Σε εξέλιξη βρίσκεται στο χωριό Ψαράδε, στις Πρέσπες, η τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας Αθήνας – Σκοπίων για το ονοματολογικό της γείτονος.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, αναμένεται να υπογράψουν τη συμφωνία παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών καθώς και υψηλόβαθμων αξιωματούχων, την ίδια στιγμή που λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα διαδηλώνουν έλληνες πολίτες που εναντιώνονται στη συμφωνία.

Ποιοι θα παρευρεθούν

Στην τελετή υπογραφής θα παρευρεθούν από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Υψηλή Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Federica Mogherini και ο Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης, Johannes Hahn. Από πλευράς Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα παραστούν η Rosemary DiCarlo, Αναπληρωτής Γενική Γραμματέας των ΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις καθώς και ο Matthew Nimetz, Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα για το ονοματολογικό.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της πΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο. Εκεί θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Στην τελετή της υπογραφής θα παραστούν από την ελληνική πλευρά επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της Μακεδονίας. Το παρών θα δώσει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα παραστούν επίσης η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα ΕΕ.

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την κάλυψη της τελετής υπογραφής της συμφωνίας είναι μεγάλο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαπιστευτεί περίπου 170 δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και τεχνικοί, τόσο από την Ελλάδα και την πΓΔΜ, αλλά και από τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Χθες το μεσημέρι είχε ετοιμαστεί το μεγαλύτερο μέρος της εγκατάστασης όπου θα γίνει η εκδήλωση ενώ οι εργάτες δούλευαν μέχρι αργά για να είναι όλα έτοιμα. Μια μεγάλη εξέδρα με τέντες για το ενδεχόμενο βροχής, θα περιμένει τους υψηλούς προσκεκλημένους. Περιμετρικά έχουν ακροβολιστεί δεκάδες αστυνομικοί ενώ ομάδες των ΜΑΤ θα αποκλείσουν την πρόσβαση στο σημείο της υπογραφής.

Αλλωστε, για τις 11 έχει προγραμματιστεί μεγάλη συγκέντρωση. Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας καλεί τους Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας να βρεθούν στις Πρέσπες το πρωί της Κυριακής 17 Ιουνίου, στις 11:00, για να διαδηλώσουν κατά της υπογραφής συμφωνίας. Μάλιστα όπως αναφέρεται ήδη έχουν ναυλωθεί λεωφορεία για τη μετάβαση όσων επιθυμούν να παρευρεθούν στις Πρέσπες, από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας