«Ημέρα της Ανεξαρτησίας» ήταν ο τίτλος της αγγλόφωνης σαουδαραβικής εφημερίδας «Arab News». «Είναι μια όμορφη μέρα» επιβεβαίωσε η επιχειρηματίας Σαμά αλ Κουσάιμπι. «Νιώθω ελεύθερη σαν πουλί» προσυπέγραψε η τηλεπαρουσιάστρια Σαμπίκα αλ Ντοσάρι. Δεκάδες γυναίκες οδηγοί βγήκαν χθες στους δρόμους του Ριάντ και άλλων πόλεων της Σαουδικής Αραβίας γιορτάζοντας την επίσημη άρση της απαγόρευσης της οδήγησης για τις γυναίκες που αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2017 ο βασιλιάς Σαλμάν –ή μάλλον ο ισχυρός άνδρας του βασιλείου, ο γιος του και πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στο πλαίσιο ενός σχεδίου εκσυγχρονισμού της χώρας.

«Είναι μια ιστορική ημέρα που θα αλλάξει το πρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας για πάντα» δήλωσε η Φαουζία αλ Μπακρ, μια κοινωνιολόγος που είχε συμμετάσχει το 1990 στο πρώτο (απαγορευμένο) κομβόι αυτοκινήτων με οδηγούς γυναίκες. «Φυσικά, δεν πρόκειται όλοι οι άνδρες να επιτρέψουν στην κόρη ή τη σύζυγό τους να πάρει το τιμόνι. Αλλά η αρχή έγινε. Με αυτό το μέτρο, οι γυναίκες ανακτούν το τιμόνι της ύπαρξής τους. Οι υπερσυντηρητικοί έχουν χάσει τη μάχη».

Για «ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» έκανε λόγο, ευλόγως πιο συγκρατημένα, η Διεθνής Αμνηστία. Περισσότερες από δέκα ακτιβίστριες υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και πολλές που πρωτοστάτησαν στον αγώνα για το δικαίωμα στην οδήγηση, συνελήφθησαν τον Μάιο στη Σαουδική Αραβία –ενδεχομένως ως αντιστάθμισμα στα μέτρα κοινωνικής προόδου που επιβάλλονται στους υπερσυντηρητικούς. Η χώρα παραμένει σε κάθε περίπτωση από τις πλέον κατασταλτικές παγκοσμίως για τις γυναίκες.