Ποικίλλουν οι αντιδράσεις στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη μετά από τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών, τα οποία ανέδειξαν τονΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νικητή σε μια κρίσιμη για τη χώρα εκλογική αναμέτρηση.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Ο Ρώσος ηγέτης υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών αντανακλούν πλήρως τη μεγάλη πολιτική αρχή του Ερντογάν και την ευρεία στήριξη στην πολιτική που ακολουθεί για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Τουρκία», σημείωσε το γραφείο του Πούτιν.

«Ο Ρώσος πρόεδρος επαναβεβαίωσε την ετοιμότητά του να συνεχίσει τον ουσιαστικό διάλογο, τη στενή συνεργασία αναφορικά με διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό είναι αναμφισβήτητα προς το συμφέρον των λαών της Τουρκίας και της Ρωσίας», συνέχισε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Το Βερολίνο από τη μεριά του ελπίζει ότι οι σχέσεις και με τη νέα τουρκική κυβέρνηση θα εξακολουθήσουν να είναι «εποικοδομητικές και καλές», σύμφωνα με τις δηλώσεις του γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών διευκρίνισε πως η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να συγχαρεί τον τούρκο Πρόεδρο «εν ευθέτω χρόνω».

«Θεωρούμε κατ’ αρχήν ότι οι σχέσεις εργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, της γερμανικής και της μελλοντικής τουρκικής, θα εξακολουθήσουν να είναι και στο μέλλον εποικοδομητικές και καλές και φυσικά η καγκελάριος θα συγχαρεί τον τούρκο Πρόεδρο, όπως είθισται, εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει να περιμένει την αξιολόγηση των εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ, η οποία θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει την εκλογική συμπεριφορά των Τούρκων της Γερμανίας που ψήφισαν σε αυτές τις εκλογές και σε ποσοστό άνω του 65% επέλεξαν τον Ταγίπ Ερντογάν.