Την έντονη αντίδραση των Καραμανλήδων προκαλεί η συμφωνία της Τσίπρα – Ζάεφ για το Σκοπιανό.

Αρχικά το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή επεσήμανε ότι «η ομιλία της κ. Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».

Λίγη ώρα αργότερα, ο Αχιλλέας Καραμανλής υποστήριξε πως όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, οφείλουν να αντιδράσουν και να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες του Συντάγματος για την υπεράσπιστη της εθνικής υπόθεσης της Μακεδονίας».

Η συμφωνία με τα Σκόπια, υποστήριξε, «φαλκιδεύει το ελληνικό εθνικό συμφέρον, καθώς, για πρώτη φορά, η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια, άρα και εθνότητα, εξαρτά τη σύνθετη ονομασία από την αβέβαιη ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και θέτει ζήτημα αλυτρωτισμού εις βάρος της Ελλάδος», υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο πρώην βουλευτής Αχιλλέας Γ. Καραμανλής.

Σημειώνει ακόμη πως ο συνδυασμός “Βόρειας Μακεδονίας” και “Μακεδόνων” «είναι η χειρότερη δυνατή λύση σε ένα εθνικό ζήτημα για το οποίο αγωνίστηκαν γενιές Ελλήνων και αναβιώνει τον εφιάλτη του “μακεδονικού” αλυτρωτισμού, από τον οποίο τόσο υπέφερε η πατρίδα μας και, ιδιαίτερα, η Μακεδονία μας στο παρελθόν».

Από την πλευρά του Κώστας Αχ. Καραμανλής μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, έκανε λόγο για κακή συμφωνία, τονίζοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται την επιχειρηματολογία των Σκοπίων και η διαστρέβλωση της ιστορίας είναι η μεγαλύτερη ύβρης.»

Πρόσθεσε ότι «η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη στην συμφωνία του Βουκουρεστίου, που επέβαλε πρώτα λύση στο θέμα του ονόματος και μετά ένταξη. Μην την επικαλείστε ως συνέχεια και μην την συγκρίνεται με την συμφωνία του Βουκουρεστίου. Στο Βουκουρέστι τότε η ελληνική κυβέρνηση έδειξε με σθένος τι σημαίνει ελληνική εξωτερική πολιτική».

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμη ότι αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου, το ακυρώνει. «Με την πολιτική σας ενισχύετε τον πιο σοβαρό κι επικίνδυνο αλυτρωτισμό, τον αλυτρωτισμό του Ίλιντεν. Τους δίνετε γλώσσα, εθνότητα και υπηκοότητα» υποστήριξε.