Πολλούς συμμάχους δεν έχει αυτό το διάστημα η Ανγκελα Μέρκελ. Και αυτοί που την υποστηρίζουν περισσότερο προέρχονται από αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα. Π.χ. ο πρώην πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Είναι εντελώς τρελοί;», ήταν το ρητορικό ερώτημα του σοσιαλδημοκράτη Γκάμπριελ, για τον υπουργό Εσωτερικών Ζεεχόφερ και τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας , προειδοποιώντας για τις «αστάθμητες συνέπειες» για τη Γερμανία και την Ευρώπη που θα είχε ενδεχόμενη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ. Ο Ζεεχόφερ θέλει να κλείσει τα γερμανικά σύνορα από την 1η Ιουλίου. Η Μέρκελ από την πλευρά της θέλει μια ευρωπαϊκή λύση, αλλά σκοντάφτει στην απροθυμία έως κατηγορηματική άρνηση των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών-μελών της ΕΕ.

Στήριξη βρήκε η Μέρκελ από την Ισπανία, που ανήκει στις χώρες εισόδου μεταναστών στην ΕΕ. «Χρειαζόμαστε μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στη μετανάστευση», είπε ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ που πραγματοποίησε χθες την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο. «Θα σηκώσουμε τα μανίκια, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βρούμε μια κοινή απάντηση». Η απάντηση περιλαμβάνει συμφωνίες της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και τις χώρες τράνζιτ, αντίστοιχη με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Οπως η Τουρκία πήρε 6 δισ. για να κρατήσει τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, έτσι και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής θα ενισχυθούν οικονομικά από την ΕΕ.

Η απάντηση πρέπει να έχει και ένα «εσωτερικό» σκέλος, είπε ο Σάντσεθ, την ανακοπή της «δευτερογενούς μετανάστευσης» στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Αυτήν την εσωτερική μετακίνηση προς τη Γερμανία θέλει να αντιμετωπίσει η Μέρκελ με διμερείς συμβάσεις για την επαναπροώθηση όσων προσφύγων έχουν υποβάλει αίτηση σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ. Η Γερμανία θα προωθήσει την οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ των χωρών-μελών που παίρνουν πίσω πρόσφυγες, είπε η Μέρκελ χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ελλάδας. «Η Ελλάδα δέχτηκε μεγάλη υποστήριξη και εάν η κατάσταση στην Ισπανία επιδεινωθεί, τότε θα καταβάλω προσπάθεια να πάρει και η Ισπανία μεγαλύτερη υποστήριξη», είπε η καγκελάριος.

Πάντως, συνολική λύση στο πακέτο του ευρωπαϊκού ασύλου δεν περιμένει η Μέρκελ στο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή. «Η καλή είδηση είναι ότι για πέντε από τις εφτά οδηγίες υπάρχει συμφωνία», είπε καγκελάριος. «Αλλά για τις άλλες δύο χρειάζεται ακόμα δουλειά». Είναι η οδηγία για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου και η οδηγία Δουβλίνο 4 που θα αντικαταστήσει τη σημερινή ρύθμιση της παραμονής στην πρώτη χώρα εισόδου με έναν «μηχανισμό αλληλεγγύης».

Το αντι-παράδειγμαστην Ιταλία

Για την Ανγκελα Μέρκελ ο Σάντσεθ ήταν ένας ευπρόσδεκτος επισκέπτης. Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας είναι το αντι-παράδειγμα στην κυβέρνηση των λαϊκιστών στην Ιταλία. Χωρίς δράματα, κραυγές και απειλές εξόδου από το ευρώ, βλέπει το μέλλον της Ισπανίας στην ΕΕ, θέλει να είναι αξιόπιστος εταίρος, δείχνει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος από τον δεξιό και αριστερό λαϊκισμό.