Στην πρεμιέρα ήταν έκπληξη. Στο δεύτερο δείγμα; Απολαυστικές. Σενεγάλη και Ιαπωνία (2-2) λοιπόν όχι μόνο διατηρούν το δικαίωμα στο όνειρο, αλλά παραμένουν και τα αφεντικά του 8ου ομίλου. Ποιος θα περίμενε πως αυτό το «ζευγάρι» θα κρατούσε την τύχη της πρόκρισης στα χέρια του, συγκατοικώντας με Κολομβία και Πολωνία; Ισως ούτε οι ίδιες. Κλασικά αουτσάιντερ, έστω σε ένα γκρουπ όπου δεν υπάρχει το όνομα που προκαλεί δέος. Ας μην πλατειάζουμε όμως. Στην περίπτωσή τους δεν έτυχε. Πέτυχε, και η εικόνα σε αυτά τα 180 λεπτά δράσης μιλά από μόνη της. Δύο πάρα πολύ καλές ομάδες, ικανές για όλα. Το χθεσινό τους αντάμωμα προσέφερε μάλλον ένα από τα καλύτερα ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μια χορταστική παρτίδα με τέσσερα γκολ, δοκάρι, χαμένες ευκαιρίες, υψηλό αγωνιστικό ρυθμό με μια μόνιμη διάθεση για άμεσο «ποδόσφαιρο». Παιχνίδι κάθετο, επιθέσεις με τρεις – τέσσερις πάσες. Και αναπόφευκτα με τέτοια δράση, μεγάλοι πρωταγωνιστές. Από τη μια ο Τακάσι Ινούι (γκολ, ασίστ, δοκάρι), από την άλλη ο Σαρ που όργωσε τη δεξιά πλευρά δείχνοντας σε καταπληκτική κατάσταση. Και στη μέση ο Κεϊσούκε Χόντα, που από χθες είναι κομμάτι της ιστορίας των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Ο πρώτος ασιάτης σκόρερ, με τέσσερα γκολ σε εννέα συμμετοχές! Ο πρώτος που σκοράρει σε τρία διαφορετικά Μουντιάλ. Το 2010 στη Νότια Αφρική (το 1-0 επί του Καμερούν και το 3-1 επί της Δανίας), το 2014 στη Βραζιλία (Ακτή του Ελεφαντοστού – Ιαπωνία 2-1) και χθες στη Ρωσία.

Η Σενεγάλη προηγήθηκε δύο φορές. Ανοιξε το σκορ με τον Σάντιο Μανέ (11′), έκανε το 2-1 με τον Ουαγκέ (71′) και όπως εξελίχθηκε το ματς έφτασε πιο κοντά στη νίκη. Η Ιαπωνία όμως, που ήταν σαφώς καλύτερη στο δεύτερο ημίχρονο, δεν παρέδωσε τα όπλα και δικαιώθηκε. Ο Τακάσι Ινουί ισοφάρισε σε 1-1 (34′), εκείνος πάσαρε στον Χόντα (78′) για το 2-2. Σημειωτέον ότι ο Ινουί θα μπορούσε στο 64′ να αλλάξει την ιστορία του ματς αν η τύχη του δεν σταματούσε στο δοκάρι.

Και οι δύο λοιπόν στους τέσσερις βαθμούς, αήττητες και έτοιμες για το βήμα παραπάνω. Η τύχη τους ωστόσο θα κριθεί την τελευταία αγωνιστική. Την Πέμπτη, με τη Σενεγάλη να αντιμετωπίζει την Κολομβία και την Ιαπωνία την Πολωνία.