Η Κολομβία μπορεί να ξεκίνησε… στραβά το Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως έδειξε πως δεν είναι έτοιμη να «πεθάνει» ακόμα. Η ομάδα του Κουαδράδο, του Φαλκάο, του Χάμες και των υπόλοιπων Νοτιοαμερικανών έδειξε χθες το βράδυ πως το όνειρο της πρόκρισης στην επόμενη φάση δεν τελειώνει έτσι απλά, κάνοντας τον 8ο όμιλο άνω – κάτω.

Οι Κολομβιανοί επικράτησαν της Πολωνίας με 3-0, αφήνοντας οριστικά εκτός συνέχειας τους αντιπάλους τους και αποκτώντας παράλληλα το δικαίωμα να διεκδικήσουν το εισιτήριο για τους 16 στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου. Εκεί όπου αντιμετωπίζουν τη Σενεγάλη, έχοντας τη δυνατότητα να προκριθούν ακόμα και με τον βαθμό της ισοπαλίας.

Σε περίπτωση νίκης οι πιθανότητες η Κολομβία να βρεθεί αυτόματα στον επόμενο γύρο θα είναι πολλές, κάτι που καθιστά σαφές τι σημασία είχε το χθεσινό αποτέλεσμα απέναντι στους Πολωνούς. Οι οποίοι για δεύτερο σερί ματς αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, παρουσιάζοντας ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο σε σχέση με το Euro του 2014. Οταν αποτέλεσαν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του θεσμού. Χθες, ωστόσο, στο γήπεδο υπήρχε μόνο η Κολομβία. Που πλέον κρατά ζωντανές τις ελπίδες για πρόκριση, δείχνοντας πως βρίσκει σφυγμό στην πιο κρίσιμη καμπή του Μουντιάλ.

Το παιχνίδι ξεκίνησε χωρίς ρυθμό και ένταση, με τις φάσεις στις δύο εστίες να είναι ελάχιστες. Η Κολομβία είχε μια ελαφριά πρωτοβουλία των κινήσεων, όμως δεν μπορούσε να κάνει κάτι ουσιαστικό. Ωστόσο όσο περνούσε η ώρα το ματς μεταφερόταν στην εστία των Πολωνών, με την πίεση της Κολομβίας να αποδίδει καρπούς στο 40′.

Ο Γέρι Μίνα βρήκε δίχτυα σε μια προώθησή του στο 40′, με τον στόπερ της Μπαρτσελόνα να ανοίγει το σκορ και να σηκώνει στο πόδι το Καζάν Αρένα. Μιας και η εξέδρα είχε κερδηθεί από νωρίς για το σύνολο του Πέκερμαν. Που απέδειξε χθες πως μόνο ξοφλημένο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Αυτό το 1-0 ήταν το σκορ με το οποίο πήγαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια, μιας και οι Πολωνοί δεν κατάφεραν να βρουν αντίδραση. Οχι μόνο μέχρι την ανάπαυλα, αλλά μέχρι το φινάλε του αγώνα.

Διαφορά κλάσσης

Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του ματς έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρη. Ο Φαλκάο και οι υπόλοιποι παίκτες της Κολομβίας έδειχναν αποφασισμένοι να τελειώσουν το παιχνίδι και να μη δώσουν κανένα δικαίωμα στον αντίπαλο. Που έμοιαζε έτσι και αλλιώς αποσυντονισμένος. Η εξέλιξη του παιχνιδιού ήταν μάλλον αναμενόμενη, βάσει της εικόνας των δύο ομάδων. Στο 70′ ο Φαλκάο έκανε… σεφτέ στο Μουντιάλ, γράφοντας το 2-0 και βάζοντας τις βάσεις για τη νίκη της ομάδας του. Ενώ πέντε λεπτά μετά ο Κουαδράδο διαμόρφωσε το τελικό 3-0, βάζοντας ταφόπλακα στις ελπίδες της Πολωνίας για κάτι περισσότερο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Πλέον, μετά και το χθεσινό αποτέλεσμα, τα πάντα όσον αφορά την πρόκριση θα κριθούν στην τελευταία αγωνιστική. Εκεί όπου η Κολομβία αντιμετωπίζει τη Σενεγάλη και η αποκλεισμένη ήδη Πολωνία, την πάντα επικίνδυνη Ιαπωνία. Σε έναν όμιλο που ακόμα δείχνει ανοικτός και που θα ξεκαθαρίσει την Πέμπτη. Με την Κολομβία πάντως να έχει διατηρήσει από χθες ακέραιες ελπίδες για πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου.
Πολύτιμος χωρίς να σκοράρει

Ο Χάμες Ροντρίγκες ξεκίνησε βασικός αυτή τη φορά και παρ’ ότι δεν σκόραρε, αποδείχθηκε καθοριστικός για αυτή την αλλαγή στην εικόνα των Κολομβιανών. Κάνοντας πολλή δουλειά στον χώρο του κέντρου και αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το «κανόνι» της ομάδας, τον Ρανταμέλ Φαλκάο.