Η Ιταλία κατηγόρησε απόψε (Παρασκευή) τη Μάλτα ότι αρνήθηκε να παραλάβει πλοίο που μεταφέρει περισσότερους από 200 διασωθέντες μετανάστες, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή της νησιωτικής χώρας «παράλογη» και «απάνθρωπη».

Ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Ντανίνο Τονινέλι έκανε αυτό το σχόλιο στη σελίδα του στο Facebook. Ανάρτησε επίσης μήνυμα των Ενόπλων Δυνάμεων της Μάλτας που έγραψαν ότι το πλοίο Lifeline δεν βρίσκεται σε κατάσταση SAR («Ερευνας και Διάσωσης») και ότι δεν έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Λίγο νωρίτερα, οι ισπανικές αρχές ανέφεραν ότι βρίσκονται σε επαφή με τη Μάλτα για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο πλοίο που η Ιταλία ζητά να παραληφθεί από τη Βαλέτα. «Είμαστε σε επαφή με τη Μάλτα για να παράσχουμε στήριξη, αν χρειαστεί ανθρωπιστική βοήθεια τις επόμενες ώρες», είπε η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Ισαμπέλ Θελάα.

«Δεν είμαστε υπεύθυνοι»

Η Ιταλία ζήτησε από τη Μάλτα να δεχτεί το πλοίο, που ανήκει στη γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Mission Lifeline, μία ημέρα αφότου ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είπε ότι οι μετανάστες που επιβαίνουν σ’ αυτό θα πρέπει να μεταφερθούν στην Ολλανδία.

Κυβερνητικός αξιωματούχος της Μάλτας, που μίλησε στο Γερμανικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι υπεύθυνη για το πλοίο δεδομένου ότι την επιχείρηση διάσωσης χειρίστηκε το κέντρο συντονισμού της Ρώμης σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές. «Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η Μάλτα δεν ήταν ούτε συντονίστρια, ούτε αρμόδια αρχή», υποστήριξε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας Μάικλ Φαρούτζια δήλωσε εξάλλου πως ο Σαλβίνι «θα πρέπει να επανεξετάσει τα δεδομένα» και ότι η χώρα του δεν εμπλέκεται στην υπόθεση αυτή αφού η επιχείρηση διάσωσης έγινε μεταξύ Λιβύης και Λαμπεντούζας.