«Για αυτό Πάνο, να ξέρεις, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Εχουμε να δώσουμε ακόμη πολλές μάχες για να αποδοθεί δικαιοσύνη, κάθαρση –και θα αποδοθεί». Με αυτή την αναφορά ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προσωπικά στον Πάνο Καμμένο απάντησε ετεροχρονισμένα στα σενάρια που –με αφορμή τη διαφωνία των ΑΝΕΛ στη συμφωνία για το Μακεδονικό –ήθελαν, ακόμη και στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, την κυβερνητική συμμαχία να οδεύει σε πολιτικό διαζύγιο. Σε πανηγυρικούς τόνους και ενώπιον των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων ο Τσίπρας έσπευσε να διαλύσει τα νέφη, διαβεβαιώνοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι μαζί με τον Καμμένο θα χορέψουν το τάνγκο της εξουσίας μέχρι το τέλος.

Με δεδομένο όμως ότι «το Μνημόνιο τελείωσε» και άρα ο κύριος λόγος που συνένωσε πολιτικά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εκλείπει, ο Πρωθυπουργός απέδωσε την περαιτέρω συμπόρευση των δύο ετερόκλητων –όπως κι ίδιος χαρακτήρισε –κομμάτων στην «αναγκαιότητα αντιμετώπισης της διαφθοράς και απονομής δικαιοσύνης». Η αναφορά Τσίπρα, εκτός από «διαβεβαίωση» στον Καμμένο, αποτελεί απάντηση σε όσους –εντός της Κουμουνδούρου –υποστήριξαν ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει ορίζοντα την έξοδο από το Μνημόνιο και συνεπώς πρέπει να επανεξεταστούν οι συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ προς προοδευτική αυτή τη φορά κατεύθυνση. Πόσω μάλλον που σε συγκεκριμένα νομοσχέδια με προοδευτικό πρόσημο (σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, νομοσχέδιο «διόρθωσης» φύλου, Ονοματολογικό ΠΓΔΜ), ο κυβερνητικός εταίρος καταψήφισε. Στο Ζάππειο παρουσιάστηκε η εικόνα μιας μεθοδευμένης και προσχηματικής σύγκρουσης.

Η πολιτική πίεση πάντως που δέχτηκαν οι ΑΝΕΛ από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στις Πρέσπες, οδήγησε τον Πάνο Καμμένο να υποστηρίξει ότι όταν έρθει η συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή το κόμμα του θα καταψηφίσει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως παρά τη διαφωνία των ΑΝΕΛ –η συμφωνία θα κυρωθεί με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή και αν χρειαστεί (προφανώς μετά την καταψήφιση του κυβερνητικού εταίρου) ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ακόμα ότι «οι δυνάμεις που εχθρεύονται τη Συμφωνία και στις δύο χώρες έχουν κοινή βάση επιχειρημάτων. Την πατριδοκαπηλία, την αλλοίωση της Ιστορίας και φυσικά τον άκρατο λαϊκισμό». Ωστόσο λίγα 24ωρα αργότερα στο Ζάππειο η αντίθεση Καμμένου στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ ξεχάστηκε…

Περασμένα – ξεχασμένα. Οι ΑΝΕΛ –μετά τον μακεδονικό «μετεωρισμό» –ανακτούν τη σταθερότητά τους στο κυβερνητικό βάθρο, ξεχνώντας όμως ολωσδιόλου το πρόβλημά τους με τη σύνθετη ονομασία που περιέχει τον όρο Μακεδονία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πάνος Καμμένος «ξέχασε» και δεν έκανε ούτε μία αναφορά στη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση για το Μακεδονικό, αλλά έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο του κυβερνητικού του εταίρου. «Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι σήμερα έχει ηγέτη του έναν έντιμο και άξιο πρωθυπουργό, τον καλύτερο πρωθυπουργό που έχει περάσειαπότα χρόνια τηςΜεταπολίτευσης,τον Αλέξη Τσίπρα» ανέφερε, παρουσιάζοντας ως «άλλοθι» την αντιμετώπιση της διαφθοράς για να επιστρέψει στους θερμούς εναγκαλισμούς με τον Πρωθυπουργό. Τα εγκώμια Καμμένου για τον Τσίπρα, μάλιστα, τον οποίο παρουσίασε ως «τον καλύτερο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης», αντιμετωπίστηκε από αρκετούς στο Ζάππειο ως προαναγγελία και μιας εκλογικής συνεργασίας, προκειμένου να αποφευχθεί ένας πολιτικός αφανισμός.

Φάνηκε στο χειροκρότημα. Ηταν ξεκάθαρο, όμως, ότι αυτή τη φορά το χειροκρότημα που εισέπραξε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ ήταν σαφώς περιορισμένο σε σχέση με τη θέρμη με την οποία τον είχαν επιδοκιμάσει οι συριζαίοι στο συνέδριο του κόμματος, όπου είχε κάνει λόγο για «νέο Γοργοπόταμο». Κάποιοι μάλιστα –όχι λίγοι –έσπευσαν να αποχωρήσουν από το αίθριο του Ζαππείου όταν ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του και πριν ανέβει στο βήμα ο Καμμένος.