Η συζήτηση για δεκανίκια που θα αναζητήσει η κυβέρνηση στη Βουλή για να μη χάσει τη δεδηλωμένη και οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές, ξαναφούντωσε χθες μετά την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη.

Παράλληλα, η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 152 βουλευτών και η δραματική συρρίκνωση των ΑΝΕΛ, αναγκάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίζει κοινοβουλευτικούς συμμάχους για να περάσουν δύσκολα νομοσχέδια που προετοιμάζονται, όπως ο νέος εκλογικός νόμος στους ΟΤΑ, και βέβαια η Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον προωθηθεί στη Βουλή το προσεχές φθινόπωρο.

Το Ποτάμι. Κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούσαν χθες ότι το Μαξίμου θα επιχειρήσει ανοίγματα στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα. Για να μπορέσει να περάσει το Σκοπιανό από τη Βουλή με οριακή πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζεται να ψαρέψει στα θολά νερά του Ποταμιού, δεδομένης της άρνησης του κυβερνητικού εταίρου που απειλείται με μεγαλύτερες απώλειες.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ξεκαθαρίσει πως θα στηρίξει το Σκοπιανό, όχι όμως και την κυβέρνηση. Ετσι, το Μαξίμου αναζητά «εφεδρείες» στην «ανανεωτική Αριστερά» του Ποταμιού, που αποτελείται κυρίως από τον Σπύρο Δανέλλη και τον Σπύρο Λυκούδη, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών δίχως όρους.

Για πολλούς, μάλιστα, ως θετικό μήνυμα από τη Σεβαστουπόλεως στην κυβέρνηση καταγράφηκε η χθεσινή υπερψήφιση από το Ποτάμι –μέσω του Σπύρου Δανέλλη –του νομοσχεδίου για το λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο καταψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπό προϋποθέσεις, σε αυτή τη γραμμή θα μπορούσε να συνταχθεί και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ εφόσον πάρει «διαζύγιο» από τη Φώφη Γεννηματά.

Οι ανεξάρτητοι. Παράλληλα, από το Μαξίμου υπολογίζουν πολύ και στο μαξιλάρι των ανεξάρτητων βουλευτών. Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα φαίνεται να φλερτάρει διακριτικά με τον Χάρη Θεοχάρη και την Κατερίνα Παπακώστα. Μάλιστα, από το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτίμησαν ιδιαίτερα τη στάση των δύο ανεξάρτητων βουλευτών να απέχουν από την ψηφοφορία της πρότασης δυσπιστίας. Αντίθετα, το αδιόρατο φλερτ που υπήρχε μέχρι πρότινος με τον Γιώργο Κατσιαντώνη, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, φαίνεται να έληξε άδοξα όταν εκείνος υπερψήφισε τη μομφή της ΝΔ. Μπροστά στην πίεση που δέχεται η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να αλιεύσει βουλευτές κι από τον «πάγκο» του Βασίλη Λεβέντη, στον δρόμο που χάραξε η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Οι υπουργοί. Ομως, επειδή ενδέχεται να υπάρξει πολιτικό ατύχημα λόγω του Σκοπιανού, καθώς κλιμακώνονται οι πιέσεις που δέχονται οι βορειοελλαδίτες βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει τα μέγιστα και σε ανελίτες που κατέχουν υπουργικούς θώκους. Στην κατηγορία αυτή, ακόμη και για προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ εντάσσουν πολλοί την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, η οποία σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις της έχει χαρακτηρίσει «καλή» τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, επίσης, από καιρό έχει ξεκαθαρίσει πως θα συνταχθεί με το «μέτωπο της λογικής» και θα πάει ενάντια στην κομματική γραμμή του Πάνου Καμμένου –κίνηση που μπορεί να του ανοίξει τον δρόμο προς τον ΣΥΡΙΖΑ.