Στην άμυνα της χώρας συνεισφέρουν εκτός από το άρτια εκπαιδευμένο στρατιωτικό προσωπικό, άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, και…τετράποδα. Πρόκειται για τους στρατιωτικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Απόδειξη είναι η άσκηση που διεξήχθη την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 στο Πεδίο Ασκήσεων Λιτοχώρου, η οποία αποτέλεσε το επιστέγασμα, της σκληρής και ρεαλιστικής εκπαίδευσης που διεξάγουν τα στοιχεία Στρατιωτικά Εκπαιδευμένων Σκύλων και των Συνοδών τους (ΣΕΣ-Σ), όπως τονίζει το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ).

Η άσκηση υλοποιήθηκε από προσωπικό της Μεραρχίας Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ), και έφερε την ονομασία Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΕΡΙΤΑΣ-2018». Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ΤΑΜΣ «ΠΕΡΙΤΑΣ-2018», περιελάμβανε επίδειξη των δυνατοτήτων και της τακτικής χρησιμοποίησης των στοιχείων ΣΕΣ- Σ, για την αντιμετώπιση απειλών και την εξασφάλιση της αποτελεσματικής φρούρησης Μονάδων και εγκαταστάσεων Διοικητικής Μέριμνας, τόσο σε περίοδο ειρήνης, όσο και σε περίοδο επιχειρήσεων.

Την άσκηση παρακολούθησαν o Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, ο Διοικητής της ΜΕΡΥΠ, Υποστράτηγος Γρηγόριος Γρηγοριάδης, προσωπικό και Σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) και οι Διοικητές Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων, που διαθέτουν στοιχεία ΣΕΣ- Σ για τη φύλαξη των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Επιπλέον, το ΓΕΣ τονίζει πως διαπιστώθηκε και η δυνατότητα σημαντικής εξοικονόμησης προσωπικού για την επάνδρωση των Μονάδων Ελιγμού.