Οταν στο Μουντιάλ της Ισπανίας, το 1982, στο αξέχαστο ματς Βραζιλίας – Ιταλίας στον όμιλο της δεύτερης φάσης στο στάδιο Σαρία της Βαρκελώνης, ο Φαλκάο ισοφάρισε για τους Βραζιλιάνους (2-2), το αποτέλεσμα αυτό τους πήγαινε στα ημιτελικά.

Ομως αυτοί κυνήγησαν τη νίκη καθώς δεν γνώριζαν το ποδόσφαιρο σκοπιμότητας, αλλά μόνο αυτό του θεάματος και της χαράς, και ο Πάολο Ρόσι τούς προσγείωσε ανώμαλα με το τρίτο του προσωπικό γκολ χαρίζοντας στη –μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια –Ιταλία τη νίκη / πρόκριση (3-2).

Η ομάδα του Τιτί στο Μουντιάλ της Ρωσίας είναι σαφώς πιο ρεαλίστρια και πολύ περισσότερο «Ευρωπαία» και στο παιχνίδι αλλά και στη σκέψη της.

Παρ’ όλα αυτά, κόντρα στη Σερβία δεν σκέφτηκε στιγμή να παίξει για την ισοπαλία και να περιμένει το αποτέλεσμα στο Ελβετία – Κόστα Ρίκα για να δει εάν μπορεί να πάρει τη δεύτερη θέση και να πάει από την πλευρά των πιο «λάιτ» διασταυρώσεων.

Οι Βραζιλιάνοι επικράτησαν άνετα (2-0) της Σερβίας που «καιγόταν» μόνο για νίκη, αλλά δεν μπορούσε να διασπάσει την εξαιρετική αμυντική γραμμή των Βραζιλιάνων, η οποία ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο δεν έδωσε το παραμικρό δικαίωμα.

Η Βραζιλία θα παίξει τώρα στη Σαμάρα τη Δευτέρα με το Μεξικό, το οποίο δεν έχει σκοράρει ποτέ στην ιστορία του κόντρα στη Σελεσάο σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μάλιστα, μόλις στην προηγούμενη διοργάνωση, το 2014, κατάφερε να μη χάσει αποσπώντας 0-0 στον όμιλο από τους Βραζιλιάνους που ήταν και γηπεδούχοι.

Τις προηγούμενες φορές είχε υποστεί μεγάλες ήττες πάντα σε ομίλους (4-0 το 1950, 5-0 το 1954 και 2-0 το 1962).

Ομως οι Μεξικανοί έχουν κάνει αρκετές φορές τη ζημιά στη Βραζιλία σε Κόπα Αμέρικα αλλά και σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν της στέρησαν το χρυσό μετάλλιο το 2012 στο Λονδίνο!

Η Βραζιλία ξεπέρασε γρήγορα το σοκ από την απώλεια του Μαρσέλο (αποχώρησε στο 10′ με μυϊκούς σπασμούς στη μέση) καθώς τον κάλυψε επάξια ο Φελίπε Λουίς και ο Τιτί θα περιμένει να μάθει σήμερα το μέγεθος του προβλήματος του άσου της Ρεάλ Μαδρίτης.

Το ευχάριστο για τη Σελεσάο είναι ότι ο Νεϊμάρ «πατάει» όλο και καλύτερα στο γήπεδο (ήταν εξαιρετικός στο πρώτο ημίωρο) έστω και αν δεν σκόραρε ελέω Στόικοβιτς καθώς ο σέρβος κίπερ τον σταμάτησε τέσσερις φορές (με κορυφαίες τις αποκρούσεις του 25′ αλλά και του 87′ που πρόλαβε το πλασέ του).

Ομως μια συνεργασία α λα… Μπαρτσελόνα ήταν αρκετή για να ξεκλειδώσει τη σερβική άμυνα με τον MVP της πρώτης φάσης για την ομάδα του Τιτί, τον Φελίπε Κουτίνιο, να βγάζει άψογα τετ α τετ τον Παουλίνιο και τον τελευταίο να σκοράρει με πλασέ (1-0 στο 36′).

Ο Τιάγκο Σίλβα με κεφαλιά από κόρνερ του Νεϊμάρ τελείωσε την υπόθεση «νίκη» (2-0 στο 68′) σε μια περίοδο που η Σερβία είχε πιέσει στην τελευταία της προσπάθεια τη Βραζιλία, αλλά ο Μίτροβιτς ήταν κακός στην τελική προσπάθεια.

Και φυσικά οι… Βραζιλιάνοι της Ευρώπης απέχουν ακόμα πολύ από τους αυθεντικούς.