Την Βασιλεία θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στον β΄ προκριματικό γύρο του Champions League, όπως προέκυψε από την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Νιόν της Ελβετίας. Ο ΠΑΟΚ θα δώσει το πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα, στις 24 ή 25 Ιουλίου, ενώ ο αγώνας ρεβάνς θα διεξαχθεί στην Ελβετία, στις 31 Ιουλίου ή την 1η Αυγούστου.

Η κλήρωση:

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ

Αστάνα (Καζακστάν) ή Σουτιέσκα (Μαυροβούνιο) – Μίντιλαντ (Δανία)

Λουντογκόρετς Ράζγκραντ (Βουλγαρία) ή Κρουσέιντερς (Βόρεια Ιρλανδία) – Ντουντελάνζ (Λουξεμβούργο) ή Βιντεότον (Ουγγαρία)

Κουκέσι (Αλβανία) ή Βαλέτα (Μάλτα) – Ολίμπια Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) ή Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν)

Κλουζ (Ρουμανία)- Νικητής προ-προκριματικού γύρου ή Μάλμε (Σουηδία)

Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία) – Φλόρα Ταλίν (Εσθονία) ή Χάποελ Μπέερ-Σεβά (Ισραήλ)

Σπάρτακς Γιούρμαλα (Λετονία) ή Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) – Σούντουβα (Λιθουανία) ή ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)

ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία) – Ελσίνκι (Φινλανδία) ή Βίκινγκουρ (Νησιά Φαρόε)

Σκεντίγια (ΠΓΔΜ) ή Δε Νιού Σέιντς (Ουαλία) – Τορπέντο Κουτάισι (Γεωργία) ή Σέριφ Τιράσπολ (Μολδαβία)

Κορκ Σίτι (Ιρλανδία) ή Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία) – Σπαρτάκ Τρνάβα (Σλοβακία) ή Ζρίνσκι (Βοσνία/Ερζεγοβίνη)

Αλασκέρτ (Αρμενία) ή Σέλτικ (Σκωτία) – Βαλούρ Ρέικιαβικ (Ισλανδία) ή Ρόζενμποργκ (Νορβηγία)

ΜΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ

ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ) – Βασιλεία (Ελβετία)

Άγιαξ (Ολλανδία) – Στουρμ Γκρατς (Αυστρία)

Το προφίλ της Βασιλείας

Η Βασιλεία είναι η δεύτερη ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα στην Ελβετία, καθώς έχει κατακτήσει 20 τίτλους, την ώρα που η πολυνίκης Γκρασχόπερς έχει 27. Τη σεζόν 2017-18 η FCB έχασε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από οκτώ διαδοχικές κατακτήσεις, καθώς περιορίστηκε στην δεύτερη θέση της κατάταξης με 69 βαθμούς (20 νίκες, 9 ισοπαλίες και 7 ήττες), μένοντας πολύ πίσω από τη Γιουνγκ Μπόις (84 βαθμοί με 26 νίκες, 6 ισοπαλίες, 4 ήττες).

Την παρελθούσα περίοδο, μάλιστα, η Βασιλεία έμεινε χωρίς τίτλο μετά το νταμπλ της σεζόν 2016-17, καθώς αποκλείστηκε στον ημιτελικό του Κυπέλλου από τη Γιουνγκ Μπόις (2-0). Την τροπαιοθήκη της κοσμούν επίσης 12 κύπελλα Ελβετίας, την ώρα που προηγούνται στη σχετική λίστα η Γκρασχόπερς με 19 κατακτήσεις και η Σιόν με 13. Παράλληλα, η Βασιλεία έχει κατακτήσει και ένα Λιγκ Καπ Ελβετίας (1972).

Τσ τελευταία χρόνια η ελβετική ομάδα δείχνει τα… δόντια της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς πρόσθεσε τρεις προκρίσεις στους «16» του Champions League (τις σεζόν 2011–12, 2014–15, 2017–18) στην παρουσία της στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της περιόδου 1973-74. Παράλληλα, η Βασιλεία έφτασε στους ημιτελικούς του Europa League τη σεζόν 2012–13 (σ.σ. αποκλείστηκε από τη -μετέπειτα νικήτρια- Τσέλσι), ενώ την επόμενη χρονιά έφτασε ως τους «8» της διοργάνωσης.

Η Βασιλεία ιδρύθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1893 και έδρα της είναι το «Ζανκτ Γιάκομπ Παρκ», το οποίο έχει χωρητικότητα περίπου 38.500 θεατές για αγώνες ποδοσφαίρου. Τα χρώματά της είναι το κόκκινο και το μπλε, ενώ προπονητής της από τον Ιούνιο του 2017 είναι ο Ελβετός Ράφαελ Βίκι, ο οποίος από το 2013 εργαζόταν στα τμήματα υποδομής της Βασιλείας.