Αναφερόμενη στα τελευταία δύσκολα…περιστατικά του ΕΣΥ, μιλώντας στα «ΝΕΑ», η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και συντονίστρια διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Γ. Γεννηματάς Ματίνα Παγώνη ξεκινά με την περίπτωση του Νοσοκομείου Αγιος Σάββας. «Ο διοικητής αναγκάστηκε να εγκρίνει προγράμματα εφημεριών ανά τομέα αντί κλινικών».

Η αιτία; Η έλλειψη προσωπικού, κυρίως ειδικευομένων, του Χειρουργικού Ογκολογικού τμήματος, του ΩΡΛ, του Ορθοπεδικού, του Ουρολογικού, του Θωρακοχειρουργικού και του Γυναικολογικού έχει δημιουργήσει προβληματική κατάσταση. Ετσι οι ειδικευόμενοι του Χειρουργικού αναγκάζονται να εφημερεύουν σε όλο τον τομέα όπως αντίστοιχα συμβαίνει και στον Παθολογικό.

n «Τουλάχιστον 17.000 νέοι γιατροί έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να στερεύει καθημερινά η δεξαμενή ειδικευόμενων στα δημόσια νοσοκομεία. Στην Αιματολογική Κλινική του Γ. Γεννηματάς δεν υπηρετεί ούτε ένας ειδικευόμένος», διαπιστώνει η Ματίνα Παγώνη, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία είναι κενές 6.000 θέσεις ειδικευμένων γιατρών και 26.000 θέσεις νοσηλευτών.

n Αντίστοιχα, σε αναγκαστική δυσλειτουργία έχει οδηγηθεί και το Βιοχημικό του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον αξονικό τομογράφο καθώς οι ανάγκες της εφημερίας δεν καλύπτονται με αποτέλεσμα να γίνεται μεταφορά των ασθενών στο 401 για τη διεξαγωγή της απεικονιστικής εξέτασης, λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Υπό το πρίσμα αυτό, διαπιστώνει κανείς ότι το επικουρικό προσωπικό αποτελεί κύρια πηγή αιμοδοσίας του δυναμικού του ΕΣΥ. «Εάν δεν λυθεί με τροπολογία το ζήτημα που έχει προκύψει, 780 επικουρικοί θα απολυθούν εντός του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση, η θέση μας παραμένει πάγια: είναι επιτακτική η ανάγκη μόνιμου προσωπικού ώστε να σταματήσει παράλληλα η ταλαιπωρία και η ανασφάλεια των συναδέλφων μας που εργάζονται ως επικουρικοί», καταλήγει.