Ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω των προσφυγικών ροών αναμένεται στα νησιά του Αιγαίου, όπου οι δομές ήδη στενάζουν με συνολικά 17.385 πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τη Frontex άλλωστε, η Ελλάδα είναι η χώρα της Μεσογείου που δέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών τους πρώτους πέντε μήνες του 2018. Σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) επισημαίνει πως ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που ακολούθησαν τη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου τον Μάιο ήταν 4.400, μικρότερος κατά 40% από τον αντίστοιχο αριθμό των προηγούμενων μηνών.

Ωστόσο, η µεγάλη αύξηση του αριθµού των παράνοµων αφίξεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των προσφύγων και μεταναστών το πρώτο πεντάμηνο του έτους σε περισσότερους από 19.800, αύξηση της τάξης του 90% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα! Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές του Ιουνίου μέχρι και χθες καταγράφηκαν στα νησιά 1.422 νέες αφίξεις, ενώ μόνο χθες έφτασαν σε Σάμο και Οινούσσες 110 πρόσφυγες και μετανάστες.

Aσφυκτική. Η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου είναι ασφυκτική. Η Λέσβος φιλοξενεί 9.589 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας χωρητικότητας (το πολύ) 3.000 ατόμων διαμένουν αυτή τη στιγμή 7.194! Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στο κέντρο στη Σάμο, όπου σε έναν χώρο συνολικής χωρητικότητας 648 ατόμων στοιβάζονται 3.386 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών. Στη δομή φιλοξενίας της Χίου οι 1.014 θέσεις επίσης έχουν προ πολλού καλυφθεί και σήμερα ο αριθμός των φιλοξενούμενων ξεπερνά τους 1.600.

Παράλληλα, ο Εβρος έχει μετατραπεί σε νέα μεταναστευτική οδό. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το πρώτο τετράμηνο του 2018 συνολικά 5.802 πρόσφυγες και μετανάστες μπήκαν στην Ελλάδα από τον Εβρο, όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017 οι εισροές μετά βίας ξεπερνούσαν τις 665. Και ενώ οι δομές στη Βόρεια Ελλάδα αρχίζουν να γεμίζουν, οι διακινητές θησαυρίζουν. Μόλις χθες περισσότεροι από 40 πρόσφυγες και μετανάστες ανάμεσά τους 21 παιδιά εγκαταλείφθηκαν από τους διακινητές τους στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, κοντά στον κόμβο του Αγίου Αθανασίου.