Οι Αμερικανοί λένε πως μέχρι να βγει να τραγουδήσει η… χοντρή κυρία τίποτα δεν είναι οριστικό. Οι Αμερικανοί μπορεί να μη βρίσκονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας και να προετοιμάζουν το δικό τους, που θα γίνει σε 8 χρόνια, όμως σε αρκετούς από τους ομίλους του Μουντιάλ εκείνη η φράση τους βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της.

 Δεν υπάρχει… χοντρή κυρία, αλλά υπάρχει ακόμα ένα ματς για όλους. Και το ποδόσφαιρο είναι υπέροχο, ακριβώς γιατί είναι απρόβλεπτο. Μπορεί να σου αλλάξει τα συναισθήματα μέσα σε δευτερόλεπτα. Πόσω μάλλον σε έναν ολόκληρο αγώνα. Τα αποτελέσματα του διημέρου που πέρασε είναι τέτοια που μπορούν να αλλάξουν μέσα σε λίγες ώρες δύο από τα δεδομένα του φετινού Μουντιάλ.

 Δεδομένο πρώτο: το Μεξικό έχει μια υπέροχη ομάδα. Εχει δύο νίκες, έχει κερδίσει την πρωταθλήτρια κόσμου Γερμανία και το κοινό παραδέχεται την αποτελεσματικότητά του και το όμορφο ποδόσφαιρο που παίζει. Κι όμως, το Μεξικό δεν έχει ακόμα προκριθεί. Κι όχι μόνο δεν έχει προκριθεί, αλλά μετά το 2-1 της Γερμανίας επί της Σουηδίας, αν χάσει από τους Σκανδιναβούς το πιθανότερο είναι πως θα μείνει εκτός συνέχειας!

Δεδομένο δεύτερο: η Αργεντινή δεν… βλέπεται. Δεν παίζει ποδόσφαιρο, έχει αποδυτήρια – «μπαρούτι», οι παίκτες δεν θέλουν τον προπονητή και θα βγάλουν μόνοι τους ενδεκάδα. Δεν έχουν νίκη, έχουν μία συντριβή από την Κροατία. Κι όμως, αν κερδίσουν τη Νιγηρία το πιθανότερο είναι πως θα βρεθούν στις 16 και όλα τα υπόλοιπα μικρή σημασία θα έχουν. Πιθανότατα να κρυφτούν κάτω απ’ το χαλάκι μέχρι την επόμενη στραβή.

 Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι η καλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον πλανήτη διότι κρύβει – και – τέτοιες ιστορίες. Αλλάζει τα συναισθήματα. Σε κρατάει μέχρι το τέλος σε αγωνία. Η χαρά μπορεί να γίνει λύπη και η λύπη να μετατραπεί σε χαρά μέσα σε μερικά λεπτά. Ετούτη η άγρια ομορφιά του ποδοσφαίρου είναι που μας κάνει να μη σηκώνουμε τα μάτια μας ούτε δευτερόλεπτο από κάθε ματς που υπάρχει αυτές τις μέρες στη Ρωσία.