Επικίνδυνα παιχνίδια με τη Δημοκρατία και τους θεσμούς συνεχίζει να παίζει η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που ο πανικός από την αποχώρηση Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ και οι φήμες για ανεξαρτητοποιήσεις κι άλλων βουλευτών, έχει προκαλέσει βέρτιγκο.
Είναι χαρακτηριστικό το tweet που έκανε το πρωί ο Πάνος Καμμένος:
«Την ώρα που ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης ήταν στον ΑΝΤ1 κουκουλοφόροι προσπάθησαν να εισβάλουν στο γραφείο του. Τι άλλο περιμένει ο εισαγγελέας για την τεκμηρίωση του αδικήματος των προκαταρκτικών πράξεων για ανατροπή του πολιτεύματος.ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΟΡΙΟ».
Αυτό έγραψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ συνεχίζοντας το φανταστικό σενάριο περί οργανωμένου σχεδίου για να πέσει η κυβέρνηση. Κι αυτό την ώρα που οι Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ βράζουν λόγω του Μακεδονικού και των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πλήρη κατάρρευση της κυβέρνησης.

Εν μέσω πανικού η κυβέρνηση ανασύρει φαντάσματα του παρελθόντος, θυμίζοντας ακόμη και τα Ιουλιανά του 1965 προκειμένου να ξεφύγει από τη δίνη στην οποία βρίσκεται και η οποία την έχει αφήσει με 152 βουλευτές. Είναι χαρακτηριστικό το πρωινό μήνυμα του Πάνου Καμμένου που συνέδεσε την απόπειρα εισβολής στο γραφείο του Κατσίκη με σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος ζητώντας παρέμβαση της Δικαιοσύνης!

Καρφώματα

Στους ΑΝΕΛ ο ένας «σύντροφος»… καρφώνει τον άλλο. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές σχετικά με το μυστικό ραντεβού που είχε το βράδυ της Δευτέρας ο Πάνος Καμμένος με τον Γιώργο Λαζαρίδη σε μια προσπάθειά του να τον μεταπείσει να μην αποχωρήσει από το κόμμα. Η πλευρά Καμμένου διαρρέει ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον βουλευτή ότι δεν θα αποχωρήσει. Είτε επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη στον Λαζαρίδη είτε μεσολάβησε κάτι μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης που οδήγησε στην ανεξαρτητοποίηση.

Ομως, αυτή η καχυποψία που υπάρχει μεταφράζεται και σε φήμες για νέες αποχωρήσεις, φήμες που ενισχύει και ο ΣΥΡΙΖΑ και μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν την κυβέρνηση. Κάνουν λόγο για αποχώρηση ενός ακόμη βουλευτή με πιο «επικίνδυνους» τον υφυπουργό Β. Κόκκαλη και μέχρι το πρωί τον Κ. Κατσίκη ο οποίος προς το παρόν λέει ότι θα μείνει στο κόμμα.

Το ίδιο έπραξε και ο Κ. Ζουράρις χθες διαψεύδοντας όσους έλεγαν ότι θα αποχωρήσει αλλά δηλώνοντας κατά της συμφωνίας για το Μακεδονικό.

Στην κυβέρνηση γενικότερα επιχειρείται να περάσει η εικόνα μια αρραγούς κοινοβουλευτικής ομάδας κι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν οι 152  βουλευτές. Το αντίθετο μάλιστα, διακινούνται σενάρια περί προσχώρησης στον ΣΥΡΙΖΑ όχι δύο ή τριών αλλά μέχρι και οκτώ βουλευτών από άλλα κόμματα ή ανεξάρτητων.

Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό σκηνικό βράζει και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Ο Κατσίκης

Ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης ανανέωσε την Τετάρτη τους όρκους πίστης προς το κόμμα εξαπολύοντας ταυτόχρονα «πυρά» προς τους Δημήτρη Καμμένο αλλά και τον Γιώργο Λαζαρίδη.

Ο κ. Κατσίκης μίλησε για βαρίδια στο κόμμα, άφησε αιχμές για χρηματισμό βουλευτών, προσθέτοντας  ότι «δεν αποχωρώ από τους ΑΝΕΛ και δεν θα γίνω «πολιτικός προδότης΄΄».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, κινήθηκε στην κυβερνητική γραμμή, λέγοντας πως η επιστολή του κ. Λαζαρίδη, δείχνει ότι την έγραψε ο ίδιος κάτω από μεγάλη πίεση. «Υπάρχει ενδεχόμενο εξαγοράς του Λαζαρίδη»  πρόσθεσε.

«Τι πολιτικό ήθος έχει ο Λαζαρίδης που στήριξε την κυβέρνηση στη συζήτηση και μετά αποχώρησε;», αναρωτήθηκε.

Παράλληλα, o βουλευτής των ΑΝΕΛ εξαπέλυσε φραστική επίθεση και κατά του Δημήτρη Καμμένου. «Αργήσαμε να τον διαγράψουμε. Ήταν βαρίδι που δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα και στους ΑΝΕΛ και στην κυβέρνηση», τόνισε.

Η παρέμβαση Κατσίκη, λίγη ώρα προτού κουκουλοφόροι εισβάλλουν στο γραφείο του, έρχεται σε συνέχεια της παρέμβασης του ανεξάρτητου πλέον Γ. Λαζαρίδη, ο οποίος δήλωσε το πρωί ότι δεν παραδίδει την έδρα του και διέψευσε τα σενάρια περί εξαγοράς του. «Αυτή τη θέση μου την έδωσε ο λαός και δεν την χρωστάω σε κανέναν».

Στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ και γενικότερα της κυβέρνησης επικρατεί αναβρασμός. Ειδικά στους Ανεξάρτητους Ελληνες βρίσκεται σε εξέλιξη ένας εμφύλιος με τους 7 εναπομείναντες βουλευτές αλλά και δεκάδες στελέχη να κοιτάζονται με καχυποψία. Τα σενάρια περί νέων αποχωρήσεων από το κόμμα με αφορμή το Μακεδονικό, ενισχύθηκαν από τις κυβερνητικές διαρροές ή τις επίσημες δηλώσεις περί σχεδίου αποσταθεροποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Φαντάσματα