Με αυτογκόλ του Ρόμπι Γουίλιαμς από τα αποδυτήρια υποδέχθηκε η Ρωσία τον ποδοσφαιρικό κόσμο στην τελετή έναρξης.

Ο βρετανός τραγουδιστής με τον αέρα του σταρ μέσα στο κατακόκκινο κοστούμι του απέφυγε να ερμηνεύσει το «Party Like a Russian» που πολλοί έχουν συνδέσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο κατάφερε να προκαλέσει τα πλήθη υψώνοντας το μεσαίο δάκτυλο του χεριού του προς την κάμερα κατά την αποχώρησή του από το στάδιο. Η γιορτή ήταν μικρής διάρκειας, αλλά γεμάτη ένταση. Δεν είχε σχέση με τις μαραθώνιες αυτοαναφορικές από τους διοργανωτές τελετές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά έμοιαζε περισσότερο με τα αμερικανικά σόου στην ανάπαυλα των Super Bowls, έχοντας αφαιρέσει όμως το κιτς.

Μαθημένος να τραγουδά μπροστά σε χιλιάδες κόσμο, ο Γουίλιαμς ερμήνευσε το –αναμενόμενο –«Let me entertain you» για να συνεχίσει με το «Feel» και το «Angel» που τραγούδησε μαζί με τη πανέμορφη ρωσίδα σοπράνο Αϊντρα Γκαριφουλίνα. Την ποδοσφαιρική πινελιά έδινε η παρουσία του Βραζιλιάνου Ρονάλντο, ο οποίος φυσικά δεν τραγούδησε.

Πριν απ’ όλα αυτά όμως, ο Ικερ Κασίγιας και το σουπερμόντελ Νατάλια Βοντιάνοβα φρόντισαν να μας θυμίσουν για ποιον λόγο γίνεται το πάρτι. Εφεραν λοιπόν στο στάδιο το Ιερό Δισκοπότηρο του ποδοσφαίρου, το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου μέσα σε βαλίτσα Lοuis Vuitton και το παρουσίασαν στους φιλάθλους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε ουσιαστικά την έναρξη των αγώνων με το εξής μήνυμα: «Σε αυτή την ενότητα, πάνω στην οποία δεν κυριαρχούν δυνάμεις, στην οποία δεν υπάρχουν διαφορές γλώσσας, ιδεολογίας ή πίστης, βρίσκεται η μεγάλη δύναμη του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού».

Από την τελετή απουσίασαν οι ηγέτες του Δυτικού Κόσμου, πολλοί από τους οποίους ζητούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή να αποσυρθούν οι εθνικές τους ομάδες.

Ο ρώσος πρόεδρος παρακολούθησε το εναρκτήριο παιχνίδι μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας δίπλα στον επικεφαλής της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο και τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τον οποίον είχε εγκάρδια συζήτηση.

«Ξέρεις με πόση θέρμη σε υποδεχόμαστε, αλλά πιστεύω πως θα με καταλάβεις: δεν μπορώ να ευχηθώ σήμερα στην ομάδα σου καλή τύχη. Η πιο δυνατή ομάδα θα νικήσει», φέρεται να του είπε ο Πούτιν. Ο πρίγκιπας του απάντησε πως «ακόμα κι αν χάσουμε, θα πάρουμε μαζί μας πολιτικό και οικονομικό κεφάλαιο. Αν νικήσουμε θα είναι ένα επιπλέον κέρδος». Πάντως στο πρώτο γκολ ο Πούτιν αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον πρίγκιπα παρηγορώντας τον: «έτσι είναι το ποδόσφαιρο».

Η Ρωσία τελικά συνέτριψε τους Σαουδάραβες με 5-0 –η μεγαλύτερη νίκη διοργανώτριας στην πρεμιέρα από το 1934 –ολοκληρώνοντας τη θετική εικόνα της πρώτης ημέρας του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αλλωστε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος που ζήτησε από τους Ρώσους να προσευχηθούν για την ομάδα, τόνισε πως το Μουντιάλ θα έχει θετική επίδραση στο λαό μόνο αν τα πάει καλά στον αγωνιστικό χώρο η Εθνική.

«Προσέξτε με ποιον κοιμάστε»

Η Ρωσία υποδέχθηκε χθες επίσημα τους χιλιάδες φιλάθλους, αλλά ξαφνικά ανέκυψε θέμα… σεξ. Οχι για τους ποδοσφαιριστές, αλλά για τις Ρωσίδες και τις πιθανές ερωτικές σχέσεις που μπορεί να συνάψουν με τους επισκέπτες της χώρας. Το θέμα ανακίνησε η ρωσίδα βουλευτής Ταμάρα Πλέτνεβα συμβούλευοντας τις νεαρές συμπατριώτισσές της να αποφύγουν να κοιμηθούν με φιλάθλους που θα επισκεφθούν τη χώρα για να μην καταλήξουν ανύπαντρες μητέρες με παιδιά μεικτών φυλών, προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης αλλά και συναδέλφων της.

Η 70χρονη επικεφαλής της Επιτροπής Οικογενειακών Υποθέσεων του ρωσικού Κοινοβουλίου που είχε κατακρίνει και το κίνημα #MeToo πήρε την ασίστ από τον δημοσιογράφο του ραδιοφώνου και αναφέρθηκε στα «Παιδιά των Ολυμπιακών», που γεννήθηκαν μετά τους Αγώνες της Μόσχας το 1980.

«Πρέπει να γεννούμε τα δικά μας παιδιά. Αυτά από μεικτές φυλές υποφέρουν και υποφέρουν από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης. Είναι άλλο να γεννιούνται παιδιά της ίδια φυλής και άλλο από διαφορετικής». Τα έντονα ρατσιστικά ψήγματα των δηλώσεών της έσπευσε να ξεπλύνει λέγοντας πως δεν είναι εθνικίστρια και εξηγώντας: «Οι ξένοι μπορεί να πάρουν τις γυναίκες μαζί τους στο εξωτερικό και να τις κάνουν δυστυχισμένες, ή να τις παρατήσουν στη Ρωσία ύστερα από μία σύντομη σχέση, κι εκείνες να μείνουν μόνες να μεγαλώνουν το νόθο παιδί τους. Ακόμα κι αν τελικά αυτοί οι ξένοι φίλαθλοι που θα έρθουν αποφασίσουν να παντρευτούν τα κορίτσια, θα τα πάρουν μακριά. Το καλύτερο είναι οι άνθρωποι να παντρεύονται από έρωτα στη δική τους χώρα και να δημιουργούν μια ευτυχισμένη οικογένεια».

Αντιδράσεις

Εκτός από το Κρεμλίνο, στις δηλώσεις της Πλέτνεβα αντέδρασε και ο επικεφαλής Αθλητισμού, Τουρισμού και Θεμάτων Νεολαίας στη ρωσική Βουλή Μιχαήλ Ντεγκγάρεβ.

«Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους φιλάθλους και τους παίκτες. Οσες περισσότερες ερωτικές ιστορίες έχουμε στη διάρκεια του Μουντιάλ τόσο περισσότεροι άνθρωποι από διαφορετικές χώρες θα ερωτευτούν και τόσο το καλύτερο για τα παιδιά που θα γεννηθούν».

Σύμφωνα με τον ρώσο πολιτικό, τα παιδιά από μεικτές φυλές θα είναι το ωραιότερο αποτέλεσμα του ρωσικού Μουντιάλ. «Γιατί αυτά τα παιδιά ύστερα από πολλά χρόνια θα θυμούνται πως η ιστορία αγάπης των γονιών τους ξεκίνησε στη Ρωσία, το 2018 κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου».
ΕΝΤΟΛΗ

«Μη δημοσιεύετε αρνητικές ειδήσεις»

Τα τοπικά παραρτήματα του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ρωσίας έχουν δώσει εντολή στην αστυνομία να μη δημοσιεύει «αρνητικές ειδήσεις» για μικρά εγκλήματα, τουλάχιστον μέχρι να αποχωρήσουν οι ξένοι φίλαθλοι που έχουν επισκεφθεί τη χώρα για το Μουντιάλ. Οπως μεταδίδει η ιστοσελίδα zona.media η εντολή δόθηκε μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του Μουντιάλ. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι πολλά μέσα έχουν λάβει εντολή να μη δημοσιεύουν αρνητικές ειδήσεις. Οι Ρώσοι δεν κατάφεραν πάντως να αποφύγουν την αρνητική εικόνα, λόγω της σύλληψης του ακτιβιστή για τα δικαιώματα των γκέι Πίτερ Τάτσελ.

Ο Βρετανός συνελήφθη στην Κόκκινη Πλατεία λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου γιατί ξεδίπλωσε ένα πανό που έγραφε: «Πούτιν απέτυχες να δράσεις στην Τσετσενία όπου βασανίζουν γκέι ανθρώπους» (φωτογραφία). Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν άμεση. Αστυνομικός προειδοποίησε τον Τάτσελ ότι αν συνεχίσει να διαμαρτύρεται θα συλληφθεί. «Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου απαγορεύονται τέτοιες δράσεις εναντίον του Πούτιν, εναντίον όλων αυτών», του είπε ο αστυνομικός. Ο Τάτσελ του απάντησε πως θέλει να συναντήσει τον Πούτιν για να συζητήσει τα θέματα των γκέι στη Ρωσία. Υστερα από μακρά συζήτηση ο Τάτσελ συνελήφθη αλλά γρήγορα αφέθηκε ελεύθερος. Τη ζημιά στους Ρώσους βέβαια την έκανε.