Οι αθλητικοί συντάκτες των «ΝΕΩΝ» αναζητούν την ομάδα η οποία μπορεί να κάνει την υπέρβαση κόντρα στις παραδοσιακές δυνάμεις που και μόνο λόγω ονόματος φλερτάρουν πάντα με τον τίτλο.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ

Τι Λουκάκου,τι Βαν Χιμστ!

Κάποιες σελίδες παλιές επιμένουν να γίνονται πρόλογος στο επόμενο βήμα. Η ματιά πέφτει στα κιτρινισμένα φύλλα από το Μουντιάλ του ’86. Τότε το Βέλγιο έφτασε μέχρι τον μικρό τελικό και τελικά κατέλαβε την τέταρτη θέση. Να είναι ο πρόλογος και την υπόλοιπη ιστορία του βιβλίου να τη μάθουμε σε τούτη τη διοργάνωση;

Το Βέλγιο λογίζεται ως μια συμπαθητική ομάδα με παίκτες αστέρες, λίγοι όμως της δίνουν πιθανότητες για την έκπληξη. Αλλωστε, δεν φτάνει συχνά ψηλά. Κόντρα στο ρεύμα, όμως, ποντάρουμε στην υπευθυνότητα που αρχίζει από τα όνειρα και έτσι η φαντασία γίνεται υπεύθυνη! Απέκτησαν σοβαρότητα οι Βέλγοι; Αν ναι, αν συνεχίσει να βάζει γκολ ο Λουκάκου και κλέψει λίγη από τη χρυσόσκονη του τρομερού σκόρερ του παρελθόντος Πολ – Gazon – Βαν Χιμστ, όλα είναι πιθανά!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ

Στο Μουντιάλ δεν γίνεται…

Ποιος μπορεί να κάνει την έκπληξη στο Μουντιάλ; Δυστυχώς κανένας. Σε διπλά παιχνίδια γίνεται. Να αποκλείσει ο αδύνατος τον ισχυρό. Σε ένα παιχνίδι, σε Τελικό, γίνεται. Αντε φτάσε όμως στον τελικό του Μουντιάλ. Να περάσεις τα τρία ματς του ομίλου κι άλλα τρία νοκάουτ. Δεν γίνεται. Δεν μπορεί να το κάνει το ταλαντούχο Βέλγιο. Δεν μπορεί να το κάνει η φρέσκια, νεανική και γρήγορη Αγγλία. Τον βαθμό, δυσκολίας της κατάκτησης ενός Μουντιάλ δείχνει η τελευταία «καινούργια» ομάδα, που στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια. Η Ισπανία το 2010. Ηταν η πρώτη και τελευταία φορά που εμφανίσθηκε σε τελικό. Η Αγγλία και η Γαλλία το σήκωσαν, από μία φορά, σαν διοργανώτριες. Δεν αρκεί το ταλέντο για να ανέβεις στην κορυφή του κόσμου. Είναι το μέταλλο, είναι η φανέλα, είναι η ιστορία που κουβαλάει η κάθε ομάδα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ

Οι εκπλήξεις μέχρι τους 4

Σε αντίθεση με το Euro, όπου η χώρα μας έχει πετύχει τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική έκπληξη όλων των εποχών σε μεγάλες διοργανώσεις εθνικών ομάδων (κατακτώντας τον τίτλο το 2004) και η Δανία τη δεύτερη (1992), στα Μουντιάλ η έκπληξη φτάνει το πολύ μέχρι τα ημιτελικά… Ναι, Γερμανία, Βραζιλία, Αργεντινή, Ισπανία μπήκαν με το αριστερό στη διοργάνωση και η Γαλλία νίκησε με την ψυχή στο στόμα, αλλά μία από αυτές τις πέντε θα σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο στις 15 Ιουλίου στον ουρανό της Μόσχας στο στάδιο Λουζνικί.

Σενεγάλη, Ιαπωνία, Ελβετία, Μεξικό, Ισλανδία, Ιράν ζουν το όνειρό τους, όπως και η γηπεδούχος Ρωσία, το Βέλγιο αλλά και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία, αλλά ώς εκεί, το τρόπαιο είναι πολύ σκληρό για τα δόντια τους.

Από σεβασμό στη χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο, η Αγγλία δεν μπαίνει στις εκπλήξεις. Απλά δεν έχει καμία τύχη…

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

Υπέροχα σομπρέρο

Υστερα από όσα είδαμε μέχρι τώρα στο Μουντιάλ, έκπληξη θα ήταν να επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά και να παίξουν στον τελικό η Βραζιλία και η Αργεντινή ή η Γερμανία και η Γαλλία. Τα φαβορί στην πρεμιέρα ήταν τόσο απογοητευτικά που θα είναι έκπληξη να συνέλθουν. Ο Μέσι μοιάζει στρεσαρισμένος, ο Νεϊμάρ εγκαταλείπει προπονήσεις, οι Γερμανοί δεν είναι σταθεροί, οι Γάλλοι παίζουν σαν κάτι να φοβούνται. Για να μη διαστρεβλώσω ωστόσο το νόημα της ερώτησης θα πω ότι με βάση όσα είδα η έκπληξη μπορεί να είναι οι υπέροχοι Μεξικανοί. Κέρδισαν τους Γερμανούς, πάνε για πρωτιά στον όμιλο, δεν φοβούνται ούτε τους Βραζιλιάνους ούτε τους Αργεντινούς: τους ξέρουν καλά. Γιατί να μην κάνουν ένα μεγάλο τουρνουά; Δεν είδα να τους λείπει κάτι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΠΗΣ

Πολεμική κραυγή

Μπορεί να τα καταφέρει η Ισλανδία και σε αυτή τη διοργάνωση; Γιατί όχι; Στο Euro της Γαλλίας, πριν από δύο χρόνια, πέταξε έξω την Αγγλία και προκρίθηκε στα προημιτελικά. Εκεί τη σταμάτησαν οι διοργανωτές.

Αυτή η παρέα από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό βγάζει πάθος, μαχητικότητα και δείχνει να έχει άγνοια κινδύνου. Εδειξε αυτά τα στοιχεία και στην πρεμιέρα του Μουντιάλ κόντρα στην Αργεντινή. Αλληλοκάλυψη στην άμυνα, πίεση παντού. Δεν είναι τυχαία και η πορεία της στην προκριματική φάση. Οι Ισλανδοί εκπροσωπούν μία χώρα 350.000 κατοίκων που λατρεύουν την εθνική ομάδα. Σχεδόν όλο το νησί είδε το ματς με την Αργεντινή. Πιστεύω ότι η πολεμική κραυγή τους μετά τη Γαλλία θα ταρακουνήσει και τη Ρωσία. Με τον αρχηγό Αναρ Γκούναρσον να δίνει το σύνθημα.

ΝΙΚΟΣ ΚΙΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ

Σκληροί και οργανωμένοι

Πολλοί στάθηκαν στο άγχος του Λιονέλ Μέσι, στις λάθος επιλογές του Χόρχε Σαμπάολι και γενικώς στην κακή εικόνα των Αργεντινών στο ματς με το οποίο ξεκίνησε ο 4ος όμιλος του Μουντιάλ, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η Αργεντινή δεν έπαιζε… μόνη της, με την αντίπαλό της, την Ισλανδία, να παίρνει έναν πανάξιο βαθμό. Δείχνοντας πως διαθέτει ένα σκληροτράχηλο και παράλληλα καλοδουλεμένο σύνολο, που εκτιμώ πως είναι ικανό να βάλει δύσκολα σε πολλές ομάδες. Γι’ αυτό και θα τη στηρίξω, ποντάροντας στο ότι μπορεί να «σπάσει» το δίδυμο Αργεντινή – Κροατία, που είναι τα φαβορί του ομίλου, και να περάσει τουλάχιστον στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΝΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΑΚΗΣ

Να τρυπήσουντο ταβάνι

Οκτώ χώρες έχουν κατακτήσει τα προηγούμενα 20 Μουντιάλ (Βραζιλία, Γερμανία, Ιταλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία), οπότε αν προκύψει και 9η διαφορετική παγκόσμια πρωταθλήτρια θα συνιστά έκπληξη. Υποψηφιότητα για να τρυπήσει το ταβάνι του (4η θέση το 1986) θέτει το Βέλγιο με βάση το ποιοτικό ρόστερ και τις προηγούμενες πειστικές εμφανίσεις από την περίοδο των προκριματικών μέχρι σήμερα. Από κει και πέρα 24 Εθνικές έχουν συμμετάσχει έστω και μία φορά στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται το Μεξικό που προκάλεσε… κρότο στην πρεμιέρα υποτάσσοντας τη Γερμανία. Και είχε όλα τα στοιχεία που χρειάζεται μία ομάδα για να εξελιχθεί σε έκπληξη: αμυντική συνοχή, ταχύτητα (σε αντεπιθέσεις και επιστροφές), δύναμη και… ρέντα. Γιατί δεν είναι συνηθισμένο να μη σκοράρει μία ομάδα (η Γερμανία εν προκειμένω) σε 25 τελικές προσπάθειες…

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΝΤΗΣ

Ο γάτος μου λέει Βέλγιο!

Kαλή ερώτηση είναι αυτή αλλά φοβάμαι ότι ο μόνος ο οποίος μπορεί να την απαντήσει είναι ο Αχιλλέας, ο λευκός κουφός γάτος που παρεπιδημεί στο Μουσείου Ερμιτάζ και πήρε, λέει, τη σκυτάλη των προβλέψεων από τον αείμνηστο Πολ, το χταπόδι με τα αλάνθαστα προγνωστικά στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική.

Στα σοβαρά τώρα και στα τρέχοντα: αν και σπανίως πέφτω μέσα στις προβλέψεις μου, ποντάρω στην έκπληξη του Βελγίου, που δεν βλέπω κιόλας γιατί θα θεωρηθεί τέτοια! Οι λεγάμενοι δεν ανήκουν στους συνήθεις υπόπτους κάθε διοργάνωσης. Μπορεί κιόλας να είμαι επηρεασμένος από την εικόνα τους στους αγώνες της προκριματικής φάσης με την Εθνική, χώρια που μια ενδεχόμενη επιτυχία τους θα μας απενεχοποιήσει συλλήβδην ως ελληνικό ποδοσφαιρικό έθνος. Εάν μάλιστα προχωρήσουν και οι Κροάτες, τότε είναι που θα εξαγνισθούμε εντελώς!

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΕΛΛΗΣ

Ευνοϊκή συγκυρία

Σχετικό ως γεγονός η «έκπληξη» σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. «Εκπληξη» μπορεί να είναι η πρόκριση στους 16 από κάποια ομάδα με… λίγα κυβικά, «έκπληξη» και το να φτάσει ώς την τελική 4άδα μία από εκείνες τις ποδοσφαιρικές χώρες που μπήκαν στη διοργάνωση ως δεύτερης ταχύτητας (σαν το Βέλγιο, την Πορτογαλία, ακόμη και την Αγγλία). Για να μην παίζουμε όμως με τις λέξεις, και με την υποσημείωση ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουμε δει μόνο την πρώτη αγωνιστική των ομίλων; Η ψήφος μας στο Μεξικό. Μετά τη νίκη επί της Γερμανίας μπορεί να τερματίσει πρώτο στον όμιλό του και με τη λογική οδηγό… απέναντι είναι εφικτό να «σταυρώσει» στα νοκάουτ για τη φάση των 16 με τη Σερβία ή την Ελβετία. Θα μπορούσε επίσης στους 8 να συναντηθεί με Βέλγιο ή Αγγλία. Αρα υπάρχει… διάδρομος για να πάει μακριά η βαλίτσα!

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Δουλεμένο σύνολο

Το Μεξικό έδειξε απέναντι στη Γερμανία ότι είναι ομάδα που μπορεί να προχωρήσει στη διοργάνωση. Δεν είναι εύκολο για καμιά ομάδα να νικήσει τους Γερμανούς, αλλά οι Μεξικανοί φανέρωσαν ένα καλοδουλεμένο πλάνο στο παιχνίδι τους. Είχαν την «τεχνογνωσία» σε ό,τι αφορά την κόντρα επίθεση και «πλήγωσαν» τη Γερμανία στο πρώτο ημίχρονο, ενώ έδειξαν καλά στοιχεία και στην αμυντική τους λειτουργία. Δέχθηκαν βέβαια κάποιες φάσεις στο δεύτερο μέρος από τη Γερμανία, αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η ομάδα του Λεβ είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια και θα έβγαζε αντίδραση. Το Μεξικό παρουσίασε καλή εικόνα σε ό,τι αφορά την τακτική, και αυτό είναι ένα στοιχείο που φανερώνει την καλή δουλειά που έχει γίνει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΙΡΩΤΣΟΣ

Τεκίλα μολότοφ

Τις τελευταίες εφτά φορές που έχει προκριθεί στους 16 του θεσμού, έχει αποκλειστεί σε αυτή τη φάση. Μοιάζει με… κατάρα που δεν μπορεί να ξορκίσει. Ομως αυτό το Μεξικό που αντικρίσαμε απέναντι στη Γερμανία είναι ικανό όχι μόνο να φτάσει στα προημιτελικά, αλλά ακόμα πιο ψηλά. Οι Σομπρέρος έριξαν τη… βόμβα της πρώτης αγωνιστικής με τη νίκη τους απέναντι στη Γερμανία. Προκάλεσαν σεισμό. Κυριολεκτικά. Η Πόλη του Μεξικού είχε σεισμικές δονήσεις τη στιγμή του γκολ του Λοσάνο. Είναι η ώρα τους για κάτι μεγάλο. Για κάτι που θα τους μείνει και θα τους συντροφεύει. Αν κερδίσουν και σήμερα την Κορέα, σχεδόν καθάρισαν με τον όμιλο. Κι αν βγουν πρώτοι σε αυτόν, τότε το μέλλον τους στη διοργάνωση προμηνύεται λαμπρό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΣΜΗΣ

Το Μεξικόκαι οι άλλοι

Ποια ομάδα θα είναι η έκπληξη του φετινού Μουντιάλ; Εξαρτάται από το τι θεωρεί ο καθένας έκπληξη. Το να φτάσει το Βέλγιο στον τελικό δεν θα είναι έκπληξη, λόγω της ομαδάρας που διαθέτει. Η Ρωσία είναι διοργανώτρια και έχει ένα background στη διοργάνωση ως Σοβιετική Ενωση. Η Κροατία και η Σερβία επίσης δεν μπορούν να θεωρηθούν μεγάλες εκπλήξεις αν προχωρήσουν. Ακόμα κι αν το τρόπαιο το κατακτήσει η Αγγλία δεν είναι κάτι που θα πέσει από τον ουρανό.

Αντίθετα, έκπληξη θα είναι μια πορεία του Ιράν μέχρι τα ημιτελικά, της Ισλανδίας μέχρι τους οκτώ και βέβαια του Μεξικού αν φτάσει τουλάχιστον ημιτελικά ή τελικό.

Απ’ όσα έχουμε δει μέχρι τώρα το Μεξικό έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία.