Αν όλοι οι παίκτες που βρίσκονται στη Ρωσία για το Μουντιάλ ακολουθούσαν τον κανόνα να εκπροσωπήσουν τη χώρα στην οποία γεννήθηκαν τότε οι ομάδες θα ήταν πολύ διαφορετικές.

Ογδόντα δύο παίκτες έχουν γεννηθεί σε άλλη χώρα απ’ αυτήν που εκπροσωπούν στο 21ο Μουντιάλ, με τη Γαλλία να κρατά τα σκήπτρα τροφοδοτώντας με ποδοσφαιριστές πέντε εθνικές ομάδες. Την Τυνησία με εννέα, το ίδιο και το Μαρόκο, τη Σενεγάλη με οκτώ, την Πορτογαλία με τρεις και την Αργεντινή με τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν.

Με εξαίρεση τον Πιπίτα που γεννήθηκε στην Μπρεστ, όπου ο πατέρας του Χόρχε έπαιζε ποδόσφαιρο, οι υπόλοιποι παίκτες είναι παιδιά μεταναστών που προτίμησαν να εκπροσωπήσουν τη χώρα των γονιών τους.

Η περίπτωση των Πορτογάλων Αντονι Λόπες, Ραφαέλ Γκερέιρο και Αντριέν Σίλβα θυμίζει το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα των Πορτογάλων προς τη Γαλλία τις προηγούμενες δεκαετίες λόγω της οικονομικής κρίσης που μάστιζε τη χώρα τους.

Και η Γαλλία όμως εκμεταλλεύεται τα μεταναστευτικά ρεύματα, αφού ας μην ξεχνάμε πως η ομάδα του 1998 που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελούνταν στην πλειονότητά της από παιδιά μεταναστών, με πιο χαρακτηριστικά περίπτωση αυτή του Ζινεντίν Ζιντάν.

Από τη σημερινή ομάδα των Μπλε ο Ουμτιτί έχει γεννηθεί στο Καμερούν, ο τερματοφύλακας Μανταντά στο Κονγκό και ο Λεμάρ στη Γουαδελούπη.

Υπάρχουν επίσης και πολλοί παίκτες που εκπροσωπούν διάφορες ομάδες αλλά γεννήθηκαν σε χώρες που δεν έχουν προκριθεί στο Μουντιάλ. Ο Τιάγκο Αλκάνταρα για παράδειγμα, έχει και την ιταλική υπηκοότητα καθώς γεννήθηκε στο Σαν Πιέτρο Βερνότικο όταν ο Βραζιλιάνος πατέρας του έπαιζε στη Λέτσε. Υπάρχουν ακόμα διασκορπισμένοι στις 32 φιναλίστ παίκτες από Ανγκόλα (1), Πράσινο Ακρωτήριο (1), ΗΠΑ (1), Καμερούν (4), Γουαδελούπη (1), Κονγκό (1), Κόσοβο (2), Ακτή του Ελεφαντοστού (1), FYROM (1), Βοσνία (4), Αυστρία (1), Τζαμάικα (1), Ολλανδία (6), Ουγκάντα (1), Καναδά (1) και Νικαράγουα (1).

Πάχυνε για να πάει Ρωσία!

Στο μεταξύ, η φρενίτιδα των φιλάθλων για το Μουντιάλ οδηγεί πολλές φορές σε ακραίες συμπεριφορές που απειλούν ακόμα και την υγεία τους. Στο Περού, ένας άνδρας πάχυνε σκόπιμα 25 κιλά για να τον συμπεριλάβει η FIFA στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και να εξασφαλίσει στη συνέχεια εισιτήριο για τους αγώνες της ομάδας της χώρας του στη Ρωσία.

Ο Μιγκέλ Φ. είναι 24 ετών και ζει στη Λίμα. Δηλώνει φανατικός οπαδός της εθνικής του ομάδας και πριν το Μουντιάλ ορκίστηκε πως θα την ακολουθήσει στη Ρωσία.

Τα εισιτήρια ωστόσο εξαντλήθηκαν γρήγορα χωρίς να καταφέρει να εξασφαλίσει το μαγικό χαρτάκι. Τότε πρόσεξε πως υπάρχει ειδική κατηγορία εισιτηρίων για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Σ’ αυτή εντάσσονται και όσοι είναι παχύσαρκοι με Δείκτη Μάζας Σώματος 35. Ο Μιγκέλ Φ. είχε 30 Δ.Μ.Σ και για να φτάσει το επιθυμητό 35 έπρεπε να πάρει 25 κιλά.

Η FIFA τού έδωσε εισιτήριο και στο μεταξύ είχε τρεις μήνες για να καταθέσει ιατρική γνωμάτευση για το πρόβλημά του. Σ’ αυτό το διάστημα κατάφερε να παχύνει 25 κιλά και του προσφερθεί θέση για παχύσαρκους.