιστική μαρτυρία

Ο Φιλ Ντέιβις, δικαστικός και αστυνομικός ρεπόρτερ της εφημερίδας, είχε νωρίτερα κάνει λόγο για πολλά θύματα. Ο Ντέιβις ανέφερε πως ο δράστης, που ενήργησε μόνος, «πυροβόλησε πολλούς ανθρώπους μέσα στα γραφείο μας, ορισμένοι από τους οποίους είναι νεκροί». Αργότερα διαβεβαίωσε ότι είναι ασφαλής και έδωσε κατάθεση στην αστυνομία.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από το ν’ ακούς ανθρώπους να τραυματίζονται από σφαίρες ενώ κρύβεσαι κάτω από το γραφείο σου και μετά ν’ ακούς τον οπλοφόρο να ξαναγεμίζει», έγραψε στο Twitter.

Αντίδραση Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνηθίζει να καταφέρεται εναντίον μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, αντέδρασε στην επίθεση του ενόπλου μέσω Twitter.

«Ενημερώθηκα για την επίθεση ενόπλου στην Capital Gazette στην Αννάπολις, στο Μέριλαντ. Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου συνοδεύουν τα θύματα και τις οικογένειές τους. Ευχαριστώ τους αστυνομικούς και τους τραυματιοφορείς που έσπευσαν στο σημείο και βρίσκονται αυτή την στιγμή επιτόπου», έγραψε.

Αργότερα, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς ανάρτησε μήνυμα στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, καταδικάζοντας τη «βίαιη επίθεση εναντίον των αθώων δημοσιογράφων».

«Καταδικάζω σθεναρά τη σατανική πράξη παράλογης βίας στην Αννάπολις», ανέφερε η Σάντερς και πρόσθεσε: «Βίαιη επίθεση εναντίον αθώων δημοσιογράφων που κάνουν τη δουλειά τους, είναι επίθεση εναντίον όλων των Αμερικανών».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημερώθηκε για το συμβάν ενώ βρισκόταν στο προεδρικό αεροσκάφος, επιστρέφοντας από εκδήλωση στο Ουισκόνσιν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Λίντσεϊ Ουόλτερς.