Είναι υπουργός Εσωτερικών, τα θέματα της υγείας δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του. Αλλά ο Ματέο Σαλβίνι, ο επικεφαλής της Λέγκας, το έχει βάλει σκοπό να μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας. Αφού άνοιξε πόλεμο με τις ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο, αφού ζήτησε «καταγραφή» των Ρομά στην Ιταλία, αφού απείλησε να άρει την αστυνομική προστασία του συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο, τώρα τα έβαλε με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, χαρακτηρίζοντάς τους «άχρηστους και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνους».

Ως καλός λαϊκιστής, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών ευθυγραμμίστηκε πλήρως με το αντιεμβολιαστικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, και όχι μόνο στη χώρα του. Αυτή ακριβώς η διάδοση αντιεπιστημονικών θεωριών, αλλά και ένα ξέσπασμα ιλαράς που είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν πέρυσι στην Ιταλία σχεδόν 5.000 κρούσματα και τέσσερις θάνατοι, ήταν που έκαναν πέρυσι την κυβέρνηση Τζεντιλόνι να επιβάλει διά νόμου την αύξηση των εμβολίων που πρέπει να έχει κάνει ένα παιδί κάτω των έξι χρόνων, προκειμένου να εγγραφεί στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, από τέσσερα στα δέκα: στα εμβόλια κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου, της πολιομυελίτιδας και της ηπατίτιδας Β προστέθηκαν τα εμβόλια κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς, του κοκίτη, της ανεμοβλογιάς και του αιμόφιλου της ινφλουέντζας τύπου Β.

Ο Σαλβίνι είχε υποσχεθεί προεκλογικά να καταργήσει αυτόν τον νόμο. Η κοινή πολιτική πλατφόρμα Λέγκας – Γκριλίνι, βέβαια, θέτει ως στόχο «την εύρεση της σωστής ισορροπίας ανάμεσα στο δικαίωμα στην εκπαίδευση και στο δικαίωμα στην υγεία». Και η ιταλίδα υπουργός Υγείας Τζούλια Γκρίλο, που προέρχεται από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, δεν αμφισβητεί την ασφάλεια των εμβολίων, αν και ασκεί κριτική στον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων παιδιών από το σχολείο. «Θέλουμε να μπορούν όλα τα παιδιά να μπουν στην τάξη» διακήρυξε από την πλευρά του ο Σαλβίνι. «Θα επιμείνουμε γιατί πιστεύω πως δέκα υποχρεωτικοί εμβολιασμοί είναι άχρηστοι και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνοι, αν όχι επιβλαβείς». «Οχι, υπουργέ Σαλβίνι» του απάντησε μέσω Facebook ο Ρομπέρτο Μπουριόνι, ένας καταξιωμένος ανοσιολόγος από το Μιλάνο. «Δέκα εμβόλια δεν είναι άχρηστα ούτε επιβλαβή, προστατεύουν εσένα, τα παιδιά σου και τους ψηφοφόρους σου. Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο ψέμα».