Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία όπου διεξήχθησαν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.Η ψηφοφορία στη χώρα των 81 εκατομμυρίων κατοίκων ολοκληρώθηκε επισήμως στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Στην Τουρκία δεν πραγματοποιούνται δημοσκοπήσεις (exit polls) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ.

Στις 08:00 το πρωί της Κυριακής άνοιξαν οι κάλπες των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Ο Ιντσε ολοκλήρωσε τις ομιλίες του με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση το Σάββατο στο Μαλτεπε και tanea.gr ήταν εκεί για να σας μεταφέρουν το κλίμα.

Στις τάξεις των φίλων του CHP, αφήνεται να εννοηθεί ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει μέσω νοθείας να πάρει την πρωτιά από την πρώτη Κυριακή ενώ ο Ερντογαν συνέχισε την ίδια ρητορική με ειρωνεία κατά των αντιπάλων του, βασιζόμενος στο έργο που επιτέλεσε η κυβέρνηση του.

Δυσάρεστα ήταν τα τελευταία νέα για την Μεραλ Ακσενερ αλλά και το κουρδικό κόμμα καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τους δίνουν οριακά ποσοστά για είσοδο στην Βουλή.

Ο υποψήφιος ΜουχαρέμΙντζέ προσερχόμενος στις κάλπες κι αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα δήλωσε: «Εύχομαι να επικρατήσει το καλό. Αναχωρώ για Άγκυρα και το βράδυ θα βρίσκομαι στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης».

Στις κάλπες προσήλθε και η αντίπαλος του τούρκου προέδρου Μεράλ Ακσενερ η οποία δήλωσε: «Οι εκλογές αυτές θα δείξουν τη θέληση των πολιτών για ελεύθερη ζωή». Την ίδια ώρα πάνω από 350 παρατηρητές από ανεξάρτητους φορείς επιβλέπουν τη διαδικασία.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν προσήλθε στο εκλογικό κέντρο μαζί με του σύζυγο του Εμινε και αλλά μέλη της οικογένειας του. Στο εκλογικό κέντρο, τον υποδέχθηκαν ψηφοφόροι φωνάζοντας να μην υποκύψει σε όσους τον θέλουν να λυγίζει.

Η σύζυγος του φυλακισμένου αρχηγός του κουρδικού κόμματος, Ντεμιρτάς, έδωσε τη ψήφο της νωρίς το πρωί της Κυριακής δηλώνοντας: «ήρθα από τους πρώτους λόγω του ενθουσιασμού μου. Κάθε ψήφος είναι σημαντική για την ελπίδα της χώρας. Ελπίζω μια νέα μέρα να ξημερώσει για τη χώρα».

Στην επαρχία Χακαρι, παραδοσιακά κάστρο του κουρδικού κόμματος, έκτακτη αλλαγή στις κάλπες αναγκάζει ολόκληρα χωριά να περπατούν χιλιόμετρα για να ψηφίσουν.Σχεδόν μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες και με αφορμή όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τα κόμματα οργανώνουν νέο κύμα εκλογικών αντιπροσώπων οι οποίοι θα βρεθούν στην καταμέτρηση. Παρόμοιο περιστατικό με προσημειωμένα ψηφοδέλτια συνέβη και στην Μερσινη.