Ούτε Χέρι του Θεού, ούτε Θαύμα της Βέρνης, ούτε χατ τρικ του Τζεφ Χαρστ. Η χρήση VAR στο Παγκόσμιο Κύπελλο από τα πρώτα χρόνια διεξαγωγής του θα αφαιρούσε όλη τη μαγεία, θα έβαζε τέλος, προτού καλά καλά ξεκινήσουν, σε συζητήσεις που κρατούν μέχρι σήμερα. Το ποδόσφαιρο είναι τυχερό που το VAR μπαίνει στη ζωή του τώρα γιατί διαφορετικά το άθλημα ίσως να είχε μετεξελιχθεί σε μια «αμερικανιά», χωρίς πάθος, ένταση, αμφισβήτηση.

Ας δούμε όμως μερικές από τις πιο συζητημένες αμφισβητούμενες φάσεις στην ιστορία των Μουντιάλ και την εξέλιξη που θα είχαν με τη βοήθεια του βιντεοδιαιτητή.

ΕΛΒΕΤΙΑ 1954 (τελικός)

Γερμανία – Ουγγαρία 3-2

Ο άγγλος ρέφερι Γουίλιαμ Λινγκ ακυρώνει ως οφσάιντ ένα γκολ του Φέρεντς Πούσκας με το οποίο η Ουγγαρία θα έπαιρνε προβάδισμα στο σκορ με 3-2.

Με τη χρήση VAR: «Αν η εικόνα ήταν ξεκάθαρη, ο διαιτητής θα επικύρωνε το γκολ».

ΜΕΞΙΚΟ 1986 (προημιτελικά)

Αργεντινή – Αγγλία 2-1

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα πέτυχε και τα δύο γκολ της Αλμπισελέστε. Στο πρώτο πήδηξε για κεφαλιά αλλά το ύψος του δεν τον βοηθούσε να ακουμπήσει την μπάλα με το κεφάλι και τότε χρησιμοποίησε και το χέρι για να νικήσει τον Πίτερ Σίλτον (μεγάλη φωτογραφία). Ο τυνήσιος διαιτητής Αλί Μπιν Νασέρ δεν είδε τίποτε. Ο Μαραντόνα φοβόταν να μιλήσει για την επίμαχη φάση γιατί πίστευε πως μπορεί να ακύρωναν το γκολ όσο βρισκόταν στα αποδυτήρια ή στη μεικτή ζώνη. Οταν κάποια στιγμή του ζήτησε δημοσιογράφος να το σχολιάσει, ο Ντιεγκίτο είπε: «Ηταν το κεφάλι του Μαραντόνα και το χέρι του Θεού».

Με το VAR: Το πρώτο γκολ θα είχε ακυρωθεί με τη χρήση του VAR. Ξεκάθαρο λάθος.

ΜΕΞΙΚΟ 1986 (φάση των ομίλων)

Βραζιλία – Ισπανία 1-0

Ο αυστραλός διαιτητής Κρίστοφερ Μπράμπριτζ δεν είδε την μπάλα που πέρασε τη γραμμή της εστίας της Σελεσάο έπειτα από δυνατό σουτ του Μίτσελ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο O Globo απέδειξε με τη βοήθεια της τεχνολογίας πως η μπάλα είχε περάσει 20 εκατοστά την εστία της Βραζιλίας.

Με το VAR: Αν η επανάληψη της φάσης έδειχνε ότι η μπάλα έχει περάσει ξεκάθαρα τη γραμμή της εστίας, θα καταλογιζόταν γκολ. Αν υπήρχε έστω και η παραμικρή αμφιβολία, δεν θα το κατακύρωνε.

ΚΟΡΕΑ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΑ 2002 (προημιτελικά)

Νότια Κορέα – Ισπανία 0-0 (5-3 στα πέναλτι)

Δύο ακυρώσεις για τους Ισπανούς

Ο αιγύπτιος διαιτητής Γκαμάλ ελ Γκαντίρ ακύρωσε δύο γκολ των Ισπανών, ένα του Ρούμπεν Μπαράχα γιατί θεώρησε πως έκανε φάουλ πριν σουτάρει, και ένα του Φερνάντο Μοριέντες στην παράταση, όπου όλα θα τελείωναν (Χρυσό Γκολ), υποστηρίζοντας ότι η μπάλα είχε βγει άουτ πριν καταλήξει στον σκόρερ.

Με το VAR: Στη φάση του Μπαράχα δεν θα μπορούσε να επέμβει το VAR. Στη δεύτερη περίπτωση, στο ακυρωθέν γκολ του Μοριέντες, το VAR θα επενέβαινε και θα κατακύρωνε το γκολ.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ 2010 (προκριματική φάση – μπαράζ)

Γαλλία – Ιρλανδία 1-1

Το «όχι» της FIFA για επανάληψη

Ο Γουίλιαμ Γκαλάς πετυχαίνει το γκολ της ισοφάρισης των Μπλε στην παράταση παίρνοντας την μπάλα από τον Τιερί Ανρί, ο οποίος προηγουμένως την έστρωσε στο πόδι του με το χέρι. Ο σουηδός ρέφερι Μάρτιν Χάνσον κατακύρωσε το γκολ και η Γαλλία πήγε στα τελικά. Ο Ανρί είπε αργότερα για την επίμαχη φάση πως είναι «μέρος του παιχνιδιού, αλλά θα ήταν πιο δίκαιο αν επαναλαμβανόταν το ματς». Οι δύο ομάδες υπέβαλαν αίτημα στη FIFA να επαναληφθεί το ματς το οποίο απορρίφθηκε. «Το αποτέλεσμα του αγώνα δεν μπορεί να αλλάξει και το παιχνίδι δεν μπορεί να επαναληφθεί. Οπως είναι ξεκάθαρο στους αγώνες του παιχνιδιού, στη διάρκεια των αγώνων οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τους διαιτητές δεν αλλάζουν», έγραφε η ανακοίνωση της FIFA.

Με το VAR: Το γκολ της Γαλλίας θα είχε ακυρωθεί με την επέμβαση του VAR. Ξεκάθαρο λάθος.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ 2010 (προημιτελικά)

Αργεντινή – Μεξικό 3-1

Το οφσάιντ του Τέβες

Η Αργεντινή άνοιξε το σκορ με γκολ του Τέβες, που σημειώθηκε ωστόσο από θέση οφσάιντ. Ο ιταλός διαιτητής Ρομπέρτο Ροζέτι πήρε τη φάση πάνω του, παρά το γεγονός ότι ο βοηθός του τον προειδοποίησε πως το γκολ δεν πρέπει να μετρήσει.

Με το VAR: Το γκολ θα έπρεπε να ακυρωθεί με τη χρήση του VAR.

ΗΠΑ 1994 (προημιτελικά)

Ιταλία – Ισπανία 2-1

Η πρώτη τιμωρία με βίντεο

Στο τελευταίο λεπτό και ενώ το σκορ ήταν 2-1 για τους Ιταλούς, ο αμυντικός της Σκουάντρα Ατζούρα Μάουρο Τασότι χτυπά με τον αγκώνα του στο πρόσωπο τον Λουίς Ενρίκε και του σπάει τη μύτη. Ο ούγγρος διαιτητής Σάντορ Πουλ δεν τιμώρησε τον Τασότι και η Ιταλία προκρίθηκε στα ημιτελικά.

Ο Τασότι έγινε αργότερα ο πρώτος παίκτης που τιμωρήθηκε από τη FIFA με επτά αγωνιστικές αποκλεισμό με βάση το βίντεο.

Με το VAR: Το VAR θα επενέβαινε και θα ζητούσε από τον διαιτητή να ελέγξει ξανά τη φάση. Ο ρέφερι θα έπρεπε να καταλογίσει πέναλτι και να τιμωρήσει με κόκκινη κάρτα τον ιταλό αμυντικό.

ΑΓΓΛΙΑ 1966 (τελικός)

Αγγλία – Γερμανία 4-2

Το γκολ – φάντασμα του Χαρστ

Ο ελβετός διαιτητής Γκόντφορντ Ντινστ δείχνει σέντρα στο τρίτο γκολ της Αγγλίας που έχει μείνει στην ιστορία ως γκολ – φάντασμα, το οποίο σημειώνει ο Τζεφ Χαρστ στην παράταση. Ο ρώσος επόπτης Μπαϊράμοβιτς που έδωσε το τελικό ΟΚ στον διαιτητή για να κατακυρώσει το γκολ, για το οποίο κανείς δεν ήταν βέβαιος πως η μπάλα πέρασε τη γραμμή του Τιλκόφσκι, αργότερα παραδέχτηκε πως δεν είδε αν ήταν γκολ αλλά η απόφασή του επηρεάστηκε από το κοινό.

Με τη χρήση VAR: Με τις εικόνες που υπάρχουν το VAR δεν θα μπορούσε να επέμβει. Με το υπάρχον τεχνολογικό σύστημα και τις κάμερες τοποθετημένες στις εστίες θα ήταν πιο εύκολο να διαπιστωθεί αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ 2010 (φάση των 16)

Γερμανία – Αγγλία 4-1

Μισό μέτρο μέσα, κανένα γκολ!

Η Αγγλία μόλις είχε μειώσει το σκορ σε 2-1 με τον Απσον και στο επόμενο λεπτό, έπειτα από κεραυνό του Λάμπαρντ, η μπάλα χτυπά στο δοκάρι και στη συνέχεια στο έδαφος, τουλάχιστον μισό μέτρο μέσα στην εστία της Γερμανίας. Αν μετρούσε το γκολ, η Αγγλία θα ισοφάριζε σε 2-2.

Με το VAR: Δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλογιζόταν γκολ με τη βοήθεια του VAR.