Οι ποδοσφαιρικοί εικονομάχοι της Αργεντινής έχασαν μια μάχη που ίσως αποδειχθεί καθοριστική. Από το βράδυ της Τρίτης έγινε η αναστήλωση των εικόνων του θεού του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι και τα εκατομμύρια πιστών σπεύδουν να προσκυνήσουν συγκινημένοι.

Η Αργεντινή είδε τον άνθρωπο στον οποίο έχει προσδώσει θεϊκή διάσταση να πραγματοποιεί ξανά το θαύμα του και να οδηγεί την Αλμπισελέστε στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία.

«Τα θαύματα του κόσμου. Η Αργεντινή παραμένει στο Παγκόσμιο Κύπελλο παρά το γεγονός ότι δεν έχει διευθετήσει το ποδοσφαιρικό της χρέος», κραυγάζει η «Ολε».

«Η ανάσταση των Αργεντινών. Από το Παγκόσμιο Κύπελλο έλειπε ο Μέσι ο οποίος εμφανίστηκε την κατάλληλη στιγμή. Καλώς ήρθες στο Μουντιάλ Λιονέλ», σχολιάζει η «Κλαρίν». Η Αργεντινή ξέχασε για μερικές ώρες το ΔΝΤ, την οικονομική κρίση και όλα τα προβλήματά της και ξεχύθηκε στους δρόμους, όπως το 1978, όπως το 1986. Ομως αυτή τη φορά πανηγυρίζει μια πρόκριση που σήμαινε πολύ περισσότερα.

Ο Λιονέλ Μέσι, το επίκεντρο της κριτικής μαζί με τον προπονητή Χόρχε Σαμπάολι, ομολόγησε πως ποτέ στην καριέρα του δεν είχε νιώσει τέτοια πίεση όση στο παιχνίδι με τη Νιγηρία. «Ευχαριστώ τον Θεό για αυτή τη χαρά και για αυτή την υπέροχη τρέλα που έχετε σε κάθε παιχνίδι. Τίποτε πιο ωραίο από το να είσαι Αργεντινός στις καλές και στις κακές στιγμές». Ο Μέσι είπε πολλά ακόμα. Και έγραψε. Δεν ξέχασε αυτούς που τον αμφισβήτησαν, που έχυσαν χολή ανακατεμένη με τα κροκοδείλια δάκρυα.

Αφιέρωσε τη νίκη σε αυτούς «που δεν γέμισαν με βλακείες το μυαλό τους όλο αυτό το διάστημα». Ξεκάθαρο το μήνυμα.

«Η αλήθεια είναι πως δεν θυμάμαι να έχω υποφέρει τόσο πολύ σε παρόμοια κατάσταση, για όλα όσα διακυβεύονταν. Ηταν μια μεγάλη ανακούφιση για όλους. Περάσαμε πολύ περίεργες ημέρες λόγω των αποτελεσμάτων στα δύο προηγούμενα παιχνίδια και γι’ αυτό ειπώθηκαν πολλά. Ξέραμε όμως ότι θα τα καταφέρουμε».

Ο Μέσι άνοιξε το σκορ με ένα γκολ που λίγοι παίκτες μπορούν να πετύχουν. Ηταν το 100ό γκολ του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ έγινε μόλις ο τρίτος Αργεντινός μετά τους Μαραντόνα και Μπατιστούτα που σκοράρει σε τρία Μουντιάλ.

Αυτό που αρχικά φαινόταν εύκολο, ένα πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ο Μαστσεράνο το μετέτρεψε σε βουνό που έπρεπε να μετακινηθεί. Οταν ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον αποκλεισμό της Αργεντινής, η κάμερα συλλαμβάνει τον προπονητή Χόρχε Σαμπάολι να ρωτά τον Μέσι αν πρέπει τώρα να ρίξει στο παιχνίδι τον Αγουέρο. Ο αρχηγός της Αλμπισελέστε συμφώνησε.

Επόμενος στόχος των Αργεντινών μετά την επική πρόκριση στους 16 είναι η βελτίωση του κλίματος που βγάζουν προς τα έξω. Ουσιαστικά πρόκειται για επιχείρηση «δημόσια εικόνα» για να δείξουν πως είναι μια κανονική ομάδα και όχι μία ομάδα που δρα υπό ειδικές συνθήκες.

«Λίγη ησυχία»

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Μαστσεράνο, ο οποίος φέρεται ότι πρωταγωνίστησε στην ανταρσία που ακολούθησε τη βαριά ήττα με 3-0 από την Κροατία, ζητώντας τον αποκεφαλισμό του Σαμπάολι, έγραψε στα social media μόλις η αποστολή επέστρεψε στη βάση της, στο Μπονίτσι: «Λίγη ησυχία!», συνοδεύοντας τις δύο λέξεις με τη φωτογραφία της λίμνης που βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο της Αργεντινής.

Η Αλμπισελέστε δεν είναι ομάδα που συμπληρώνει τα νούμερα στα Παγκόσμια Κύπελλα. Ο Οταμέντι το κατέστησε σαφές: «Αυτή είναι μόνο η αρχή». Ο αμυντικός της Μάντσεστερ Σίτι αποκάλυψε τη στιχομυθία που είχε με τον ήρωα της τελευταίας στιγμής, τον επίσης αμυντικό Μάρκος Ρόχο που πέτυχε το γκολ της λύτρωσης. «Τον ρώτησα τι ήταν αυτό που έκανε και μου είπε πως δεν ήξερε».

Κατά τον Οταμέντι, η Αργεντινή έχει ακόμα μία σφαίρα. «Οι Γάλλοι έχουν πολύ καλούς παίκτες, στην άμυνα και στην επίθεση. Θα προετοιμαστούμε με τον καλύτερο τρόπο για να τους αντιμετωπίσουμε. Αυτή είναι μόνο η αρχή».