Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για το δημοψήφισμα με στόχο την άμεση επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στοχεύει ο Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν θέλει να χάσει το μομέντουμ της συμφωνίας που θα φέρει τη χώρα του ένα βήμα πιο κοντά στην ενταξιακή πορεία σε Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ.

Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος προσδιορίζεται στα μέσα Ιουλίου, ενώ πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής θεωρείται η 9η Σεπτεμβρίου –μία μέρα μετά τον εορτασμό της 27ης επετείου ανεξαρτησίας.

Εναλλακτικά, ενδέχεται να μετατεθεί για μία εβδομάδα αργότερα, στις 16 του ίδιου μήνα. «Η ετυμηγορία του λαού θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την αντιπολίτευση, όπως και από την κυβέρνηση» ανέφερε σε συνέντευξή του ο Ζόραν Ζάεφ («Politika»).

Για Ιβανόφ. «Βεβαίως, αν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα εκπληρώσουμε το πολιτικό μας καθήκον ως εξουσία και αυτό είναι η υλοποίηση της βούλησης του λαού. Αν αυτό προϋποθέτει ότι, ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πρέπει να κινήσουμε τη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου Ιβανόφ τότε θα το πράξουμε, τηρώντας πάντα τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τους νόμους διαδικασίες» επεσήμανε σχετικά με τις διαφωνίες του προέδρου της ΠΓΔΜ με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, που απειλούν να μπλοκάρουν τη συνταγματική αναθεώρηση.

Από τις Βρυξέλλες, πάντως, επισημαίνουν πως η Ενωση θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όνομα «ΠΓΔΜ» μέχρι την τελική εφαρμογή της συμφωνίας.