«Ξέρουμε καλά ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που θα χαίρονταν στη Γερμανία αν μέναμε τόσο νωρίς εκτός διοργάνωσης». Η ατάκα του χρυσού σκόρερ των Γερμανών Τόνι Κρος, αμέσως μετά το τέλος του αγώνα – θρίλερ με τη Σουηδία, στη γερμανική τηλεόραση έκλεψε την παράσταση, αλλά όχι όσο το τρομερό γκολ που σημείωσε.

Με ένα εκπληκτικό σουτ –ύστερα από πάσα στο φάουλ –στο 5ο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων τράβηξε τη Γερμανία από την… κόλαση ενός σχεδόν βέβαιου αποκλεισμού και την πήγε στον παράδεισο της πρόκρισης.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια νικώντας στις καθυστερήσεις τη Σουηδία (2-1) έμεινε ζωντανή στην υπεράσπιση του τίτλου της και έστειλε τους απρόσεκτους (και αδικαιολόγητα φοβισμένους στα 13 λεπτά που έπαιζαν με παίκτη περισσότερο) Σουηδούς σε μια μάχη χωρίς αύριο με το Μεξικό, όπου θα θέλουν μόνο νίκη για να περάσουν στη φάση των 16.

Αντίθετα, στα Πάντσερ που με ήττα είχαν μαθηματικά αποκλειστεί και με ισοπαλία ουσιαστικά και πάλι θα… πακετάριζαν τα πράγματά τους, αρκεί πλέον μία νίκη επί της αδύναμης Νότιας Κορέας (το ιδανικό είναι με δύο γκολ διαφορά) για να συνεχίσουν ακόμα και ως πρώτοι –αν χάσει το Μεξικό –στον όμιλό τους.

Οι παίκτες του Γιόακιμ Λεβ ένιωθαν μεγάλη πίεση, όπως φάνηκε από τη δήλωση του Κρος, όχι τόσο για αγωνιστικούς λόγους (καθώς εκεί δεν έχασαν στιγμή την ψυχραιμία τους) όσο από την αντιμετώπιση από μεγάλο μέρος των συμπατριωτών τους πίσω στην πατρίδα. Και από επώνυμους πρώην άσους της nationalmannschaft, που ασκούσαν από την πρώτη στιγμή όχι μόνο έντονη κριτική, αλλά και εμπαθή. Τόσο για την ήττα από το Μεξικό όσο και για τις επιλογές του Λεβ σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πώς όμως να μη συνέβαινε αυτό όταν υπάρχουν παίκτες και από το υπάρχον ρόστερ που αντιτάχθηκαν στις επιλογές του ομοσπονδιακού τεχνικού (π.χ. Χούμελς).

Οι Σουηδοί –που φωνάζουν δικαιολογημένα για αλλοίωση αποτελέσματος για τη φάση του Μπεργκ –προηγήθηκαν με τον Τοϊβόνεν (32′), οι Γερμανοί ισοφάρισαν γρήγορα με τον Ρόις (48′) και μετά την αποβολή του Μπόατενγκ (82′) είδαν τον… φόβο στα μάτια των Σουηδών, οι οποίοι κλείστηκαν αδικαιολόγητα. Τη γλίτωσαν στο 88′ (τρομερή απόκρουση Ολσεν σε κεφαλιά του Γκόμεζ), τη γλίτωσαν στο 92′ (δοκάρι σε σουτ του Μπραντ) αλλά όχι και στο 95′, μετά το χαζό φάουλ του πρώην Ερυθρόλευκου Τζίμι Ντουρμάζ που ήδη δέχεται απειλές και υβριστικά μηνύματα στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media.

Οταν σε εκθέτει το VAR

Για πρώτη φορά σε αυτό το Μουντιάλ είδαμε την «παγίδα» του VAR και τον ενδεχόμενο δόλο ενός διαιτητή.

Ο έμπειρος Πολωνός Μαρτσίνιακ ήταν σε πολύ καλή θέση στο 13ο λεπτό για να δει το ξεκάθαρο αντικανονικό μαρκάρισμα εντός περιοχής του Μπόατενγκ στον Μπεργκ την ώρα που ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού είναι έτοιμος να σκοράρει.

Λέει «παίζετε» και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τους Σουηδούς που του ζητούν να ξαναδεί τη φάση είναι ενδεικτικός.

Ο πολωνός διαιτητής ξέρει καλά τι έχει γίνει στη φάση και σκόπιμα επιλέγει να μην πάρει τη βοήθεια από το VAR. Πολύ απλά γιατί αν το έκανε θα ήταν πλέον υποχρεωμένος εκτός από πέναλτι να αφήσει τη Γερμανία με 10 παίκτες από το 13′.

Είπαμε, η FIFA δεν είναι UEFA και για αυτό ποτέ δεν έχει πάρει το τρόπαιο μια Δανία, μια Ελλάδα, μια Τσεχοσλοβακία, όπως στο Euro.

Ακόμα και με το VAR, μια απόφαση που θα ψαλίδιζε σε τεράστιο βαθμό τις ελπίδες της Γερμανίας για πρόκριση, δεν ελήφθη καθώς… «είναι πολλά τα λεφτά Αρη», όπως θα έλεγε και ο συχωρεμένος Σπύρος Καλογήρου. Οι χορηγοί και οι εταιρείες έχουν τον πρώτο λόγο για τη FIFA, διαχρονικά.
Οργή από τον Αντερσον

Ο τεχνικός της Σουηδίας Γιάνε Αντερσον χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση των γερμανών παικτών μετά το νικητήριο γκολ και το τέλος του αγώνα, που δεν χαιρέτησαν τους Σουηδούς και κάποιοι τους ειρωνεύτηκαν κιόλας.