Στα ανοιχτά μεταξύ Κορσικής (Γαλλία) και Σαρδηνίας (Ιταλία) ανεφοδιάστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης από πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής το ανθρωπιστικό πλοίο Aquarius για να συνεχίσει το ταξίδι του προς το λιμάνι της Βαλένθια, στην Ισπανία, ανακοίνωσε η μκο SOS Méditerranée.

«Έγινε ανεφοδιασμός του πλοίου στη θάλασσα από την ιταλική ακτοφυλακή που ήρθε από την Σαρδηνία», διευκρίνισε στο AFP η Λόρα Γκάρελ, επικεφαλής επικοινωνίας της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

«Ανεφοδίασαν το Dattilo, το πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής που μετέχει στον στολίσκο με τους μετανάστες μαζί με το Aquarius, και το Dattilo είναι αυτό που ανεφοδίασε το Aquarius», πρόσθεσε.

«Ωστόσο δεν προβλέπεται καμία στάση στην Κορσική», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι ο Φρεντρίκ Πενάρ, ο διευθυντής επιχειρήσεων της SOS Méditerranée ο οποίος επιβαίνει στο Aquarius της επιβεβαίωσε την είδηση για τον ανεφοδιασμό του πλοίου.

Ο ίδιος, σε βίντεο που έστειλε από το πλοίο μέσω Whatsapp, μιλάει για την «αγανάκτηση» των διασωστών που επιβαίνουν στο Aquarius.

«Δεν καταλαβαίνουν γιατί το πλοίο βρίσκεται εκεί, εκατοντάδες μίλια μακριά από εκεί όπου θα έπρεπε να είναι, από εκεί όπου θα μπορούσε να σώζει ζωές», λέει ο Πενάρ.

«Δεν καταλαβαίνουν γιατί γίνεται αυτός ο ανώφελος και επικίνδυνος περίπλους (με προορισμό τη Βαλένθια), ο οποίος στερεί από τη ζώνη διάσωσης το Aquarius, ένα ιταλικό στρατιωτικό πλοίο και ένα πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής για τουλάχιστον 10 ημέρες», προσθέτει.

Από τους 630 μετανάστες που περισυνελέγησαν ανοιχτά της Λιβύης από το Aquarius, οι 106 εξακολουθούν να βρίσκονται σε αυτό το πλοίο της SOS Méditerranée. Οι υπόλοιποι μετεπιβιβάστηκαν στα δύο ιταλικά πλοία που το συνοδεύουν προς την Βαλένθια, 250 στο Orione και 274 στο Dattilo, σύμφωνα με τα στοιχεία της SOS Méditerranée.

Χθες το βράδυ, η υπηρεσία Τύπου του πρωθυπουργού της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε στο AFP ότι οι γαλλικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πλοίου της SOS Méditerranée.

«Το Aquarius και τα δύο ιταλικά κρατικά πλοία που το συνοδεύουν επιβεβαίωσαν ότι πλέουν προς την Ισπανία», πρόσθεσε η υπηρεσία Τύπου του Γάλλου πρωθυπουργού. «Όμως εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, θα πρέπει να ακολουθήσουν μια πορεία βάσει της οποίας θα πρέπει να περάσουν ανοιχτά της Σαρδηνίας και μετά της Κορσικής», πρόσθεσε.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του πλου τους το χρονικό διάστημα που τα πλοία αυτά θα βρίσκονται στην γαλλική ζώνη ευθύνης θαλάσσιων διασώσεων», σημείωσε.

Εξάλλου νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Γαλλία προτίθεται να δεχθεί αυτούς που επιβαίνουν στο Aquarius «που ανταποκρίνονται στα κριτήρια του δικαιώματος (χορήγησης) ασύλου» μετά την εξέταση της κατάστασής τους στην Ισπανία, όπου αναμένεται να φτάσει το πλοίο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το Aquarius αναγκάστηκε να κατευθυνθεί προς την Βαλένθια, όπου η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας δήλωσε πρόθυμη να το υποδεχθεί, μετά την απαγόρευση από την Ιταλία και τη Μάλτα της πρόσβασής του στα δικά τους λιμάνια.