Η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος πέτυχε μεγάλη νίκη στις χθεσινές προκριματικές εκλογές της Νέας Υόρκης, όταν η 28χρονη Αλεξάνδρια Οκάσιο Κορτές επικράτησε του βουλευτή Τζο Κράουλι με ποσοστό 57,5% έναντι 42,5%.

Ο Τζο Κράουλι είναι ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος στην κομητεία του Κουίνς και τέταρτος στην ιεραρχία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Μάλιστα θεωρείτο ένας από τους πιθανούς υποψήφιους για την προεδρία της Βουλής, αν η Δημοκρατικοί ανακτήσουν την πλειοψηφία το Νοέμβριο.

Η νεαρή ισπανόφωνη ήταν από τα νεαρά στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Μπέρνι Σάντερς, στις τελευταίες προεδρικές εκλογές και διεξήγαγε την εκστρατεία της με συνθήματα για αλλαγή και στροφή των Δημοκρατικών προς τα αριστερά. Παρότι ο αντίπαλός της δαπάνησε πολλαπλάσια χρήματα στην προεκλογική του εκστρατεία, η Κορτές κυριάρχησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατεβάζοντας στις κάλπες μεγάλο αριθμό νέων ψηφοφόρων, που έκαναν και τη διαφορά.

Ο Τζο Κράουλι είχε ειρωνευτεί το νεαρό της ηλικίας της αντιπάλου του, λέγοντας ότι «δεν είναι αρκετά μεγάλη για να ασκεί το εκλογικό της δικαίωμα». Ωστόσο τώρα η Κορτές έχει σχεδόν σίγουρη την εκλογή της στην ομοσπονδιακή Βουλή, καθώς στην 14η εκλογική περιφέρεια – καλύπτει πολλές περιοχές που ζουν Ελληνοαμερικανοί, μεταξύ αυτών και μεγάλο μέρος της Αστόριας – η συντριπτική πλειοψηφία των εκλογέων ψηφίζει το Δημοκρατικό Κόμμα. Να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο αντίπαλός της θα είναι ο Ρεπουμπλικανός Δρ. Αντονι Πάππας, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Πάντως ο Κράουλι είναι ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών εθνικών θεμάτων και στηρίχτηκε οικονομικά από τους ομογενείς.

Σκληρή μάχη έδωσε στη 12η περιφέρεια η συμπρόεδρος της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων στο Κογκρέσο Κάρολιν Μαλόνι επικρατώντας τελικά του ινδικής καταγωγής Suraj Patel με 58,8% έναντι 41,2%. Η Μαλόνι εκλέγεται στη Βουλή από το 1992.