Ο νοτιοαφρικανός φωτογράφος Ντέιβιντ Γκόλντμπλατ, ο οποίος είχε καταγγείλει μέσα από το έργο του το σύστημα του απαρτχάιντ στη χώρα του, πέθανε σήμερα το πρωί στον ύπνο του σε ηλικία 87 ετών.

«Πέθανε γαλήνια στον ύπνο του στις 5:37 το πρωί (06:37 ώρα Ελλάδας) στην κατοικία του στο Γιοχάνεσμπουργκ», ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίζα Έσερς, διευθύντρια της γκαλερί Γκούντμαν.

Ο Γκόλντμπλατ ήταν γνωστός για τη δουλειά του, η οποία αφηγούνταν τις ωμότητες του φυλετικού διαχωρισμού που διαπράττονταν από την κυβέρνηση της λευκής μειοψηφίας από το 1948, τη χρονιά που θεσπίσθηκαν οι νόμοι του απαρτχάιντ (η πολιτική της χωριστής ανάπτυξης των φυλών).

Ο Γκόλντμπλατ ήταν ο πρώτος νοτιοαφρικανός φωτογράφος που πραγματοποίησε ατομική έκθεση το 1988 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MOMA) στη Νέα Υόρκη. Είχε εκθέσει επίσης τις φωτογραφίες του στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανή συντηρήτρια τέχνης Μονίκ Βαγιφντάρ, ο Γκόλντμπλατ ήταν ένας από τους «καλύτερους κοινωνικούς χρονογράφους» της χώρας. «Ένα μεγάλο δένδρο έπεσε και χάσαμε έναν από τους ζωντανούς εθνικούς θησαυρούς μας», τόνισε.

Ο Γκόλντμπλατ ήταν παντρεμένος, πατέρας τριών παιδιών και είχε πολλά εγγόνια. Η κηδεία του θα τελεσθεί αύριο στο Γιοχάνεσμπουργκ.