Η φωτογραφική έκθεση της ΜΕΤΑδρασης, «Chios Land» με έργα του 17χρονου Σύρου ασυνόδευτου ανήλικα, Μουσταφά Ομάρ, εγκαινιάστηκε την Τρίτη στον Αρειο Πάγο παρουσία του προέδρου και της εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Η φωτογραφική έκθεση του Μουσταφά Ομάρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2018 στη Χίο, από τη ΜΕΤΑδραση και την εισαγγελέα Χίου Σπυριδούλα Σταυράτη, με ιδιαίτερα θερμή αποδοχή.

Πρόκειται για «μία εκδήλωση που μας δίνει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι και μέσα στις τρικυμίες, μέσα στις θύελλες υπάρχει μία αχτίδα φωτός, ανοίγει μία σχισμή στον ορίζοντα που μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους» είπε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πέππας επισημαίνοντας ότι: «στην προκειμένη περίπτωση αυτή η μικρή ελπίδα, αυτό το φως που φαίνεται είναι τα μάτια του έφηβου που έκανε αυτές τις θαυμάσιες εικόνες και μας δίνει την ευκαιρία να αισιοδοξήσουμε ότι κάποια στιγμή θα σταματήσουν οι άνθρωποι να φεύγουν από τις εστίες τους κι όσοι έφυγαν θα επιστρέψουν στη γη τους. Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ειρήνη κι ανάπτυξη στον πλανήτη. Ο Ομάρ μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε μέσα από τα δικά του μάτια αυτήν την πραγματικότητα, και να προβληματιστούμε για το τι μπορούμε κι εμείς να κάνουμε».

H εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου επεσήμανε: «Ο Ομάρ όλα τα μετέτρεψε βάζοντας τους ένα θετικό πρόσημο σε χαρά και μόνο να τα βλέπεις τα έργα του φτάνει. Νομίζεις ότι δεν έχουν προέλθει από έναν ανήλικο ο οποίος ζει μόνος του. Δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοθαυμάσει. Είμαστε όλοι συγκινημένοι. Ο Ομάρ θα επανενωθεί με την οικογένειά του. Εμείς θα θέλαμε να γίνει ελληνόπουλο. Είμαστε περήφανοι που πέρασε από τα χώματά μας, όπως είμαστε περήφανοι για όλα τα παιδιά που είναι εδώ, που σπουδάζουν. Οι πατρίδες είναι ίδιες για όλα τα παιδιά. Oλα τα παιδιά χωράνε στην Ελλάδα».

Με ιδιαίτερη συγκίνηση μίλησε κι η εισαγγελέας πρωτοδικών Χίου, Σπυριδούλα Σταυράτη σημειώνοντας: «Τον Μουσταφά τον γνώρισα πριν 1,5 χρόνο στη δομή φιλοξενίας της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο όπου υπηρετώ ως εισαγγελέας πρωτοδικών και λόγω της ιδιότητάς μου αυτής είμαι προσωρινή επίτροπος όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στη χώρα. Ξεκίνησε από την εμπόλεμη Συρία κι ένα βράδυ με φουσκωτή βάρκα έφτασε στη Χίο. Αν ο Μουσταφά καταφέρει να ενωθεί με την αδερφή του με τη διαδικασία της επανένωσης τότε θα ξαναγεννηθεί η ελπίδα στους γονείς και στα αδέρφια του.»

Οπως εξήγησε «Ο Μουσταφά βρέθηκε στη δομή φιλοξενίας της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο. Βρέθηκε σε ένα φιλόξενο σπίτι, οπού εκεί διέκριναν την κλίση του στη φωτογραφία. Η σκέψη μας για την έκθεση φωτογραφίας υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της ΜΕΤΑδρασης, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» που φιλοξένησε την έκθεση και την ενθάρρυνση της εισαγγελέως Αρείου Πάγου. Την έκθεση αυτή επισκέφθηκαν πολλά σχολεία της Χίου, κι όπως χαρακτηριστικά μου είπε η διευθύντρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άλλαξε την εικόνα των παιδιών για τους πρόσφυγες. Είδαν ότι ο Μουσταφά είναι ένας έφηβος όπως κι αυτοί με τα ίδια όνειρα και την ίδια ανάγκη για ζωή. Κατάφερε μέσα από δύσκολες συνθήκες, όχι μόνο να δημιουργεί και να ονειρεύεται αλλά και να χαμογελά».

«Θέλω να με δείτε ως τον Μουσταφά, το χρειάζομαι αυτό σαν άνθρωπος. Δεν θέλω να με δείτε σαν πρόσφυγα. Η πρόθεσή μου είναι να σας δείξω ότι πίσω από την ιδιότητα του πρόσφυγα, παραμένουν ακόμα άνθρωποι, με συναισθήματα όπως χαρά ή λύπη όπως όλοι εμείς εδώ», υπογράμμισε ο 17χρονος Μουσταφά Ομάρ.

Η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά τόνισε: «Είναι μία ευκαιρία να δούμε ένα από τα παιδιά αυτά που έκανε ένα βήμα στη ζωή του κι εύχομαι ότι στα επόμενα του βήματα δεν θα ξεχάσει ποτέ τη στήριξη που κι η κοινωνία των πολιτών κι οι θεσμοί που τους επέδειξαν για να βρουν το δρόμο τους».

Εκ μέρους της UNICEF, o Λούτσιο Μεντράνι υπογράμμισε: «Οι πρόσφυγες δεν είναι μόνο ένα γεγονός ή ένα ντοκουμέντο, είναι ζωές. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε τη σημασία της ζωής κάθε ασυνόδευτου παιδιού και ότι καθένα έχει δικαιώματα».

Από την πλευρά της η υπεύθυνη της δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο, Ματίνα Σολωμάκου επεσήμανε: «Κάθε φορά που πέφτει μία βόμβα στη Συρία είναι σαν να πέφτει μέσα στο σπίτι μας, κάθε φορά που είναι απορριπτική η αίτηση ενός παιδιού μετράμε τις χαρακιές στα σώματά τους. Από την άλλη όμως έχουμε τη χαρά τις εξαιρετικές στιγμές να τις ζούμε μαζί σας, να αναδεικνύουμε τα ταλέντα των παιδιών, και με τη συμβολή όλων των φορέων γιατί εκεί είναι το ζητούμενο, να αναδεικνύουμε και να διαχέουμε αυτά τα ψήγματα του θαυμαστού κόσμου, που κρύβει το κάθε παιδί μέσα του».

Ο 17χρονος Μουσταφά έφτασε στην Ελλάδα πριν από ενάμιση χρόνο και τους τελευταίους 15 μήνες ζει στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο. Η αγάπη του για τη φωτογραφία είχε εκφραστεί από τα παιδικά του χρόνια, όταν βρέθηκε, όμως, μόνος του, ως πρόσφυγας στη Χίο, το ταλέντο του απέκτησε άλλη υπόσταση: θέλησε να καταγράψει τα χρώματα και το φως στα τοπία γύρω του, καθώς και τους άλλους πρόσφυγες στον καταυλισμό. Αργότερα, φωτογράφιζε σκηνές από τη ζωή του στη δομή της ΜΕΤΑδρασης.

Οι εικόνες του Μουσταφά αποκαλύπτουν μια αφοπλιστική αλήθεια, μια αλήθεια που δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά και χιλιάδες άλλους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, αναζητώντας ασφάλεια.

Η έκθεση πραγματοποιείται στην είσοδο του Αρείου Πάγου και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιουλίου και λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες 9 πμ- 3μμ.