Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε την Παρασκευή από δικαστήριο του Λονδίνου 22χρονη που σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση στο Βρετανικό Μουσείο, σε υπόθεση που εμπλέκονταν επίσης η μητέρα της και η μικρότερη αδελφή της.

Η Ριζλάν Μπουλάρ θα εκτίσει τουλάχιστον 16 χρόνια από την ποινή της ώστε να έχει το δικαίωμα να ζητήσει την αποφυλάκισή της.

Η μητέρα της, Μίνα Ντιτς, 44 ετών, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών και εννέα μηνών. Η ποινή της μικρότερης αδελφής, Σαφάα Μπουλάρ, θ’ ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Στη δίκη της Σαφάα Μπουλάρ, στις αρχές Ιουνίου, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι η 18χρονη ήθελε να εξαπολύσει επίθεση στο Βρετανικό Μουσείο, χρησιμοποιώντας πυροβόλα όπλα και χειροβομβίδες, τις οποίες αποκαλούσε «ανανάδες».

Επίθεση αυτοκτονίας «χέρι με χέρι»

Σχεδίαζε αυτή την επίθεση αφού η αστυνομία την εμπόδισε να φύγει για τη Συρία προκειμένου να παντρευτεί μαχητή του Ισλαμικού Κράτους με τον οποίο διατηρούσε σχέση μέσω του Διαδικτύου από την ηλικία των 16 ετών. Οι δυο τους αντάλλασσαν μηνύματα στα οποία ανέφεραν ότι ήθελαν να πραγματοποιήσουν επίθεση αυτοκτονίας «χέρι με χέρι».

Λίγο μετά τον θάνατο του αρραβωνιαστικού της, η Σαφάα συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική στη Βρετανία.

Η μητέρα, η αδελφή της και φίλη της τελευταίας, ηλικίας 21 ετών, πήραν τότε τη σκυτάλη για να οργανώσουν «γιορτή» – όπως αποκαλούσαν την επίθεση – στις 27 Απριλίου. Συνελήφθησαν όμως και αυτές, αφού προηγουμένως είχαν κάνει «αναγνωριστική» βόλτα στα μνημεία του Γουεστμίνστερ και είχαν αγοράσει μαχαίρια και σακίδιο.

Η υπόθεση αυτή είναι πρωτοφανής για τα βρετανικά αστυνομικά και δικαστικά χρονικά, αφού πρόκειται για τον μοναδικό μέχρι τώρα αποκλειστικά γυναικείο «πυρήνα» που σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος.