Με πανηγυρισμούς και ενθουσιώδεις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδέχτηκαν αρκετά στελέχη της κυβέρνησης, με πρώτο μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα, την απόφαση αθώωσης της Ηριάννας και του Περικλή, οι οποίοι κατηγορούνταν για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. «Σήμερα αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία απέναντι σε δύο νέους ανθρώπους. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου ανέπνευσαν» έγραψε στο Twitter ο Πρωθυπουργός. Ανάλογου ύφους ήταν και η δήλωση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος χαιρέτισε τη δικαστική ετυμηγορία χαρακτηρίζοντάς την «απόφαση λογικής, ανθρωπιάς και στοιχειώδους ανταπόκρισης στο κοινό περί δικαίου αίσθημα». Πανηγυρικά αντέδρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης γράφοντας «επιτέλους» στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Για την ομόφωνη αθωωτική απόφαση, οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας κινήθηκαν σε πέντε άξονες, όπως φάνηκε από τη συνοπτική απαγγελία του σκεπτικού τους, λίγες ώρες μετά την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας που είχε ζητήσει την ενοχή και των δύο κατηγορουμένων όπως και πρωτοδίκως. Στο άκουσμα της λέξης «αθώοι», έναν χρόνο μετά την καταδίκη τους σε κάθειρξη 13 ετών, το ακροατήριο στην κατάμεστη αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα, η μητέρα της Ηριάννας λιποθύμησε, ενώ δεν έλειψαν και οι σκηνές έντονης συναισθηματικής φόρτισης μεταξύ των αλληλέγγυων που είχαν συγκεντρωθεί στο Εφετείο της Αθήνας.Ηταν λίγο μετά τις τρεις χθες το μεσημέρι όταν ο πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας Βασίλης Κωστόπουλος ανακοίνωσε την ομόφωνη ετυμηγορία των μελών του δικαστηρίου και τα στοιχεία εκείνα που μπήκαν στη δική τους ζυγαριά την ώρα της διάσκεψης.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές κατέληξαν σε αντίθετη δικανική κρίση από της εισαγγελέως Αναστασίας Μασούρα, αφού στάθμισαν ότι:

n Η κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας ελέγχεται για την αξιοπιστία της.

n Τα στοιχεία από την άρση του τραπεζικού και του τηλεφωνικού απορρήτου καθώς και από την κατ’ οίκον έρευνα δεν έδειξαν εμπλοκή των κατηγορουμένων σε τρομοκρατική οργάνωση.

n Η μίσθωση του ακινήτου, όπου έμεναν οι κατηγορούμενοι, έγινε με τα πραγματικά τους στοιχεία και ως εκ τούτου δεν αποδείχθηκε πως το μίσθωμα χρησιμοποιήθηκε για παράνομο σκοπό.

n Οι κοινωνικές συναναστροφές, οι φιλικές σχέσεις και η ιδεολογία, όπως είναι γνωστό, δεν διώκονται ποινικά.

n Η εύρεση δείγματος DNA σε κινητό αντικείμενο είναι έντονα αμφισβητούμενη. Ομως, ακόμα κι αν θεωρηθεί επαρκής, αυτό δείχνει απλώς επαφή με το αντικείμενο και δεν αποδεικνύει συμμετοχή σε αξιόποινη πράξη.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας είχε εισηγηθεί την ενοχή τους. Πεπεισμένη για τη συμμετοχή τους σε τρομοκρατική οργάνωση, χαρακτήρισε «αφήγημα» τα περί κατασκευής της κατηγορίας, επικαλούμενη ως αξιόπιστη, κατά τη δική της κρίση, πραγματογνωμοσύνη των εργαστηρίων της Αστυνομίας που αποτέλεσε και τη βάση για την πρωτόδικη καταδίκη.