Τελικά, ίσως είναι αλήθεια πως «ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», όπως οραματίστηκε και κινηματογράφησε ο Γιάννης Σμαραγδής το 2012. Ο θεός του ποδοσφαίρου τουλάχιστον, μιας και δεν άφησε το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας δίχως τον Λιονέλ Μέσι και τον καλύτερο ποδοσφαιριστή των καιρών μας δίχως το Μουντιάλ που πριν από μερικές εβδομάδες οι περισσότεροι το περίμεναν ως το «κάρμα» του. Η Αργεντινή επιβίωσε από το 4ο γκρουπ, είναι στους 16 και το Σάββατο το απόγευμα (17.00) θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία. Το αποφάσισαν χθες βράδυ η σέντρα της ζωής του Γκαμπριέλ Μερκάδο και το γκολ της ζωής τού (με το δεξί, παρακαλώ) αριστεροπόδαρου Μάρκος Ρόχο. Η συνεργασία των δύο πλάγιων μπακ, που έγραψε τον τελικό Αργεντινή – Νιγηρία 2-1, στο 86′ της παρτίδας «θανάτου» στην Αγία Πετρούπολη. Μέχρι εκείνο το σημείο προκρινόταν η Νιγηρία που είχε ισοφαρίσει με τον Βίκτορ Μόουζες (51′) από το ολέθριο λάθος του Μασεράνο (πέναλτι) και την… καταδίκη του VAR. Στο ίδιο διάστημα έπαιζε τα ρέστα της και η Ισλανδία απέναντι στους Κροάτες στο Ροστόφ. Μακράν του δεύτερου, το πιο εντυπωσιακό φινάλε φάσης ομίλου. Εμεναν λεπτά και έπαιζαν την πρόκριση τρεις διαφορετικές ομάδες, υπό την Κροατία που και το χρέος της έκανε και με τη σειρά της θα είναι στους 16 αντιμετωπίζοντας τη Δανία.

Ξεκινήσαμε όμως από τον Λίο Μέσι, που χθες έβαλε τρίτο σερί Μουντιάλ στο βιογραφικό του, με την ένδειξη γκολ να το συνοδεύει. Ο σουπερστάρ της Μπάρτσα ήταν που άνοιξε το σκορ (14′) σε μία από τις πιο όμορφες εκτελέσεις του με το «10» της Αργεντινής. Μαγική λόμπα του Μπανέγκα, δύο κοντρόλ με το αριστερό για να προσγειωθεί η μπάλα στο… πιάτο του και έπειτα στα δίχτυα με το δεξί. Η τελειότητα μέσα σε δευτερόλεπτα από τον 31χρονο που ομολογουμένως στο πρώτο ημίχρονο έκανε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση με τους Γκάουτσος. Είχε δοκάρι (34′) σε απευθείας εκτέλεση φάουλ, είχε κυρίως όμως εκείνες τις μικρές κούρσες, τα «μέσα – έξω» από τον δεξιό διάδρομο, που ανακάτεψαν για τα καλά τη Νιγηρία ώς την ανάπαυλα. Τους Αφρικανούς που έχασαν για πέμπτη φορά σε τελική φάση Μουντιάλ από την Αργεντινή. Ολες τις φορές στο… γκολ, και η χθεσινή η πιο οδυνηρή τους ήττα. Γιατί την άλλαξαν την εικόνα του δεύτερου μέρους. Οχι μόνο ισορρόπησαν, αλλά είχαν και τον έλεγχο πηγαίνοντας προς τον επίλογο. Με τον Μούσα να σολάρει στην αριστερή πτέρυγα (ηττήθηκε σε ένα κλασικό τετ α τετ από τον πορτιέρο Αρμάνι στο 83′), τον Ομπι Μίκελ να νικά κατά κράτος τους Μπανέγκα και Μασεράνο στον άξονα. Το είχαν το ματσάκι οι Super Eagles, που απειλήθηκαν μόνο από ένα σουτ του Γκονσάλο Ιγκουαΐν (80′). Αν ήταν δίκαιο που προκρίθηκε η Αργεντινή; Ισως και όχι, με βάση τη συνολική της εικόνα στο γκρουπ, τη συντριβή από τους Κροάτες, το κακό θέαμα με τους Ισλανδούς, τον χθεσινό… πόλεμο. Δεν είναι άδικο όμως επ’ ουδενί που ο Λιονέλ Μέσι θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτό το Μουντιάλ. Τώρα που πάλι όλα γράφονται σε λευκό χαρτί!

Ξέφυγε ο Ντιεγκίτο

Πρώτα πανηγύρισε σαν Φαραώ στο γκολ-ποίημα του Μέσι. Επειτα τον έπιασε η κάμερα να έχει γείρει για έναν υπνάκο. Και όταν έγινε το 2-1; Ποιος είδε στην κερκίδα τον Μαραντόνα και δεν τον φοβήθηκε! Και τα δύο του μεσαία δάχτυλα έδειξε στον πανηγυρισμό που θύμισε… Μπομπονέρα.