«Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου γιατί σε κανένα σημείο του παιχνιδιού δεν πανικοβλήθηκαν. Σίγουρα είχαμε και τύχη, καθώς βάλαμε το κρίσιμο γκολ στην τελευταία φάση των καθυστερήσεων, αλλά το πιστεύαμε».

Ο τεχνικός της Γερμανίας Γιόαχιμ Λεβ έγινε ένα κουβάρι με τους παίκτες του στα αποδυτήρια για μια νίκη (ουσιαστικά πρόκριση) που γλίτωσε τα Πάντσερ από την κατάρα των πρωταθλητών κόσμου.

Οι τρεις στις τέσσερις τελευταίες παγκόσμιες πρωταθλήτριες έχουν αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο στο αμέσως επόμενο Μουντιάλ μετά τον θρίαμβό τους.

Η Γαλλία το 2002, η Ιταλία το 2010 και η Ισπανία το 2014 βγήκαν νοκάουτ από τους ομίλους ως παγκόσμιες πρωταθλήτριες και μόνο η Βραζιλία τη… γλίτωσε το 2006 που έφτασε στα προημιτελικά (ήταν κάτοχος του τίτλου το 2002).

Ο Τόνι Κρόος είχε την τιμητική του, με τον «χειρουργό» (παρατσούκλι που του έχουν βγάλει στην Ισπανία για την ακρίβεια που έχει στις πάσες του) να δέχεται τα συγχαρητήρια των συμπαικτών του αλλά να υπενθυμίζει: «Το χρωστούσα, γιατί έκανα το λάθος στο πρώτο ημίχρονο από το οποίο προήλθε το γκολ της Σουηδίας. Αξίζαμε τη νίκη γιατί το πιστεύαμε μέχρι το τέλος» τόνισε χαρακτηριστικά ο χρυσός σκόρερ.