Ποια ομάδα θα κατακτήσει το Μουντιάλ; Το συγκεκριμένο ερώτημα αποκτά μυθικές διαστάσεις κάθε τέσσερα χρόνια και φυσικά οι απαντήσεις είναι για όλα τα γούστα. Δεν είναι όμως το μοναδικό ερώτημα που «καίει» τον κόσμο όταν αναφερόμαστε σε Μουντιάλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κουβέντα για το ποιος θα είναι ο πρώτος σκόρερ της κορυφαίας διοργάνωσης. Και όταν «ανοίγει» τέτοια συζήτηση, δεν κλείνει. Εμείς όμως θα επιμείνουμε. Θα δούμε ποια είναι τα «κανόνια» τα οποία μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα γήπεδα της Ρωσίας και είναι ξεκάθαρο από πού θα ξεκινήσουμε.

Είναι το δίλημμα της εποχής μας σε ό,τι αφορά τη στρογγυλή θεά. Μέσι ή Ρονάλντο; Και για να μην υπάρχουν «παρεξηγήσεις» από τους θαυμαστές του Πορτογάλου, να αλλάξουμε και τη σειρά. Ρονάλντο ή Μέσι; Είναι προφανές πως ο αργεντίνος και ο πορτογάλος μεσοεπιθετικός έχουν τις δυνατότητες να κατακτήσουν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αν δεν μπορούν αυτοί να… βομβαρδίσουν τα αντίπαλα δίχτυα, ποιος μπορεί; Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η Αργεντινή στηρίζει πολλά στον Μέσι. Για να ακριβολογούμε: στηρίζει τα πάντα στον σουπερστάρ της Μπαρτσελόνα και το 10άρι της Argentina είναι ασφαλώς σε θέση να οδηγήσει την εθνική του ομάδα στην κατάκτηση της κορυφής. Μπορεί να σκοράρει με χίλιους τρόπους και αυτό το γνωρίζουν καλά όλοι οι αντίπαλοι της Αργεντινής. Είναι δεδομένο πως ο Μέσι «καίγεται» για να κάνει τη διαφορά στο Μουντιάλ, έχοντας ξεκάθαρη στόχευση. Ολοι συγκρίνουν τον Λιονέλ με τον Ντιέγκο. Και όλες οι κουβέντες καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα. «Αν πάρει και το Μουντιάλ, θα ξεπεράσει τον Μαραντόνα». Ο Μέσι λοιπόν θέλει τον «θρόνο» του Ντιεγκίτο και είναι βέβαιο πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε πριν από τέσσερα χρόνια στη Βραζιλία. Πόσα γκολ μπορεί να πετύχει ο ηγέτης της Αργεντινής; Πόσα γκολ πρέπει να βάλει για να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του στην κατάκτηση του τροπαίου; Εντάξει, παιδιά, δεν παίζει μόνος του. Είπαμε, είναι ομαδικό το σπορ. Οπως θα έλεγαν όμως και στη μακρινή Αργεντινή, «όσο περισσότερα βάλει ο Μέσι τόσο περισσότερες ελπίδες έχουμε για να πάρουμε το Μουντιάλ».

Πάμε όμως και στο αντίπαλο δέος του Αργεντινού. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πανηγύρισε πριν από δύο χρόνια την κατάκτηση της ευρωπαϊκής κορυφής. Το «εγώ» του Πορτογάλου δεν μπορεί να τραφεί μόνο με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Πριν από λίγο καιρό σήκωσε το Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, τώρα θέλει να στεφθεί και πρωταθλητής κόσμου με την Πορτογαλία. Πόσο δύσκολο είναι να τα καταφέρει; Δεν το λες και εύκολο. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις ικανότητες του ηγέτη της Πορτογαλίας. Είναι χωρίς αμφιβολία ο παίκτης που θα κληθεί να σηκώσει το βάρος για τους πρωταθλητές Ευρώπης. Οι Πορτογάλοι μοιάζουν με τους Αργεντίνους σε ό,τι έχει να κάνει με τις προσδοκίες τους. Οπως οι Λατινοαμερικάνοι περιμένουν τα πάντα από τον Μέσι, έτσι και οι Πορτογάλοι. Και αυτοί έχουν το δικαίωμα να τα περιμένουν όλα από τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο σουπερστάρ της Πορτογαλίας έχει τα προσόντα να σκοράρει ακατάπαυστα στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι μια «δουλειά» την οποία κάνει εξαιρετικά ο Πορτογάλος, όπου και αν έχει αγωνιστεί. Μπορεί λοιπόν να είναι ο πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ ο Ρονάλντο; Σίγουρα μπορεί. Το ίδιο μπορεί και ο Μέσι. Η μονομαχία τους λοιπόν απασχολεί τον πλανήτη και σε ό,τι αφορά το Μουντιάλ. Μια κόντρα που δεν περιορίζεται σε ισπανικές διοργανώσεις ή Τσάμπιονς Λιγκ.

Η ώρα της αλήθειας (και) για τον Νεϊμάρ

Είναι ο άνθρωπος που καλείται να σηκώσει στην πλάτη όλους τους Βραζιλιάνους. Προφανώς κι έχει την πιο δύσκολη αποστολή από όλους τους παίκτες που θα δώσουν το «παρών» στο Μουντιάλ. Το… φορτίο είναι τόσο βαρύ που κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί και «ασήκωτο». Ο Νεϊμάρ, για τον οποίο ο πρόλογος, είναι αυτή τη στιγμή για τη Βραζιλία ο παίκτης που πρέπει να ξεπλύνει την προ τετραετίας ντροπή. Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω στον σουπερστάρ της Παρί, και όχι άδικα. Το όνομά του είναι στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων στη Βραζιλία και σε καμιά… διακοσαριά ακόμα χώρες του κόσμου. Τα ραδιόφωνα «λένε» Νεϊμάρ και πάλι Νεϊμάρ και ξανά Νεϊμάρ και οι τηλεοράσεις δείχνουν με απίστευτη συχνότητα πλάνα από τις εμπνεύσεις του μάγου από το Brazil. Οσο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ολα γύρω του γυρίζουν σε ρυθμούς σάμπα, βεβαίως – βεβαίως.

Τι μπορεί να καταφέρει ο Νεϊμάρ στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου; Ακου ερώτηση, φίλε μου. Τα πάντα μπορεί ο Νεϊμάρ. Αρκεί μόνο να μην έχει «ιστορίες» από τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε πριν από τρεις μήνες. Ο ηγέτης της Βραζιλίας είναι αυτός που μπορεί να σκοράρει, να πασάρει, να ντριπλάρει. Είναι αυτός που μπορεί να μαγέψει την υφήλιο με μια κίνηση της στιγμής. Μια «κόπια» από Πελέ, από Ζίκο, από Εντερ, από Ρονάλντο, Ριβάλντο και τόσους άλλους. Μπορεί φυσικά να είναι και ο πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ. Στο τέλος θα του ζητήσουν και να… τραγουδήσει. Είπαμε, ο Νεϊμάρ μπορεί να τα κάνει όλα. Ακόμα και να «σηκώσεις στις πλάτες του» όλη τη Βραζιλία. Και όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει να είσαι ο ηγέτης της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας.

ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ

Ο «αθόρυβος εκτελεστής»

Ο Τόμας Μίλερ είναι ο «αθόρυβος εκτελεστής». Ο επιθετικός πίσω από τον επιθετικό. Θαρρείς και είναι ο κορυφαίος κρυφός κυνηγός των τελευταίων είκοσι χρόνων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Εχει σίγουρα τις δυνατότητες να ηγηθεί των προσπαθειών της Γερμανίας και έχει ένα μοναδικό προσόν. Στο ένα ματς να είναι «χαμένος στη μετάφραση» και στο αμέσως επόμενο να πετυχαίνει χατ τρικ. Ο διεθνής άσος της Μπάγερν μπορεί να αναδειχθεί ακόμα και πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ.

ΑΝΤΟΥΑΝ ΓΚΡΙΕΖΜΑΝ

Η αιχμή των Μπλε

Σε κάθε παιχνίδι της Γαλλίας στο Μουντιάλ, όλοι θα ρωτούν αν ο Γκριεζμάν θα πάει στην Μπαρτσελόνα. Είναι κι αυτό ένα από τα σίριαλ του καλοκαιριού. Το σίγουρο όμως είναι ότι ο διεθνής άσος της Ατλέτικο Μαδρίτης μπορεί να οδηγήσει ψηλά (πολύ ψηλά μάλιστα) την εθνική ομάδα της Γαλλίας. Οι Τρικολόρ ποντάρουν πολλά στον διεθνή σέντερ φορ και ο Γκριεζμάν μπορεί να είναι η αποκάλυψη του Μουντιάλ της Ρωσίας.

ΛΟΥΙΣ ΣΟΥΑΡΕΣ

Ετοιμος να φέρει τα πάνω κάτω!

Ο Λουίς Σουάρες είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις δυνατές επιλογές σε ό,τι αφορά τα «κανόνια» που μπορούν κάνουν… σαματά στο Μουντιάλ.

Ο ουρουγουανός επιθετικός της Μπαρτσελόνα είναι ικανός να κάνει μόνος του άνω κάτω οποιαδήποτε άμυνα, αρκεί να είναι ψύχραιμος. Δεν χρειάζονται δαγκωματιές και αυτό θα πρέπει να το θυμάται καλά ο λατινοαμερικάνος επιθετικός. Μπορεί τη φετινή χρονιά να ακούστηκαν πολλά για την αγωνιστική εικόνα του Σουάρες, αλλά είναι σίγουρα επιθετικός πρώτης γραμμής και δικαιολογημένα οι Ουρουγουανοί ποντάρουν πολλά σε αυτόν. Εχει ηγετικά χαρακτηριστικά και το έχει αποδείξει αμέτρητες φορές.