Σε μια «ιστορική συμφωνία» που δίνει τέλος σε μια πολιτική διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που διαρκεί 27 χρόνια, αναφέρονται τo Reuters και το AFP με τηλεγραφήματά τους, με τοReutersνα κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, η οποία ναυάγησε.

Το AFP επικαλείται δηλώσεις των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ και χαρακτηρίζει κομβικής σημασίας για τις σημερινές εξελίξεις την εκλογή του Ζάεφ στην πρωθυπουργία το 2017.

Τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα., φιλοξενεί και η ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro:

«Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας. Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον , δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος. Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα πορεία ασφάλειας, η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή την πορεία», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, μια δήλωση που παραθέτει η εφημερίδα.

«Η Αθήνα και τα Σκόπια υπογράφουν ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό», είναι ο τίτλος του εκτενούς ρεπορτάζ που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία παραθέτει τα πολιτικά γεγονότα που προηγήθηκαν της υπογραφής.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA από τη μεριά του αναφέρεται επίσης στη συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «είναι υπερήφανοι για την απόφασή τους».

«Σχεδιάζουμε το μέλλον», είναι η δήλωση του Ζάεφ, την οποία επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, σε ένα από τα πρώτα μάλιστα θέματά του.

«Καθοριστική η παρουσία του Ζάεφ στην πρωθυπουργία», σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RT αναφερόμενο στη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων.

Στην ιστοσελίδα του το RT αναφέρεται στην υπογραφή της συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού και κάνει ιδιαίτερη μνεία στην έλευση στην εξουσία της ΠΓΔΜ του Ζόραν Ζάεφ, «ο οποίος διαδέχτηκε τον δεξιό εθνικιστή πρωθυπουργό» Νίκολα Γκρουέφσκι.

Το RT υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, οι ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με την ρωσική επιρροή στην περιοχή ήταν επίσης καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη της συμφωνίας.

Για μια τελετή υπογραφής σε ένα «γραφικό τοπίο κάνει λόγο το βρετανικό δίκτυο BBC στην ιστοσελίδα του, σχολιάζοντας την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Αθήνας – Σκοπίων.

«Θύμιζε το σκηνικό για την τέλεση γάμου. Μια λευκή εξέδρα τοποθετημένη στις όχθες μιας γραφικής λίμνης. Και πράγματι, ένας από τους συμμετέχοντες συμφωνούσε σε αυτή την τελετή να αλλάξει το όνομά του» . Με αυτή την παρομοίωση ο ανταποκριτής του βρετανικού BBC στα Βαλκάνια, Γκάι Ντε Λόνεϊ, περιγράφει την τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, στους Ψαράδες των Πρεσπών.

«Έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες διαμάχης, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας θα ονομάζεται σύντομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ένας ηλικιωμένος άνδρας στο κοινό κάνει ένα νεύμα και χαμογελάει. Αυτός είναι ο Μάθιου Νίμιτς, ο διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος πέρασε ένα τέταρτο του αιώνα προσπαθώντας να βρει μια κοινά αποδεκτή λύση και για τις δύο χώρες. Χαρακτήρισε τους πρωθυπουργούς και τους ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ «τέσσερις εξαιρετικούς ηγέτες με «πολιτικό σθένος, όραμα και διπλωματικές ικανότητες», συνεχίζει στο σχόλιό του ο δημοσιογράφος του ΒΒC.

Die Zeit : Μόνο η Ελλάδα διατηρεί σκέτο το όνομα Μακεδονία

«Συμφωνία για τη διαφωνία στο ονοματολογικό» γράφει η γερμανική Die Zeit. «Kαθώς μια ελληνική περιφέρεια ονομάζεται Μακεδονία, η γειτονική χώρα, η πΓΔΜ θα πρέπει να μετονομαστεί. Μόνο η μία χώρα διατηρεί σκέτο το όνομα Μακεδονία»

«Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο Έλληνας ομόλογός του, ο Νίκος Κοτζιάς υπέγραψαν παρουσία των ηγετών τους ,Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα στο ψαροχώρι Ψαράδες στη Λίμνη Πρέσπα τη συμφωνία που σφραγίζει έναν συμβιβασμό. Το αποτέλεσμα: Η γειτονική Δημοκρατία δεν μπορεί πλέον να ονομάζεται μόνο Μακεδονία. Αν και το όνομα παραμένει στον πυρήνα, παίρνει μια σημαντική προσθήκη: Η ανεξάρτητη χώρα θα πρέπει πλέον να φέρει την επίσημη ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

«Η συμφωνία δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών ,αλλά και σε ένα δημοψήφισμα μεταξύ του πληθυσμού της ΠΓΔΜ» τονίζει η Die Zeit και προσθέτει:

«Υπάρχει αντίσταση και στις δύο χώρες. Η συντηρητική αντιπολίτευση στην Ελλάδα απορρίπτει τη συμφωνία. Ωστόσο, μια πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η συντηρητική αντιπολίτευση εναντίον του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα απορρίφθηκε το Σάββατο με σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Η αντιπολίτευση της πΓΔΜ και ο πρόεδρός της Γκεόργκι Ιβάνοφ έχουν επίσης εκφράσει την αντίθεσή τους στη συμφωνία».