Είναι αλήθεια πως η καριέρα του στην Ευρώπη θα μπορούσε να είχε πάρει διαφορετική τροπή. Οχι πως έχει παράπονο. Ηρθε προς τα… μέρη μας από την Γκουαδαλαχάρα για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εμεινε εκεί τέσσερα χρόνια και πήγε ως δανεικός για μία σεζόν στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Εκεί ο Τσιτσαρίτο δεν κατάφερε ποτέ να κάνει το μπαμ που όλοι θα περίμεναν. Εφυγε για την Μπουντεσλίγκα και την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Ναι, στα 27 του θα είχε ήδη αγωνιστεί στα τρία από τα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Και όχι σε όποιες κι όποιες ομάδες: Γιουνάιτεντ, Ρεάλ, Λεβερκούζεν. Κι ας μην ήταν το πρώτο όνομα. Ποτέ δεν τον ένοιαζε.

Ακόμα και στη χώρα του, που πλέον θεωρείται ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια, πάλι τους συμπαίκτες του βάζει μπροστά. «Χωρίς τους υπόλοιπους δεν θα μπορούσα να είχα κάνει τίποτα. Τα 50 γκολ δεν είναι μόνο δικά μου, είναι και δικά τους», είπε το Σάββατο το βράδυ, μετά τη νέα νίκη του Μεξικού με 2-1 απέναντι στη Νότια Κορέα, που φέρνει τους Σομπρέρος μια ανάσα από την πρόκριση στους 16.

Το γκολ του Τσιτσαρίτο δεν ήταν μονάχα το 50ό του σε 104 συμμετοχές με τη φανέλα της εθνικής ομάδας. Ηταν το 4ο σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτόματα τον έφερε στην πρώτη θέση όλων των εποχών για το Μεξικό στη συγκεκριμένη κατηγορία –αυτή του πρώτου σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Κόντρα επίθεση

Ενα Μεξικό που για ακόμα μία φορά, όπως και απέναντι στη Γερμανία, δίδαξε το βράδυ κόντρα στη Νότια Κορέα πώς είναι να βγάζεις επιτυχημένα και αποτελεσματικά κόντρα επίθεση με 3-4 πάσες. Ετσι ήρθε το 2-0 των Μεξικανών με τον Τσιτσαρίτο στο 66′ και ενώ είχε προηγηθεί το πέναλτι του Κάρλος Βέλα, με το οποίο είχε ανοίξει το σκορ στο 26′. Οι Ασιάτες κατάφεραν να μειώσουν στις καθυστερήσεις με γκολ του κορυφαίου τους Σον, ένα γκολ που δεν τους έφτανε και ταυτόχρονα μπορεί να βάλει σε μπελάδες το Μεξικό. Διότι οι Μεξικανοί μετά τη νίκη της Γερμανίας με τη Σουηδία δεν έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση και σε περίπτωση ήττας την τελευταία αγωνιστική από τη Σουηδία και νίκη της Γερμανίας επί της Νότιας Κορέας είναι πιθανό να μείνουν εκτός διοργάνωσης!