Ισχυρούς πολιτικούς τριγμούς προκαλεί στη συγκυβέρνηση το νέο χτύπημα που δέχθηκε χθες με την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή της Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργου Λαζαρίδη, ενώ ήδη από χθες το μεσημέρι συζητείται το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Εν μέσω του θετικού κλίματος που προσπαθούσε να διαμορφώσει το Μέγαρο Μαξίμου για συμφωνία στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, η κίνηση του βουλευτή να αποχωρήσει από την ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων έριξε βαριά τη σκιά της πάνω από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Μπροστά στην εικόνα του κυβερνητικού πουλόβερ που ξηλώνεται, λόγω του Σκοπιανού, και οι δύο εταίροι καταφεύγουν σε σπασμωδικές κινήσεις, αναζητώντας φαντάσματα πίσω από τη συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας που αριθμεί πλέον 152 βουλευτές. Η αποχώρηση Λαζαρίδη, πάντως, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο Μέγαρο Μαξίμου και ειδικά στην πρωθυπουργική αποστολή που ήταν στο Λονδίνο. Ο Αλέξης Τσίπρας πληροφορήθηκε την κίνηση του βουλευτή ενώ προετοιμαζόταν για τη συνάντησή του με τη βρετανίδα ομόλογό του Τερίζα Μέι και προσπάθησε να εμφανιστεί ψύχραιμος.

Νωρίτερα χθες είχε επικοινωνήσει με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος γευμάτισε, αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. Στο γεύμα που έγινε σε γνωστή ψαροταβέρνα στο Νέο Ψυχικό, αξιολογήθηκε η κατάσταση και έγινε ενδελεχής συζήτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξουν άλλες διαρροές.

Η κίνηση του Λαζαρίδη, ο οποίος και καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ και παραβρέθηκε την περασμένη Παρασκευή στην πανηγυρική εκδήλωση της κυβέρνησης με την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Ζάππειο, ήταν αναμενόμενη για τους συγκυβερνώντες. Ο Καμμένος το γνώριζε από το βράδυ της Δευτέρας και υπήρξε επικοινωνία του με τον Λαζαρίδη για να μεταπειστεί, αλλά ο βουλευτής επικαλέστηκε συνειδησιακό πρόβλημα, ενώ χθες στη Βουλή, όταν έγινε γνωστή η επιστολή της ανεξαρτητοποίησής του, υπήρξε έντονος καβγάς στο εσωτερικό της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

«Σχεδιο αποστασιασ». Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας Τσίπρα – Τζανακόπουλου συζητήθηκε και η αντίδραση της κυβέρνησης και αποφασίστηκε να υπάρξει non paper από το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο έγινε αναφορά για σχέδιο αποστασίας βουλευτών της συγκυβέρνησης. Στην ίδια γραμμή ήταν και η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ που πιέζονται υπέρμετρα τις τελευταίες ημέρες και μετράνε τη δεύτερη κοινοβουλευτική απώλεια –η πρώτη ήταν του Δημήτρη Καμμένου -, ενώ έχουν ήδη αποχωρήσει πάρα πολλά στελέχη σε αρκετούς νομούς λόγω του Μακεδονικού.

Η περαιτέρω κοινοβουλευτική μείωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή έχει πυροδοτήσει πολλά σενάρια για το μέλλον της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ και οι δύο κατηγορούν και τη ΝΔ για «σχέδιο αποστασίας» και ζητούν από τον Λαζαρίδη να παραδώσει την έδρα, κάτι που δεν είχε συμβεί στην περίπτωση του Δημήτρη Καμμένου.

Ο Πρωθυπουργός που ήταν σε ανοικτή γραμμή με την Αθήνα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του παρουσίας στο Λονδίνο, εμφανίστηκε σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη σταθερότητα της κυβέρνησης. «Δεν ανησυχώ καθόλου. Πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση, παρά τους σχεδιασμούς που υπάρχουν και τα σχέδια τα ανόητα, κατά την άποψή μου, που κάποιοι επιχειρούν, δεν θα έχει ασυνέχεια.

Θα έχει συνέχεια η κυβερνητική συνοχή και θα ολοκληρώσουμε το έργο μας στο τέλος της τετραετίας» τόνισε μετά τη συνάντησή του με την Τερίζα Μέι και συμπλήρωσε με νόημα: «Δεν ανησυχώ καθόλου. Πόσω δε μάλλον όταν πλέον είναι σε όλους σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση, που έχει περάσει από σαράντα κύματα, κατάφερε να επιβιώσει σε πολύ δυσκολότερες στιγμές. Πόσω δε μάλλον τώρα που ανοίγεται μπροστά μας ένας πολύ θετικός ορίζοντας. Και μιας και βρίσκομαι στη Βρετανία, να πω ότι μια εξαιρετική ταινία ήταν το «Too hard to die» (σ.σ.: έκανε λάθος, ήθελε να αναφερθεί στην ταινία «Die hard»). Λοιπόν, είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε».

«Μακεδονικό» αυτογκόλ. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περίμενε και είχε επενδύσει στην εσωκομματική αναταραχή στη ΝΔ λόγω του Μακεδονικού στην αρχή της διαπραγμάτευσης. Εντούτοις πλέον διαπιστώνει ότι το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει, όπως λένε κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στους ΑΝΕΛ, ενώ ταυτόχρονα έχει βαρύνει πάρα πολύ το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στον Βορρά. Κυβερνητικά στελέχη, αναζητώντας διέξοδο, κάνουν λόγο για «πλήρως ανεύθυνο και απολύτως επικίνδυνο πολιτικό σχεδιασμό της ΝΔ» και προσθέτουν πως «δεν θα υπάρξει Συμπιλίδης το 2018, όπως το 1993». «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνην» ήταν χθες η δηκτική απάντηση της ΝΔ, η οποία πρόσθεσε: «Οι ένοικοι του Μαξίμου συνειδητοποιούν ότι καταρρέουν και βρίσκονται σε πανικό».