Δύσκολες ώρες περνούν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χιλιάδες άνθρωποι σε Μάνδρα και Μαγούλα εξαιτίας της νέας καταιγίδας που έπληξε με σφοδρότητα την Αττική.Οι δρόμοι για μια ακόμα φορά μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια μετά την ισχυρή καταιγίδα, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού το νερό μπήκε ξανά μέσα στα σπίτια, καταστρέφοντας τα πάντα με το πέρασμα του, ενώ και οι καταστηματάρχες, που είχαν δει τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται πριν από λίγους μήνες, βρίσκονται επί ποδός, προσπαθώντας να σώσουν ό,τι σώζεται.Κι ενώ το πλήγμα που υπέστη την Τρίτη η Μάνδρα ήταν μεγαλύτερο, σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στην περιοχή της Μαγούλας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική και στις δύο περιοχές έγιναν πάνω από 95 κλήσεις, εκ των οποίων οι 60 αφορούσαν σε άντληση υδάτων και οι 35 σε παροχή βοήθειας.

Οι υλικές ζημιές είναι πολύ σοβαρές στα σπίτια με τους κατοίκους να σημειώνουν πως όλα έγιναν πολύ ξαφνικά και ήταν αδύνατο να καλέσουν άμεσα κλιμάκια της Πυροσβεστικής τα οποία έφτασαν λίγα λεπτά αφότου κλήθηκαν στο σημείο.

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις που ακολούθησαν μετά από τις φονικές πλημμύρες του "17 και οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 24 ανθρώπους, ακόμα και τα στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα φαίνεται ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί, γεγονός που ανησυχεί τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών που έχουν ήδη δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την κατάσταση στην περιοχή αναφέρει:

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες συνέπειες των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώνονται κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Η κακοκαιρία, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα κυρίως στη Δυτική Αττική και ειδικά στη Μάνδρα, τη Μαγούλα και τη Νέα Πέραμο από όπου η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα περισσότερες από 130 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχή βοήθειας σε πολίτες. Μεγάλη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος έσπευσε και παραμένει στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.

Ισχυρή δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) βρίσκεται από την έναρξη του συμβάντος στην πληγείσα περιοχή, προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν ενενήντα πέντε υπάλληλοι, με σαράντα οχήματα και ένα ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, ενώ μέχρι στιγμής το Π.Σ. έχει δεχθεί 160 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχή βοηθείας.

Όπως επισημαίνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είχε ειδοποιήσει εγκαίρως όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αναφορικά με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για να τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας.

Το πρωί της Τετάρτης ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή στη Δυτική Αττική, ενώ στη συνεχεία ενημερώθηκε από τη δήμαρχο Μάνδρας-Ειδυλλίας, Ιωάννα Κριεκούκη, για την κατάσταση, όπως είχε διαμορφωθεί έως εκείνη την ώρα.

Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων υπό τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και του γενικού γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Δέδε.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, καθώς και οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διαχείριση της κατάστασης που ήταν ακόμη σε εξέλιξη. Σημειώνεται, ότι στη σύσκεψη επίσης μετείχαν ακόμη ο δήμαρχος Μεγάρων, Γρηγόρης Σταμούλης, ο διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Αττικής, Εμμανουήλ Δασκαλάκης, ο διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής, Αχιλλέας Τζουβάρας, καθώς και κλιμάκιο στελεχών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Όσον αφορά την πυροσβεστική, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, έχει δεχθεί έως αυτή την ώρα περισσότερες από 450 κλήσεις από όλη την Ελλάδα, για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και για μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Ειδικότερα, εκτός από την Αττική, στο νομό Μαγνησίας, στις περιοχές Κανάλια, Κερασιά και Καμάρες δέχθηκε 70 κλήσεις, στο νομό Λάρισας στην περιοχή του Αγιόκαμπου 15 κλήσεις, στο νομό Χαλκιδικής και στις περιοχές Κασσάνδρα και Σιθωνία, 150 και 90 κλήσεις, αντίστοιχα.

Προβλήματα στην κυκλοφορία

Διακοπές κυκλοφορίας των οχημάτων σε διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου προκάλεσε η καταρρακτώδης βροχή, με την κατάσταση στους δρόμους να μην έχει αποκατασταθεί μέχρι το απόγευμα.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Τροχαίας γύρω στις 20:15 τα σημεία τα οποία παραμένουν κλειστά είναι τα εξής:

Νέα Εθνική Οδός Αθηνών Κορίνθου στο 29.5 χλμ, στο ρεύμα προς Κόρινθο (ανοιχτές δυο λωρίδες κυκλοφορίας)
Αττική Οδός, έξοδος προς Μάνδρα
Οδός Στρατηγού Ρόκα στο ύψος της συμβολής με την οδό Δούκα, ρεύμα προς Μάνδρα
Οδός Λεωνίδα Στάμου στο ύψος του κόμβου Μάνδρας-Μαγούλας
Οδός Καταδρομέων προς Αγία Αικατερίνη Μάνδρας στα Μέγαρα.

Δυσχέρεια στην κίνηση στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου από Δαφνί έως διυλιστήρια.

Η αστυνομία επισημαίνει στους οδηγούς ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές.

Στα δύο κόπηκε η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου

Πολύ πιο σοβαρά ήταν τα προβλήματα νωρίτερα, όταν ορμητικά νερά έκοψαν στα δύο την Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου, υποχρεώνοντας την Τροχαία να την κλείσει στο 29ο χιλιόμετρο, στο ύψος της Ελευσίνας, εξαιτίας των φερτών υλικών στο οδόστρωμα.

Επίσης, με ιδιαίτερη δυσκολία διεξαγόταν η κίνηση μετά τα διόδια Ελευσίνας και με κατεύθυνση από Κόρινθο προς Αθήνα.
Επιπλέον, προβλήματα υπήρχαν στην Αττική οδό, στην έξοδο προς Μαγούλα, αλλά και εντός του οικισμού.

Επίσης, στην Αττική οδό πραγματοποιούνταν εκτροπές της κυκλοφορίας στο ύψος της εξόδου Ε8, προς τη νέα εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Η κυκλοφορία είχε διακοπεί, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, και στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, από το 9,5ο χλμ προς Κόρινθο και στην παλαιά, από το 33ο χλμ έως τα ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς και στις εξόδους της Αττικής οδού προς Μάνδρα και Μαγούλα.

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Πειραιώς

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων υπήρξε και στην οδό Πειραιώς, λόγω της έντονης βροχόπτωσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν διεξαγόταν η κυκλοφορία από την Χαμοστέρνας έως την Πέτρου Ράλλη και στα δύο ρεύματα.Σταδιακά αποκαθίσταται η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς, που είχε διακοπεί νωρίτερα λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία από την Χαμοστέρνας έως την Πέτρου Ράλλη και στα δύο ρεύματα.

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών, από τη γέφυρα της Μάνδρας προς την Θήβα, στον κόμβο Μάνδρας – Μαγούλας προς Αθήνα, στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, από το Δαφνί έως τα διυλιστήρια, καθώς και στην Αττική οδό, στην έξοδο προς Μάνδρα.  

Η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, αποκαταστάθηκε σε μια λωρίδα, ενώ η κίνηση στο ρεύμα προς Αθήνα διεξάγεται κανονικά.