Ο Πολ Μάναφορτ, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, προφυλακίστηκε έπειτα από κατηγορίες ότι προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρες στο πλαίσιο της έρευνας για την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Μάναφορτ βρισκόταν με εγγύηση σε κατ’ οίκον περιορισμό και υποχρεωμένος να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού από τη στιγμή που ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ τού απήγγειλε πέρυσι ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών, μεταξύ των οποίων συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων και μη καταγραφή του, ως όφειλε, ως λομπίστα για ξένη χώρα. Ομως την περασμένη εβδομάδα ο Μιούλερ και η δικαστής Ανι Τζάκσον αποφάσισαν πως πρέπει να μπει στη φυλακή καθώς «προσπαθεί να επηρεάσει μάρτυρες για τη δίκη του, όπως και τα ΜΜΕ».

Ο Μάναφορτ είναι ο μοναδικός πρώην συνεργάτης του αμερικανού προέδρου που είναι φυλακισμένος. Ο Τραμπ τον τελευταίο καιρό προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από τον πρώην στενό σύμβουλό του, λέγοντας ότι συνεργάστηκαν μόνο για μερικούς μήνες. Ομως χαρακτήρισε την προφυλάκισή του «πολύ άδικη». Εγραψε στο Twitter: «Wow, πόσο σκληρή ποινή για τον Πολ Μάναφορτ. Τι γίνεται με τον Κόμεϊ και τη διεφθαρμένη Χίλαρι και όλους τους άλλους; Πολύ άδικο».

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ο ανακριτής Μιούλερ κατηγορεί τον Μάναφορτ και έναν συνεργάτη του, τον Κονσταντίν Κιλίμνικ, ότι προσπάθησαν να επηρεάσουν τις καταθέσεις δύο δημοσιογράφων με τους οποίους συνεργάζονται σε μια εκστρατεία λόμπι που αφορούσε την αμαύρωση της διεθνούς φήμης του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Εκπρόσωπος του γραφείου του Μιούλερ δήλωσε ότι οι προσπάθειες του Μάναφορτ να έρθει σε επαφή με μάρτυρες «δεν ήταν τυχαίες ούτε λίγες» και απέρριψε τους ισχυρισμούς τού συνηγόρου του ότι δεν γνώριζε πως εμπλέκονταν στην υπόθεση. Ο Πολ Μάναφορτ θα παραμείνει προφυλακισμένος μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης του τον Σεπτέμβριο στην Ουάσιγκτον, αλλά και μιας άλλης δίκης στην οποία είναι κατηγορούμενος, τον Ιούλιο στη Βιρτζίνια.