Ανοικτή επίθεση κατά της Harley Davidson που την απειλεί τώρα με υψηλότερους φόρους εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλώντας μάλιστα αίσθηση για τη σφοδρότητά της και το λεξιλόγιο που χρησιμοποίησε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία μοτοσικλετών «θα φορολογηθεί όπως ποτέ άλλοτε» εάν εφαρμόσει την απόφασή της να μεταφέρει μέρος της παραγωγής εκτός χώρας. Επίσης την κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί τους δασμούς ως δικαιολογία για να παράγει σε άλλες χώρες επειδή η εταιρεία είχε αποφασίσει να μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων της από το Κάνσας στην Ταϊλάνδη.

Η Harley Davidson ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει στο εξωτερικό μέρος της παραγωγής της για να αμυνθεί απέναντι στους δασμούς που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και σε μοτοσικλέτες. Η ΕΕ προχώρησε στην κίνηση αυτή ως αντίποινα στην απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Τώρα ο αμερικανός πρόεδρος απειλεί να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να ξεσπάσει μεγάλος εμπορικός πόλεμος με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία.

Το όλο θέμα φαίνεται ότι είναι πολύ ευαίσθητο για τον Τραμπ επειδή κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε την υποστήριξη πολλών μηχανόβιων οι οποίοι μάλιστα είχαν δημιουργήσει ειδική ομάδα με την ονομασία «Μηχανόβιοι υπέρ του Τραμπ». Τον Φεβρουάριο του 2017, λίγο μετά την ανάληψη καθηκόντων του, είχε προσκαλέσει εκπροσώπους της Harley Davidson στον Λευκό Οίκο τους οποίους υποδέχτηκε με την επιγραφή «Made in America, Harley Davidson». Ο ίδιος έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν στην υποστήριξη που είχε από χρήστες μοτοσικλετών αναφέροντας ότι τον στήριξαν μέχρι το τέλος.

«Μια Harley Davidson δεν πρέπει ποτέ να κατασκευάζεται σε άλλη χώρα –ποτέ!. Οι εργαζόμενοι και οι πελάτες της είναι ήδη πολύ θυμωμένοι με αυτούς. Εάν μετακομίσουν, θα είναι η αρχή του τέλους -παραδόθηκαν, τα παράτησαν! Η αύρα θα χαθεί και θα φορολογηθούν όπως ποτέ!», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ. Σε χωριστή του ανάρτηση στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης συνέχισε: «Νωρίτερα φέτος η Harley Davidson ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της από το Κάνσας Σίτι στην Ταϊλάνδη. Αυτό έγινε πολύ πριν να ανακοινωθούν οι δασμοί. Επομένως χρησιμοποιούν τους δασμούς/εμπορικό πόλεμο ως δικαιολογία».

Δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιους φόρους αναφέρεται ο Τραμπ ούτε γιατί θα πρέπει να τους πληρώσει η εταιρεία, αφού η Harley Davidson θα διατηρήσει την παραγωγή και στις ΗΠΑ. Το 2017 η Harley πούλησε στην Ευρώπη περίπου 40.000 μοτοσικλέτες, που αναλογούν στο 16% των συνολικών της πωλήσεων. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, οι δασμοί της ΕΕ θα της κοστίσουν ετησίως από 90 έως 100 εκατ. δολάρια.