H Βρετανία αποκάλυψε χθες τους κανόνες για τους πολίτες χωρών της ΕΕ που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μετά το Brexit, με την υπόσχεση ότι πρόκειται για ένα «εύκολο» σύστημα που θα δεν θα τους δυσκολέψει.

Το τι θα ισχύσει για τα 3 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που ζουν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, πριν από την κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη τον Μάιο. Ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ χαρακτήρισε το προτεινόμενο Σχέδιο Εγκατάστασης για πολίτες της ΕΕ «απλή και φιλική» διαδικασία, που έχει στόχο να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνουν στη χώρα επ’ αόριστον. «Καθ’ όλη τη διαδικασία, στόχος θα είναι να παραχωρήσουμε τη διαμονή και όχι λόγους για να την αρνηθούμε» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Οι πολίτες χωρών της ΕΕ χρειάζεται να αποκτήσουν καθεστώς «εγκατεστημένου κατοίκου». Ετσι θα εξασφαλίσουν τη μόνιμη διαμονή και τα υπόλοιπα δικαιώματά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, η οποία ξεκινά την επομένη του Brexit, δηλαδή στις 29 Μαρτίου του 2019.

Βάσει του σχεδίου, θα αναγνωριστεί στους πολίτες χωρών της ΕΕ που έχουν ζήσει συνεχώς στη Βρετανία επί 5 χρόνια το καθεστώς εγκατεστημένου κατοίκου το οποίο θα τους δίνει ίδια δικαιώματα στη δουλειά, στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση σε παροχές και υπηρεσίες που έχουν σήμερα. Το Σχέδιο αφορά και τους στενούς συγγενείς τους –συζύγους, παιδιά, γονείς και εγγόνια.

Οσοι εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια, δηλαδή τα πέντε χρόνια, θα τους αναγνωριστεί ειδικό καθεστώς έως ότου συμπληρώσουν τα απαιτούμενα χρόνια. Οι αιτήσεις θα συμπληρώνονται διαδικτυακά, αλλά θα υπάρχει και η δυνατότητα συμπλήρωσης γραπτώς. Οι διαδικασίες θα αρχίσουν αργότερα μέσα στη χρονιά και θα διαρκέσουν έως τον Ιούνιο του 2021. Το κόστος της αίτησης θα ειναι 65 στερλίνες για τους ενηλίκους και 32,50 στερλίνες για τα παιδιά. Θα είναι δωρεάν για όσους διαθέτουν ήδη έγκυρη άδεια μόνιμης παραμονής.

Ο αιτών θα πρέπει να αποδεικνύει την ταυτότητά του, ότι ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και πως δεν έχει καταδικαστεί για σοβαρά ποινικά αδικήματα. Η υπηρεσία που θα εξετάζει τις αιτήσεις θα στελεχωθεί με 1.500 άτομα και εκτός από τη διαδικτυακή πρόσβαση θα υπάρχει και εφαρμογή για έξυπνα κινητά, παρ’ όλο που ακόμα δεν είναι προσβάσιμη στους χρήστες της Apple.

Ο υπουργός τόνισε ξανά και ξανά ότι η κυβέρνηση θέλει οι ευρωπαίοι πολίτες να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και πως αναγνωρίζεται η προσφορά τους. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν θέλει οι πολίτες της ΕΕ να νιώθουν πως η κυβέρνηση «τους κάνει χάρη», καθώς η χώρα τους χρειάζεται. Κατέληξε εκφράζοντας παράπονα, καθώς είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχουν κάνει οι άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ για την εφαρμογή συστημάτων εξασφάλισης των δικαιωμάτων των βρετανών κατοίκων τους μετά το Brexit.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πάντως χθες ότι χρειάζονται περισσότερες απαντήσεις και λιγότερες νέες ερωτήσεις από τη Βρετανία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Ανέφερε επίσης ότι η υποστήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ στη θέση της Ιρλανδίας για το Brexit δεν πρόκειται να αλλάξει και τάσσεται εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας να απομονωθεί η Ιρλανδία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας.