Ο εφιάλτης στον δρόμο με τους φόρους επανέρχεται για εκατομμύρια νοικοκυριά. Από τον επόμενο μήνα και μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 θα πρέπει να πληρώνουν δυο ή και τρεις φορολογαριασμούς πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος όπως τις μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι φορολογούμενοι δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα. Τα ραβασάκια για την πληρωμή φόρων και τελών θα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Σχεδόν 8 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι τα ακίνητά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Για εκατομμύρια νοικοκυριά ο συνολικός φορολογαριασμός θα είναι φέτος ανεβασμένος.

Ηδη για 1,06 εκατ. φορολογουμένους σε σύνολο 2,95 εκατ. που έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση προέκυψε χρεωστικό εκκαθαριστικό. Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν για τα εισοδήματα του 2017 αγγίζει συνολικά τα 860 εκατ. ευρώ, με τον μέσο φόρο να φθάνει τα 810 ευρώ.

Τα χτυπήματα της Εφορίας θα είναι απανωτά για τους φορολογουμένους που ήδη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και αναγκάζονται να αφήνουν απλήρωτους του φόρους, παρότι γνωρίζουν ότι απειλούνται από κατασχέσεις καταθέσεων και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.

Με τους φορολογαριασμούς που θα έρθουν μαζεμένοι θα πρέπει να πληρώσουν:

n 4 δισ. ευρώ από φόρο εισοδήματος. Περισσότεροι από 3 εκατ. φορολογούμενοι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων με εισόδημα από ενοίκια, θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι που πλησιάζει τα 4 δισ. ευρώ. Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: φόρος εισοδήματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

n 3,1 δισ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος των ακινήτων θα υπολογιστεί φέτος με τις νέες αντικειμενικές αξίες και η καμπάνα θα χτυπήσει για σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα για περισσότερους από 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι ιδιαίτερα βαρύ, με την πρόσθετη επιβάρυνση να ξεπερνά ακόμη και τα 200 ευρώ. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι φορολογούμενοι με μεσαία περιουσία. Η ακτινογραφία των νέων αντικειμενικών αξιών αποκαλύπτει ότι σε πολλά «μεσαία» προάστια του Λεκανοπεδίου, όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές έκαναν άλμα κατά 200, 300, 550 και 600 ευρώ το τετραγωνικό. Αυξήσεις που θα ανεβάσουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ. Περισσότεροι από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 3,1 δισ. ευρώ. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019.

n 1,1 δισ. ευρώ από τέλη κυκλοφορίας. Εως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας που όπως φαίνεται δεν θα έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι. Το συνολικό ποσό των τελών που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Πολλοί όμως φορολογούμενοι δεν έχουν μόνο αυτές τις τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις. Καλούνται κάθε μήνα να πληρώνουν δόσεις για παλαιότερες φορολογικές οφειλές τις οποίες και έχουν εντάξει στη ρύθμιση των 100 δόσεων ή την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.