Μια παράδοση δεκαετιών που είχαν δημιουργήσει οι Βραζιλιάνοι χρησιμοποιώντας για τους ποδοσφαιριστές τους στη Σελεσάο υποκοριστικά αντί για τα ονόματά τους φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της.

Οι Ντιντί, Ζίκο, Κακά και Πελέ αντικαταστάθηκαν από τα Κοουτίνιο, Κασεμίρο, Μιράντα. Κοντά τους και το Παουλίνιο για να θυμίζει τις παλιές εποχές των Καναρινιών.

Πριν από πενήντα χρόνια όλα ήταν εντελώς διαφορετικά. Στη Σουηδία, το 1958, 9 από τους 22 ποδοσφαιριστές που κατέκτησαν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο για τη Βραζιλία αγωνίστηκαν με διαφορετικό από το κανονικό τους όνομα.

Τα παρατσούκλια γράφτηκαν από τον Λουίς Μιγκέλ Περέιρα προκαλώντας μεγάλη σύγχυση στους διοργανωτές, με ενημερώνει η «Βίβλος της Εθνικής Βραζιλίας».

«Ο Τύπος της Βραζιλίας χρειάστηκε αρκετό καιρό για να καταλάβει τι ακριβώς συνέβαινε και συχνά άλλαζε τα ονόματα των Βραζιλιάνων. Ο Ντίντα είχε γίνει Ντίντο, ο Γκαρίντσα Γκαρίντσο και ούτω καθεξής. Το μπέρδεμα ήταν τόσο μεγάλο ώστε στο πρώτο παιχνίδι της Βραζιλίας με την Αυστρία ο σχολιογράφος της εφημερίδας «Aftonbladet» αποφάσισε να παίξει με το ζήτημα.

Ετσι έγραψε ένα άρθρο στο οποίο ανέφερε πως ο τερματοφύλακας ήταν ο Ντούντου, οι αμυντικοί ο Ντάντα και ο Ντούντου, μέσοι οι Ντόντο, Ντούντι και Ντούντα και επίθεση οι Ντίντι, Ντίντα, Ντάντι, Ντέντα και Ντάντε.

Το μπέρδεμα για τους Σουηδούς γινόταν ακόμα μεγαλύτερο με την προσθήκη του ονόματος Pele, καθώς το όνομα Pelle είναι πολύ συνηθισμένο στη χώρα τους».

Τα τελευταία χρόνια τα παρατσούκλια έχουν μειωθεί αισθητά στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν παίκτες που θεωρούν φιλοφρόνηση ένα ωραίο υποκοριστικό.

Στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο μόνο ο Χουλκ από τους Βραζιλιάνους δεν έπαιζε με το πραγματικό του όνομα, όταν το 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη Σελεσάο αγωνίστηκαν οι Ζίνιο, Ντούνγκα, Μαζίνιο, Βιόλα και Μίλερ.

Στην τελευταία ομάδα που συμμετέχει στο Μουντιάλ της Ρωσίας η ιστορία του ονόματος του Γκαμπριέλ Ζεσούς παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Στη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων ήταν γνωστός ως Τετίνια και Μπορέλ. Οταν μεγάλωσε τον αποκαλούσαν με το πραγματικό του όνομα, Γκαμπριέλ Φερνάντο. Στην Παλμέιρας που ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα του πρότειναν να του προσθέσουν στο όνομα το Ζεσούς (Ιησού) και του έδωσαν τη φανέλα με το νούμερο 33, κάνοντας αναφορά στην ηλικία του Χριστού, γιατί έτσι θα κατάφερνε «πιο πολλά».