Τέλος σε οποιαδήποτε ελπίδα να αποφευχθεί το πετσόκομα των συντάξεων από το 2019 και το αφορολόγητο από το 2020, βάζει η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, μία μέρα πριν από το καθοριστικό Eurogroup όπου η Ελλάδα ελπίζει να εξασφαλίσει απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι θεσμοί επιβεβαιώνουν μεταξύ άλλων στην έκθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την δραματική μείωση των συντάξεων από 1.1.2019 και του αφορολόγητου από το 2020.

Η έκθεση επισημοποιεί την υλοποίηση του συνόλου των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος του ESM.

Όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης έχουν πραγματοποιηθεί. Το πρόγραμμα του ESM είναι σε τροχιά, ανοίγοντας το δρόμο για την τελευταία εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα ενός ποσού απαιτούμενου να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, καθώς και ποσού που θα συμβάλλει στη δημιουργία του «μαξιλαριού κεφαλαίων».

Πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, σημειώνεται ακόμη στην έκθεση.

Ωστόσο αναφορά γίνεται και στους κινδύνους που ελλοχεύουν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος για να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη