Η Αγγλία φιλοδώρησε σε ρυθμό ρελαντί με έξι γκολ τον Παναμά και ξαφνικά στο Νησί αναθάρρησαν. «Ο κόσμος θα έχει θετική σκέψη αυτή τη φορά. Δεν βιώνουμε συχνά ένα τέτοιο συναίσθημα σε μία τελική φάση Μουντιάλ. Το 2014 ύστερα από δύο αγώνες ετοιμαζόμασταν να επιστρέψουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά η «Daily Mail».

Το σύνθημα έδωσε ο Χάρι Κέιν με την ανάρτηση του στα social media: «Επαγγελματίες. Αποτελεσματικοί. Φέρτε το Βέλγιο και τα νοκάουτ».

Παρά το χτεσινό 6-1 των Λιονταριών στο Νίζνι Νόβγκοροντ, ο Γκάρεθ Σάουγκεϊτ δεν τρελάθηκε. «Δεν μου άρεσε η εμφάνισή μας. Ούτε στην αρχή του ματς, αλλά ούτε και το γκολ που δεχτήκαμε στο τέλος. Παίξαμε καλά για 35-40 λεπτά», σχολίασε ο τεχνικός της Αγγλίας στο BBC.

Μπορεί η υπόθεση πρόκριση στον 7ο όμιλο να έχει ξεκαθαρίσει, ωστόσο, αυτό που εκκρεμεί είναι η πρώτη θέση. Ετσι, όλα θα κριθούν στον αγώνα της Πέμπτης με το Βέλγιο που θα διεξαχθεί στο Καλίνινγκραντ. Επειτα από δύο αγώνες Αγγλία και Βέλγιο ισοβαθμούν σε όλα! Από έξι βαθμούς, αλλά και ίδιο συντελεστή τερμάτων (8-2). Αν το μεταξύ τους παιχνίδι λήξει ισόπαλο η πρώτη θέση θα κριθεί με βάση το fair-play, που έχει να κάνει με τις κάρτες. Προς το παρόν σε θέση ισχύος είναι η Αγγλία με μία λιγότερη. Αν πάντως κι εκεί έχουμε ισοπαλία, η πρώτη θέση να κριθεί ύστερα από κλήρωση. Κι αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Είναι περίεργο»

Πρόσωπο του αγώνα και πάλι ο αρχηγός Χάρι Κέιν. Ο επιθετικός της Τότεναμ πέτυχε χατ τρικ, έφτασε τα πέντε γκολ συνολικά και είναι στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ. Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι, δικαίωσε τον Σάουθγκεϊτ για την επιλογή να του δώσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Θα αναρωτηθείτε: ΟΚ χατ τρικ, αλλά πώς έγινε: Με δύο πέναλτι και ένα γκολ με μεγάλη δόση τύχης. Στο έκτο γκολ της Αγγλίας, ο Λόφτους-Τσικ σούταρε, η μπάλα χτύπησε στο πίσω μέρος του ποδιού του Κέιν, άλλαξε πορεία και κατέληξε στα δίχτυα!

«Απολαμβάνουμε το γεγονός ότι είμαστε στη διοργάνωση. Εχουμε δουλέψει σε αρκετά θέματα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ενώ συνεχίζουμε κι εδώ τη δουλειά πάνω στον αντίπαλο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Μέχρι τώρα πάνε όλα καλά. Μία νίκη επί του Βελγίου θα μας δώσει ακόμα περισσότερη αυτοπεποίθηση» είπε ο αρχηγός της Αγγλίας.

Ο αγγλικός Τύπος αναφέρθηκε και στον αντίπαλο. Ο Παναμάς εμφάνισε στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς απογοητευτική εικόνα. Οι παίκτες του από τη στιγμή που έμειναν πίσω στο σκορ δεν μπόρεσαν να το διαχειριστούν, συνεχώς διαμαρτύρονταν και ο εκνευρισμός έφερε κατάρρευση με αποτέλεσμα το 5-0 του ημιχρόνου. Η Αγγλία είχε κι άλλες φορές μπροστά της τέτοιες ομάδες. Αλγερία, Κουβέιτ, Τρινιντάντ. Ποτέ όμως δεν είχε πετύχει τόσα γκολ. Εκτός από το χατ τρικ του Χάρι Κέιν, τα φώτα συγκέντρωσε και ο Τζον Στόουνς που πέτυχε δύο γκολ. Εγινε ο πρώτος παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι που σκοράρει σε τελική φάση Μουντιάλ, μετά τον Τρέβορ Φράνσις το 1982. Αλλο ένα γκολ πέτυχε και ο Τζέσε Λίνγκαρντ, ένας παίκτης που επίσης έχει έως τώρα δικαίωση τον Σάουθγκεϊτ που του εμπιστεύτηκε θέση στη βασική ενδεκάδα.

«Είναι περίεργο», είπε ο Σάουθγκεϊτ. «Απόλαυσα τη νίκη κόντρα στην Τυνησία περισσότερο κι αυτό έχει να κάνει, πιστεύω, με την ένταση που υπήρχε σε εκείνο το ματς. Οταν είσαι σε πίεση, είναι πάντα κάτι ιδιαίτερο. Παράλληλα ήταν αρκετά περίεργο το συναίσθημα που είχα στο β’ μέρος με το σκορ στο 5-0. Προσπάθησα να προτρέπω τους παίκτες να συνεχίσουν να παίζουν ποδόσφαιρο και να παραμείνουν σοβαρή ομάδα».

Σαν μικρά παιδιά

Ο προπονητής του Παναμά Ερνάν Ντάριο Γκόμες έψαχνε στο ημίχρονο στα αποδυτήρια της Αγγλίας τον Σάουγκεϊτ για να τον συγχαρεί. Μάλιστα σε ένα βίντεο ο Γκόμες μιλάει και τον Σαουθγκεϊτ και η κίνηση που κάνει είναι σαν να του λέει «σταματήστε»!

Παρά τα έξι γκολ, οι οπαδοί του Παναμά χάρηκαν με την ψυχή τους το γκολ του Φελίπε Μπαλόι που ήταν το πρώτο της ομάδας σε τελική φάση Μουντιάλ! Αλλωστε κι αυτή ήταν η πρώτη παρουσία της χώρας στη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου. Ο Μπαλόι έγινε ο τέταρτος πιο μεγάλος σε ηλικία παίκτης που σκοράρει σε τελική φάση. Ο ποδοσφαιριστής του Παναμά είναι 37 χρόνων και 102 ημερών. Ο πιο μεγάλος παραμένει ο Ροζέ Μιλά, 42 χρονών και 39 ημερών στο ματς του Καμερούν με τη Ρωσία, στη διοργάνωση του 1994.

«Ο Παναμάς είναι σαν ένα μικρό παιδί στο ποδόσφαιρο. Η Αγγλία είναι μία θεαματική ομάδα και το σκορ θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Φοβήθηκα το β’ μέρος. Αυτό που κάναμε ήταν να προσπαθήσουμε να γλιτώσουμε μία μεγαλύτερη καταστροφή προσπαθώντας να κρατήσουμε περισσότερο την μπάλα» είπε ο Ερνάν Ντάριο Γκόμες.